Vesti

Štab za vanredne situacije: Za sad bez vanrednih mera u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Epidemija Kovida 19 u našem gradu i u celom Sremu kontrolisana, te nema razloga za uvođenje vanrednih mera, saopšteno na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica. Apleuju na sve građane da se i dalje pridržavaju preporučenih mera opreza.

Epidemiološka situacija se prati od kako smo se prvi put suočili sa Kovidom i to bez pauze, rekao je medijima Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice nakon sastanka Operativne grupe na suzbijanju virusnih bolesti Štaba za vanredne situacije, i dodao da za sada nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije u našem gradu.

„Svi podaci govore da razloga za oprez ima, ali ne i za paniku i uvođenje dodatnih mera. Prema svim podacima Zavoda za javno zdravlje, Opšte bolnice, Doma zdravlja doneli smo zaključak da u skladu sa brojem zaraženih lica na teritoriji Grada Sremske Mitrovice i čitavog Srema apsolutno nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije u našem gradu, jer mamo mali procenat zaraženih u odnosu na broj stanovnika. On se kreće na dnevnom nivou od 1,25% do 11%, s tim da u poslednjih deset dana imamo stalni pad procenta novoobolelih u odnosu na broj stanovnika. Sa jučerašnjim datumom, imamo 21 lice koje je zaraženo. Svi oni su sa blagom ili asimptomatskom kliničkom slikom. Danas smo imali tri lica čiji su testovi pozitivni, naglasio bih i da mnogo njih ima samo prebivalište u Sremskoj Mitrovici, a da deo njih ne živi ovde, rade u Beogradu i drugim većim centrima ali su se ovde testirali. Sve što se juče moglo pročitati na nekim društvenim mrežama u vezi sa Opštom bolnicom treba uzeti takođe sa oprezom. Trenutno je na Infektivnom odeljenju 22 pacijenta, od čega je sedam Kovid pozitivno, dok 15 ima neke druge virusne infekcije. Jedno lice je bilo na respiratoru, ali je u toku današnjeg dana po drugi put testirano i pokazalo se da nema Kovid-19, tako da ne stoje neproverene brojke određenih lica koji su na vrlo neodgovoran način uznemirili građane Sremske Mitrovice”, rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

Ponovo je apelovao na građane da se pridržavaju preventivnih mera: nošenje maski u zatvorenom prostoru, gradskom prevozu, držanje distance od dva metra. Mitrovačka Kovid bolnica se vraća u režim rada od aprila meseca pripremajući se za eventualni novi udar koorne, dodao je gradonačelnik.

„Nadamo se da Kovid bolnica neće biti aktivirana, kao što se to nije desilo u proteklom periodu. Čitava situacija je za sada zadovoljavajuća i kontrolisana i nemamo nikakve ekstremne uzlete epidemije. Nadam se da će sve mere koje se preduzimaju i koje ćemo preduzeti dati rezultat. Očekujemo i mere Vlade Srbije u narednom periodu, videćemo da li će se one odnositi i na Sremsku Mitrovicu, odnosno celu Srbiju. Izdali smo naredbu Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji i svim javnim komunalnim preduzećima da pooštre nadzor nad postojećim merama. Takođe ćemo obratiti pažnju, pre svega na ugostiteljske objekte. U razgovoru sa vlasnicima svečanih sala i diskoteka dogovorili smo se da ovaj vikend ne rade i to iz preventive, iako su oni i u prethodnom periodu izuzetno poštovali mere koje se odnose na sprečavanju zaraze. Sve ono što smo do sada radili mislim da je dovelo do toga da na nekih 80.000 stanovnika imamo dva do tri obolela lica koja opet imaju lakšu sliku”, dodao je gradonačelnik Sanader.

Dve Kovid ambulante trenutno rade sa 20 posto kapaciteta u odnosu na proleće, nema ozbiljnih pritisaka na gradski zdravstveni sistem, ali se spremaju kao da će da ga bude, napominje gradonačelnik.

„Građani će sve informacije u narednom periodu dobijati zvanično od Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice, tako da oni koji šire paniku na društvenim mrežama zaista to ne bi trebalo da rade. Mislim da u ovom periodu treba da pokažemo jedinstvo i prevaziđemo ovaj krizni period što bezbolnije, jer će ovo ostaviti ozbiljne posledice na državu i privredu. Ne treba da nas ovi podaci zabrinjavaju previše, ali moramo da ostanemo oprezni”, zaključio je Sanader.

Još jednom je apelovao na sve da se pridržavaju mera opreza u borbi protiv virusa Kovid 19.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291