Vesti

Svoji na svome, Srbija ulaže najviše dosad u odbrambenu industriju

Sremska Mitrovica – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi da sačuva vojnu neutralnost, sigurnost, stabilnost i mir, ali i u sigurnu odbranu zemlje, ako zatreba, te najavio dodatna, do sada najveća finansijska sredstva u odbrambenu industriju.

“Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost, da budemo svoj na svome, ulagaćemo novac i verujem da ćemo, ne želeći da učestvujemo u bilo kakvoj trci, uvek moći da garantujemo sigurnost, stabilnost i mir. Što ste jači, imaćete snažnije preventivno dejstvo na onoga koji misli da vojnom agresijom može da izvrši neke političke ciljeve”, rekao je Vučić.

On je rekao da će do sada najveća, dodatna finansijska sredstva, biti uložena u odbrambenu industriju.

Primetio je da svi u regionu, i pored finansijskih problema, imaju novca da se naoružavaju.

Vučić je danas obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni “Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema “Oganj”.

Vučić kaže da je danas video obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu tenkista, ali i promene koje se unose u aritiljerijsko-raketne jedinice.

“Mislimo da su te jedinice jedan od najsnažnijih delova naše armije”, rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija gleda da namensku industriju u teškim uslovima, kad ni SAD ne ulazi u ratove i kada nema mnogo tržišta za prodaju oružja, osnaži.

“Ne možemo da pratimo poklone i donacije koje pojedine NATO zemlje u okruženju dobijaju od SAD i drugih zemalja i moramo sami da se borimo i čuvamo mir i budućnost”, rekao je Vučić.

Kaže da je ponosan na srpske oficire, podoficire i vojnike, navodeći da su plate u poslednjim godinama rasle, ali da to i dalje nisu uslovi kojima bi svi mogli da budu ponosni.

“Verujem da mogu da budu značajno bolji u budućnosti”, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je kasarna u Sremskoj Mitrovici bila bombardovana 1999. godine i da se “čudom opstala”, te da u njoj sada prvi put imamo hangare za naše tenkove.

“Po tenkovima smo ubedljivo najsnažniji u okruženju, regionu. Izuzetno snažne raketno-artiljerijske jedinice, značajno smo ojačali Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Sada je to 20:1 u odnosu na pre osam do 10 godina”, rekao je Vučić.

To, dodao je, nije još dovoljno snažno, i zato će se nastaviti sa razvijanjem bombardera i lovačkog dela avijacije, kao i sa najsavremenijim oružjem za PVO.

Podsetio je da domaća vojna i odbrambena industrija proizvode Lazara, Noru, Miloša, te dodao da će biti izdvojena dodatna sredstva za tu industriju.

“Naručli smo i narednih dana biće najveća narudžbina Vojske Srbije od domaće industrije”, rekao je Vučić.

Za razliku od Hrvatske, mi odlučili da budemo gospodar svog neba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da je Srbija odlučila da sama bude gospodar svog neba i da ga sama čuva, za razliku od Hrvatske, na primer.

Ukazao je i da je Srbija pokrenula neke inicijative u pravcu nabavke lovačkih aviona, koji štite borbene u akciji.

Vučić je istakao da je odbrana zemlje kao u šahu igra pretpostavljanja odbrane i napada, te da kada se vidi da se neko, ko pokazuje određene pretenzije, naoružava oklopnjacima, posebno helikopterima, onda morate da razmišljate o Mistralima ili Hornetima, ili kada mi želimo MIG 35, onda Albanci traže Armbrust ili Stingere.

Povodom vesti iz Hrvatske da ta zemlja ni za vreme mandata nove vlade neće uspeti da nabavi nove MIG-ove, da će morati da prizemlji stare, rekao je da se mi ne takmičimo sa njima, jer će njima neko drugi da čuva nebo.

“To je pitanje izbora da li želite da neko drugi čuva vaše nebo ili da budete svoj gospodar. Mi smo se odlučili da sami čuvamo svoje nebo, da budemo svoj gospodar”, podvukao je on.

Rekao je da je mnogo teško imati lovačku avijaciju. Podsetio je da je Srbija obnovila bombardere, da ima deset Orlova, da može da koristi Super G4 u bombarderskim akcijama.

Ukazao je da to, međutim, mora biti još snažnije.

“Kada dižete bombardere, morate iznad njih lovačkim avionima obezbediti sigurnost. Moraju da brinu o vatri na zemlji. Moraćemo da se ojačamo bombarderima i lovačkim avionima, da kupovimo neke multifunkcionalne, koji bi imali rakete vazduh-vazduh, ali i istovremeno mogli da nose rakete vazduh-zemlja da mogu precizno i ozbiljno da nanesu štetu neprijatelju na zemlji. Srbija je već pokrenula inicijative u tom pravcu”, kazao je on.

Podsetio je, kada je on došao na mesto ministra odbrane, Vojska imala samo jedan MIG 29 I dva MIG 21.

Hrvati, kako je dodao, nemaju MIG 29, već samo MIG 21, koje Srbija koristi samo za obuku, jer nije za stvarna dejstva, pošto je to toliko zastareo avion.

“Ne bismo poslali MIG 21 u borbu. On nema performanse kojima može da napravi rezultate na nebu”, objasnio je on.

Vučić je kazao da danas imamo 14 ispravnih MIG 29, od kojih su neki na redovnom održavaju.

“Situacija je kod nas mnogo bolja nego što je bila. Mislim da stvari dobro postavljamo. Ministarstvo dobro radi, načelnik Vojske je dobar, oficiri su dobri, i verujem da ćemo imati još bolje vojnike”, zaključio je on.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

28maj19:0020:00Promocija knjige Neotkrivena zemlja

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7685117.1199117.4713