Vesti

Veći broj izlečenih, epidemiološka situacija kontrolisana

Sremske Mitrovice – Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kako je saopšteno na  konferenciji za novinare posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, epidemiološka situacija je i dalje kontrolisana.

Podaci o aktuelnoj virusnoj infekciji kovid 19 za 24, 25. i 26. jul 2020. godine, kako je rečeno danas na  konferenciji u Gradskoj kući za Grad Sremska Mitrovica broj testiranih je 72 lica za ova tri dana, odnosno 24 lica je retestirano, tj. kontrolisano da bi izašalo iz spiska pozitivnosti.

Kako je rekla prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje: „Broj testiranih na teritoriji Sremskog okruga jeste 179 lica od tog broja 41 lice je retestirano. Broj pozitivnih za tri dana u Sremskom okrugu je 26 lica ili 14% od svih uzorkovanih. U Sremskoj Mitrovici broj pozitivnih je za tri dana 20 lica ili 11% pozitivnosti od svih uzrokovanih, kao što vidite procenat je niži za Grad Sremsku Mitrovicu u odnosu na Sremski okrug. Imamo veći broj oporavljenih u Sremu je to 19, a u Sremskoj Mitrovici četrnaest lica. U ukupnoj strukturi broj oporavljenih lica, broj izlečenih lica je sve veći i veći svakim danom. Ukupan broj testiranja, dakle PCR i seroloških testova do današnjeg dana je 2.201. Ukupan broj aktivno pozitivnih lica u ovom momentu za ceo Sremski okrug i po gradovima je – za Sremsku Mitrovicu 132 lica, Stara Pazova 39, Ruma 84, Inđija 39 Irig 2, Šid 14 i Pećinci 15 lica. Epidemiološka situacija je kontrolisana, postoji određen broj pozitivnih lica ali značajnost nije veća u odnosu na prethodnu nedelju i primećuje se veći broj izlečenih tako da u ukupnom skoru mi imamo slabiji porast pozitivnosti za Grad Sremsku Mitrovicu i za Sremski okrug. Broj ljudi koji su u samoizolaciji ceo Sremski okrug je 190 lica, to su kontakti i taj broj je sve manji i manji.”

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj rekao je da se primećuje blagi pad što se tiče samog broja obolelih pacijenata od virusa na kovid 19 u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica. Bilo je 130 pacijenata u korona centru, zatim 118, pa 117, sad je taj broj 109, što se može objasniti kao blagi pad broja obolelih, napominje direktor dr Vrcelj.

„U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sa presekom stanja na današnji dan u 7 sati ujutru, u korona centru ukupno je 109 pacijenta, od toga se na Odeljenju korona centra nalazi 72 pacijenta u intenzivnoj nezi imamo 11 pacijenata, od kojih je 9 na respiratoru. U narandžastoj zoni gde su smešteni pacijenti koji su dokazano negativni, a imali su simptome slične kovid infekciji imamo 26 pacijenata, od ukupnog broja – 109 pacijenata ima preko 30 koji su negativni i, ili su već prebačeni u narandžastu zonu, ili su u procesu čekanja rezultata testova. Imamo i jednu radosnu vest, da su dva mlada pacijenta koji su bili na respiratoru nekoliko dana u znatno boljem stanju i da su jutros skinuti sa respiratora. U našoj kovid ambulanti pregledano je 258 pacijenata tokom jučerašnjeg dana, hospitalizovano je 8 pacijenata, a 15 pacijenata je otpušteno u narandžastuštu zonu, što je pozitivan znak. Od četvrtka su dva kovid pozitivnih pacijenta, nažalost preminula, sa brojnim pridruženim bolestima više organa, jedan je imao 82, a drugi 76 godina, jedan sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, drugi iz Stare Pazove. Nekoliko zdravstvenih radnika koji su bili inficirani, sada su izlečeni i počeli su da rade”, rekao je dr Živko Vrcelj, direktor bolnice.

Što se tiče ovih 81 kod njih 76  je PCR testom dokazano pozitivno prisustvo koronavirusa. U narandžastoj zoni gde su pacijenti koji su primljeni sa sumnjom na koronu ali se ispostavilo da su testiranja negativna, tu imamo 23 pacijenta.

Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu zaštitu  podsetio je da se kovid ambulanta od petka nalazi u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica na mestu bolničkog prijema.

„U četvrtak se obratilo 108 lica u kovid ambulantu u našem gradu, u petak 114 pacijenata, u subotu je taj broj bio 96, a u nedelju 58 lica. Ovi brojevi su blago ispod proseka. U petak smo imali nešto veću gužvu, da bi odmah u subotu pojačali lekarske timove, pored 8 lekarskih timova koliko inače radi u kovid ambulanti ispred Doma zdravlja, imali smo podršku i od lekarskih timova iz bolnice, odnosno sa bolničkog prijema. Sad se odmah rade i nalazi u laboratoriji, i rendgenski snimak, uključuje se i infektolog u  preglede jer nam je cilj da što pre reagujemo i da što pre smeštamo ljude sa srednje teškim i teškim simptomima na kovid infekciju u bolnicu,” rekao je načelnik Mirnić.

Kovid ambulanta radi od 0 do 24 časa tj. postoji celodnevno dežurstvo, tako da svi pacijenti koji imaju simptome koje su slične kovid infekciji mogu da se obrate lekarskim timovima u bilo koje doba dana.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7606117.1119117.4632