Vesti

Nedimović: Evroazija velika šansa za prehrambenu industriju iz Srbije

Beograd – Srpski poljoprivrednici uskoro će moći da izvoze svoje proizvode na veliko tržište Evroazije i to bez plaćanja carine.

„Ono što je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju je danas realnost”, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Tanjug, „povodom odluke Vlade Rusije da odobri ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU)”.

Poljoprivredni proizvođači iz Srbije potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini moći će da izvoze gotovo 100% proizvoda bez carine i to na tržište za 183 miliona ljudi

„Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog koronavirusa i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu”, dodao je Nedimović.

Istovremeno, država će, kaže ministar, nastaviti sa jačanjem subvencija našim proizvođačima kako bi imali što bolje proizvode za plasman na inostrana tržišta.

Kako je navedeno u saopštenju na zvaničnom sajtu, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona “O ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Republike Srbije, sa druge strane” i da ga prosledi na usvajanje Državnoj dumi u skladu sa utvrđenom procedurom.

Srbija je potpisala sporazum o formiranju bezcarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine. Ugovor je potrebno da ratifikuju sve države članice EAEU. Taj ugovor će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju. Premijerka Ana Brnabić je u oktobru prošle godine u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana.

Pored ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka. Mogućnost da se izvozi na ovo tržište bez carina privlačna je i za kompanije iz Evropske unije, koje bi otvaranjem proizvodnje u Srbiji dobile direktan pristup velikom ruskom trzištu koje je u ovom trenutku, kaže, za njih nedostupno zbog sankcija koje su na snazi između EU i Rusije.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

23jun09:0015:00Dečija bećarijada u Martincima

24jun11:0012:00Taktičko-tehnički zbor policijskih vozila i opreme

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7100117.0612117.4124