Vesti

Završeno prikupljanje pesticidnog otpada

Sremska Mitrovica – Akcija prikupljanja pesticidnog otpada privedena je kraju na teritoriji Grada Sremske Mitrovice. Ove godine, akciju je realizovala Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, a u saradnji sa ovlašćenim operaterima i Agencijom za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica. 

Ambalaža ima važnu ulogu u bezbednoj isporuci i upotrebi sredstava za zaštitu bilja, ali nakon upotrebe treba obezbediti efikasan sistem zbrinjavanja ambalažnog otpada u svim fazama upravljanja, počev od adekvatnog sakupljanja, preko transporta, skladištenja i tretmana, do adekvatnog odlaganja odnosno uništavanja. Naime, ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja predstavlja potencijalni rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, ukoliko se sa njime ne upravlja na adekvatan način, odnosno ako završi u atarima, divljim deponijama, komunalnom otpadu, vodotokovima, ukoliko se zatrpa u zemlju ili spali. Zbog toga je potrebno da poljoprivrednici propisno isperu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja, čuvaju je na bezbednom mestu i predaju operateru-sakupljaču. Akcija prikupljanja ambalaže pesticidnih sredstava tj. ambalažnog otpada održana je u mesecu julu u trajanju od 7 dana, a za to vreme obišli su svako mitrovačko selo.

„Kao nosioci posla veoma smo zadovoljni i ovu, već šestu godinu, uspešno smo završili prikupljanje ambalažnog otpada od pesticida. Prošle godine u akciji je učestvovalo 163 gazdinstva i prikupljeno je 2.770 kg, mogu da se pohvalim ove godine, iako smo malo kasnili sa akcijom, u našu akciju se uključilo 176 gazdinstava sa područja Grada Sremska Mitrovica i prikupljeno je 3.100 kg. Ovu akciju ne bi mogli da izvedemo bez naših poljoprivrednih proizvođača koji su sačekali do kraja jula da predaju svoj ambalažni otpad sa gazdinstava, a naravno ne bi mogli uspešno da izvedemo ovu akciju bez lokalne samouprave, Agencije za ruralni i razvoj, kao ni bez medija. Ovu akciju su prepoznale i druge opštine tako da već sutra krećemo sa prikupljanjem ambalažnog otpada na teritoriji Opštine Pećinci. Najviše ambalažnog otpada je prikupljeno i najviše gazdinstava se uključilo u mestima Manđelos i Martinci”, rekao je Milan Milić u ime Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica.

Najavio je da će za sledeću godinu još više da rade na marketingu, na upoznavanju poljoprivrednih proizvođača sa tim koliko je bitno prikupljanje ambalažnog otpada i nadaju se još većem odzivu. Prozvođači i uvoznici sredstava za zaštitu bilja, u saradnji sa ovlašćenim operaterom koga su angažovali, organizuju sakupljanje ambalažnog otpada i snose troškove adekvatnog zbrinjavanja, uključujući i transport skladištenje, tretman i odlaganje ovog otpada. Ovlašćeni operateri obezbeđuju da se ovaj otpad zbrine u skladu sa propisima, uz poštovanje svih bezbednosnih mera i pravila u svim fazama  upravljanja ovim otpadom.

Kako bi se podigla svest o značaju i efektu adekvatnog zbrinjavanja ovog otpada, kao i o pretvaranju opasnog u manje opasan i neopasan otpad, ovogodišnjoj akciji se priključio i Ruralni centar „Sova“, predstavnik civilnog sektora koji je obezbedio informativne letke i kratak promo film o potrebi i višetrukom značaju pravilnog upravljanja pesticidnim otpadom (https://www.youtube.com/watch?v=07jq9TRAPeY). Promotivnu kampanju finansira Ministartvo poljoprivrede, po javnom konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata udruženja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2020. godini.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je preliminarnu rang listu projekata za sufinansiranje iz sredstava Zelenog fonda, a na listi se našla i Sremska Mitrovica, koja je konkurisala Projektom uspostavljanja mehanizma za prikupljanje ambalažnog otpada iz seoskih domaćinstava. Projektnim budžetom je predviđena nabavka vozila za prikupljanje ambalažnog otpada kao i postavljanje i opremanje privremenog skladišta odakle će ovlašćeni operateri dalje otpremati i zbrinjavati pesticidni otpad.

Grad Sremska Mitrovica je obezbedio sufinansiranje projekta, a posao sakupljanja otpada iz seoskih domaćinstava poveren je Poljoprivrednoj stručnoj službi Sremska Mitrovica.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158