Vesti

Pozitivnost na kovid 19 i dalje u blagom padu

Sremske Mitrovice – Radno vreme ugostiteljskih objekata biće do 21 sat u zatvorenom, a do 23h u otvorenom delu počev od petka, odlučeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Epidemiološka situacija je i dalje kontrolisana, kažu nadležni.

Procenat pozitivnosti za teritoriju Grada Sremska Mitrovica je 0,15% tokom prethodna tri dana. Broj pozitivnih bio je 28 odnosno 13%, a oporavljanih odnosno izlečenih bilo je 10 lica, plus pacijenti koji su otpušteni iz Opšte bolnice, rekla je na  konferenciji za novinare u  Gradskoj kući prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje.

„Broj testiranih za Sremski okrug je 205 od toga su 34 kontrole odnosno 17% retestiranja za ova tri dana. Od svih uzoraka 39% pripada Gradu Sremska Mitrovica. Broj pozitivnih je bio 21% ili 44 za okrug Srema, a oporavljanih je bilo 18 lica. Ukupan broj PCR i seroloških testiranja od prvog juna do današnjeg dana je 1.972, stopa za Sremski okrug je 7 lica na 100.000 stanovnika. Starosna struktura je od 11 do 20 godina 3%, od 21. do 30. godine života 11%, od 31. do 40. godina života 20%, od 41. do 50. godina života 21%, od 51. do 60. godina života 18%, od 61. do 70. godine života 16% i preko 71 godinu imamo 11% lica koja imaju infekciju kovid. Struktura po polu je identična kao na nivou Republike Srbije dominiraju osobe muškog pola, oko 60% do 62% u zavisnosti od dana. Za Grad Sremska Mitrovica komparacija 20. i 21. jula pokazuje povećanje pozitivnosti za 5,7, a komparacija 21. i 22. pokazuje 1,6 pozitivnost i tu sa 5,7 imamo pozitivnost koja i dalje postoji ali u blagom padu. Ukupan broj trenutno pozitivnih je sad 125, a bio je 123 u našem gradu”, rekla je dr Nada Zec.

Stagnacija se beleži u opštinama Pećinci, Šid u Irigu i Pazovi. U Rumi i Sremskoj Mitrovici je blago opadanje pozitivnosti, dok se u Inđiji beleži blag porast, rekla je Zec i dodala da je ova ustanova dobro obezbeđena i zaštitnom opremom, testovima, brisevima, čak rezultate izadaju i za manje od 24 sata.

Dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici rekao je: „Stanje sa 7 sati jutros u kovid centru je 65 pacijenata, od čega je 46 pozitivno, ima nekoliko negativnih i za većinu preostalih čekamo rezultate koji će biti u toku dana. Država nam je opredelila još tri respiratora, tako da trenutno imamo 23 od kojih su tri transportna, a 9 ih zauzeto. Broj prijema i broj izlečenih je vrlo sličan i uvek se krećemo oko istog broja pacijenata. Bilo je dva smrtna slučaja kod sigurno potvrđenih na kovid 19. Drugi deo bolnice opredeljen je za zbrinjavanje hitnih slučajeva, bolesti koje su hitne, zbrinjavanje povreda, a kako šabačka bolnica prima samo kovid pozitivne trudnice, mi smo prihvatili sve ostale njihove porodilje. Broj porođaja, od prosečnih 120 mesečno u Sremskoj Mitrovici već juče je bio na nivou od 160 za mesec dana i dalje imamo mogućnosti da zbrinemo još pacijenata. Pohvaljujem sve radnike u kovid centru i mogu samo da kažem da su heroji. Imamo novozaraženog jednog lekara i jedan lekar je skinut sa liste, tako da je broj radnika pozitivnih na koronavirus isti, a u petak još dva radnika idu na retestiranje.”

Apelovao je na sve sugrađane da maksimalno izbegavaju kontakte i da masku shvate kao sastavni deo odeće. Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu zaštitu  izvestio je javnost o novim zaključcima donetim na jučerašnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

„Radno vreme ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara dok traje elementarna nepogoda širenja zarazne bolesti kovid 19, menja se počev od petka i biće do 21 sat u zatvorenom delu, a do 23 sata u otvorenom delu, odnosno baštama. Skrenuo bih pažnju našim sugrađanima i privrednicima da se moraju poštovati sve mere kao što su mere maksimalnog broja prisutnih, maske, fizička distanca, dezinfekciona sredstva i dva lica za jednim stolom ukoliko nije reč o članovima porodice, odnosno domaćinstva. Ovaj zaključak je usklađen sa Uredbom Vlade Republike Srbije. U kovid ambulantu Doma zdravlja u našem gradu u ponedeljak se javilo 147 pacijenata, u utorak 122, a u sredu 126 pacijenata sa simptomima sličnim kovid infekciji. To je i prosečan broj pacijenata koji se obraća na dnevnom nivou u kovid ambulantu”, rekao je načelnik Mirnić.

Nadležni apeluju na građane da se i dalje pridržavaju svih preporučenih mera.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

31maj18:0019:00Mašta i snovi

31maj19:0020:00Muzičko veče sa magičnim delima španskih kompozitora

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7596117.1109117.4622