Vesti

Otkrivena spomen-ploča dr Jevremu Vidiću

Sremska Mitrovica – Danas je otkrivena  spomen-ploča dr Jevremu Vidiću uglednom mitrovačkom građaninu, koji je ubijen od strane ustaša tokom Drugog svetskog rata. Ploča je postavljena na Trgu Svetog Stefana 19 (prolaz za pijacu) u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Grada Sremska Mitrovica.

Otkrivanju spomen-ploče su pored predstavnika Grada, načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilije Nedića prisustvovali i predstavnici ustanova kulture i jedan od inicijatora postavljanja ovog znamenja prim. dr Dimitrije Stojšić.

Miodrag Vidić sin Jevrema Vidića otkrio je spomen-ploču na njihovoj nekadašnjoj porodičnoj kući.

Znameniti Mitrovčanin Jevrem Ješa Vidić bio je ugledni advokat, kraljev namesnik i narodni poslanik, a spomen-ploča je postavljena na njegovoj porodičnoj kući u centru Sremske Mitrovice. On je jedan od mitrovačkih građana koji su stradali u logoru Jadovno.

Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekao je: „Dr Jevrem Vidić bio je advokat, narodni poslanik u Skupštini kraljevine Jugoslavije, kraljev namesnik za Mitrovicu, ugledna ličnost u ovom gradu. On i druge ugledne ličnosti, već nepunih mesec dana posle uspostavljanju Nezavisne Države Hrvatske, fašističko-ustaške strahovlade  koje je trajala ovde, u ovom gradu četiri godine, na Đurđevdan 1941. godine izveden je, odveden i likvidiran u ustaškom  logoru Jadovno. On je jedna od prvih žrtava terora koji nije zapamćen u novijoj istoriji ovog grada. Gradska uprava je na ovaj način želela da sačuva zajedno sećanje na nevine žrtve ustaškog terora i pogotovo ono što je bilo možda tabu-tema dugi niz godina, a to je da su stradali ne samo komunisti, nego da su stradali ugledni ljudi, obrazovani ljudi, da kažemo nacionalna elita, ljudi koji su mogli da vode ovaj grad i koji su predstavljali elitu ovog grada. Ovo je skroman dug grada prema ličnostima koje su, u jednom periodu bile nešto što je usmeravalo sam tok života grada. Na inicijativu Mite Stojšića, Gradska uprava je prihvatila i finansiranje i postavljanje ploče na kući u kojoj je živeo dr Jevrem Vidić. Kuća je posle rata promenila vlasnika ali je u to vreme bila kuća Vidića.”

Porodična kuća Jevrema Vidića prodata je polovinom prošlog veka, ali mu Mitrovica današnjim postavljanjem ploče odaju počast, dodao je Šulaja, rekavši da su inicijatori podizanja ovog znamenja, pored već pomenutih i Zavod za zaštitu spomenika kulture i Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Dušan Bastašić predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941, iz Banjaluke kaže da se te žrtve pamte o čemu svedoči i današnji događaj: „Za poštovaoce žrtava kompleksa logora Gospić – Jadovo ovo je značajan događaj zato što spomen-ploče za 38 hiljada Srba pobijenih u samo 132 dana u kompleksu logora na Ličkom polju, Velebitu i ostrvu Pagu, u Republici Srpskoj i Srbiji, koliko ja znam nema, nažalost nema, a kamoli neke spomen-sobe ili memorijalnog centra. Postoji nekoliko spomen-ploča na samom Velebitu, na samim stratištima i one su u proteklom ratu sve uništene, do sad smo uspeli obnoviti centralni spomenik i četiri, pet ploča ali ovo nam mnogo znači zato što pokazuje da i potomci žrtava, ovde i sin Jevrema Vidića, i poštovaci žrtava, ipak nastoje da otmu od zaborava to strašno stradanje njihovih članova porodice.”

Jevrem Vidić nastradao je u logoru Jadovno gde je pogubljen, posle hapšenja 6. maja 1941. godine od strane ustaških vlasti Nezavisne Države Hrvatske. Jedan je od prvih uglednih Mitrovčana nastradalih u ovom logoru. Njegovu smrt potpisao je upravo Artuković, što je imalo važnu ulogu u hapšenju i na suđenju Andrije Artukovića.

Prim. dr Dimitrije Stojšić rekao je kako je došao na ideju za otkrivanje spomen-ploče: „Ideja mi je došla kad sam prebirajući po mislima, uvideo da u ovom gradu nema imenom i prezimenom nijedne žrtve ustaškog genocida. Ima Spomen-groblje gde je sahranjeno oko 8.000 bezimenih ljudi, njihova imena su sačuvana u arhivama i muzejima ali ih nema na spomen-ploči grobnice. Ovde je u blizini, u Fajšmanovoj kući bila mučionica, piše: Ovde je bila mučionica rodoljuba Srema; ni ko su rodoljubi, ni ko su  mučitelji. Predložio sam ljudima u gradskoj upravi, prestavnicima naše opštine, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i oni su ovu inicijativu podržali i na kraju, zahvaljujući njima je ta ideja i realizovana. Njegovo ime izdvojeno je kao simbol svih tih žrtava, u njegovom imenu su i moji, i stradalnici drugih porodica, tako da on simbolizuje sve te žrtve i zato je izvučen, prvi, iz nekog zaborava. Drugi razlog zbog koga bi on mogao biti izvučen je taj što je, zahvaljujući njegovoj smrti ako se to tako može reći, Andrija Artuković izručen Jugoslaviji i održano mu je suđenje jer po tadašnjim američkim zakonima on nije bio mogao biti izručen ukoliko njegov potpis ne stoji ispod nečije smrti. Stajao je njegov potpis ispod imena Jevrema Vidića. Nadam se da ćemo na ovaj način preneti mlađima da nastave ovu ideju i da je čuvaju i uspomenu i sve ono što znači sećanje.”

Na nekadašnjoj kući Jevrema Vidića podignuta spomen-ploča je kako bi se odala počast ovoj istorijskoj ličnosti važnoj za naš grad i svim nevinim žrtvama ustaškog terora.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929