Vesti

Epidemiološka situacija kontrolisana i sve povoljnija

Sremska Mitrovica – Trend opadanja broja pacijenata sa simptomima kovid infekcije nastavlja se u našem gradu ali i u celom Sremu.

O epidemiološkoj slici u našem gradu i u Sremu tokom poslednja dva dana, 10. i 11. avgusta 2020. godine govorili su stručnjaci iz tih oblasti. Posle održane sednice Gradskog štaba za vanredne situacije saopšteni su novi podaci o aktuelnoj situaciji vezanoj za virusnu infekciju kovid 19.

Prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje govorila je o statističkim podacima: „Broj uzrokovanih i testiranih na kovid infekciju u Sremskom okrugu je 90, u Gradu Sremska Mitrovica 33 lica, od toga je za Sremski okrug urađeno 36 retestiiranja, a za Sremsku Mitrovicu 6 kontrolnih testiranja. Broj pozitivnih tokom prethodna dva dana jeste 5 lica za Sremski okrug i za Sremsku Mitrovicu nemamo nijedno lice pozitivno na kovid infekciju. Izlečenih imamo dovoljno, odnosno toliko da pokazuje ukupne stope oboljevanja dosta povoljnije nego prethodnih dana u Sremskom okrugu 139 lica je izlečeno, odnosno oporavljeno što je potvrdila PCR dijagnostika, u Sremskoj Mitrovici 47 lica. Iz Opšte bolnice Sremska Mitrovica otpušteno je 43 lica i smatraju se izlečnim za Sremski okrug i 27 lica za Sremsku Mitrovicu u prethodnom periodu od 1. do 11. avgusta. Ukupno testiranje na PCR dijagnostiku od 1. 6. 2020. godine je 2.546, na PCR dijagnostiku za Sremsku Mitrovicu taj broj je 935 lica, što se tiče serologije 776 lica je serološki testirano i otkrivali smo status antitela odnosno IGG status antitela u krvi čoveka. Stope u Sremskoj Mitrovici su 0 zato što ta stopa se ne izračunava ukoliko nemamo pozitivnih lica, dakle nijedno lice nije pozitivno u prethodnih 48 sati, a u Sremskom okrugu je 0,96 za prethodna dva dana. Možemo da kažemo da je epidemiološka situacija kontrolisana i da je sve povoljnija.”

Trenutno aktivno sa virusnom infekcijom kovid u Sremskom okrugu je 229 ukupno, u Sremskoj Mitrovici 81 lice, primećuje se pad, dodala je dr Zec, u Staroj Pazovi 23, u Rumi 54, u Inđiji 33, u Irigu 10, u Šidu 18 i u Pećincima 10. Procenat zaraznosti ovog momenta jeste u Irigu 0,093% u odnosu ns broj stanovnika, u Šidu 0,047; u Mitrovici 0,1 u Rumi 0,1 u Staroj Pazovi 0,035 u Pećincima 0,05 Inđiji 0,07 i kako je zakljućila, ukupan broj rešenja za izolaciju sanitarne inspekcije za samoizolaciju odnosno izolaciju od prvog jula do današnjeg dana je 153.

Dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici rekao je: „Jutros u 7 sati je u Opštoj bolnici 66 pacijenata koji leže na Korona odeljenju, od toga 41 pacijent je pozitivan, 11 pacijenata se nalazi u intenzivnoj nezi, od čega 10 na respiratoru. Za preostale pacijente se čekaju nalazi koji su uzeti. Mogu sa zadovoljstvom da kažem da sada u posljednjih nekoliko dana imamo veći broj pacijenata koji se otpuštaju od broja koji se prima, tako da se bolest sada u Sremskom okrugu i Opštoj bolnici Sremska Mitrovica nalazi u fazi smanjivanja čemu su svakako doprinele mere koje su lokalne samouprave sprovodile u ograničavanju broja kontakta i koje su i dalje u najvećoj meri na snazi. Bez obzira što je lepo vreme svakako je potrebno smanjiti broj kontakata jer je to najbolji put ka ovom sad trendu pada broja pacijenata koji leže u bolnici. Od prošlog izveštaj smrtnih slučajeva nema.”

Obavezno je nošenje maske i potrebno je smanjiti kontakte, podsetio je dr Malobabić i izrazio nadu da ćemo ovim trendom ući u mirnu jesen.

Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu zaštitu izneo je izveštaj Doma zdravlja Sremska Mitrovica o broju poseta kovid ambulanti u periodu od (četvrtka) 6. avgusta do današnjeg dana.

„Imali smo prošlog četvrtka  63 pacijenta koje su se obratili u kovid ambulantu sa simptomima sličnim kovid infekciji, u petak je bilo 53, subota 55, nedelja 37, ponedeljak 55 i juče smo imali 60 pacijenata. Ako posmatramo u odnosu na prethodnu nedelju kada smo trećeg avgusta imali 105 pacijenata primetili bismo da je to značajan trend opadanja pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu sa ovim simptomima. Mi se nadamo da će ovaj trend da se nastavi i u narednom periodu, kao što je bio i prethodne nedelje značajan trend opadanja i preko 25% sada je taj trend još značajniji ali naravno i dalje treba da se poštuju sve mere koje su propisane od strane struke kako mere fizičke distance, mere higijene, tako da se nadamo da će ovi podaci i dalje nastaviti ovim trendom opadanja”.

Kovid ambulanta radi i dalje 24 časa, dodao je  načelnik Mirnić i nalazi se u okviru bolničkog prijema Opšte bolnice Sremska Mitrovica. Dežura osam lekarskih timova Doma zdravlja i lekarski tim Opšte bolnice. Testiranja na zahtev i dalje se rade u Drugoj zdravstvenoj ambulanti radnim danima od 8 do 12 sati.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291