Vesti

Epidemiološka situacija pod kontrolom

Sremska Mitrovica – Epidemiološka situacija izazvana virusom Kovid 19 u celom Sremu je pod kontrolom. Iako je tokom juna zabeležen blag porast inficiranih koronom, situacija je i dalje kontrolisana i nema mesta panici, rekli su danas nadležni.

Epidemiološka situacija na teritoriji Srema u skladu je sa epidemiološkom situacijom na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine i ocenjuje se kao kontrolisana, saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare dr Nada Zec direktor Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Kako je dodala dr Nada Zec, direktorica Zavoda: „Broj inficiranih na celoj teritoriji Srema je različit od opštine do opštine, podaci za Sremsku Mitrovicu je 21 lice, za Staru Pazovu 27, za Rumu 23, za Inđiju i Pećnice 10, za Šid 4 i Irig tri, to su podaci koji se odnose za period od 1. 6. 2020. godine. Svi koji su uzorkovani, nisu pozitivni i svi oni koji imaju simptome takođe nisu pozitivni. Što se tiče pacijenata koji su smešteni u Opštoj bolnici, trenutno ih imamo pet, zato što su četiri otišla na viši nivo zdravstvene zaštite u Novi Sad, dakle 5 plus 4 to je devet. Jedno je lice na hospitalizaciji, odnosno ugroženije i nalazi se na respiratoru. Epidemiološka situacija na teritoriji Sremskog okruga nije drugačija u odnosu na teritoriju AP Vojvodine, iako u poslednje vreme imamo blagi skok inficiranih na teritoriji Srema. Dominiraju pacijenti u mlađoj životnoj dobi, sa blagom kliničkom slikom i sa blagom formom ili čak asimptomatskom formom oboljenja.”

„Broj obolelih od celokupnog stanovništva u Sremskoj Mitrovici iznosi 0,026%, u Staroj Pazovi 0,041, Inđiji 0,021%i, Rumi 0,042%, Pećincima 0,051, Šid 0,011 i u Irigu 0,082%. U ukupnom broju zaraženih, u periodu od 1. juna 60% zaraženih je u dobi od 11. do 35. godine života, a pik je u mlađoj životnoj dobi od punoletstva do 30. godine. Na dnevnom nivou od 1. juna, u Zavodu se testira od 15 do 25 osoba, dominantno se testiraju osobe koje imaju simptome oboljenja, odnosno te osobe imaju prioritet. Rade se dve vrste testova, PCR testovi – bris iz grla i nosa i serološki testovi – krv. Testova imamo dovoljno, imamo potrebnu opremu, stručan kadar i napomenula bih da nema potrebe da se diže panika, kao ni da se šire lažne informacije o broju obolelih,” rekla je dr Zec.

Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvo sa saradnicima danas je obišao Sedmu zdravstvenu stanicu odnosno kovid ambulantu i Drugu zdravstvenu stanicu gde se od juče rade  komercijalna testiranja na zahtev tj. brzi testovi iz krvi.

„Premeštanjem komercijalnih testova u Drugu zdravstvenu ambulantu  posle dva dana više nema gužve. Takođe još jedna odluka koja je doneta juče je da se pored komercijalnih testova u Drugoj zdravstvenoj ambulanti rade i testovi za one pacijente koji treba da se hospitalizuju. U poslednja 24 časa putem društvenih mreža šire se lažne informacije o broju zaraženih pacijenata u Sremskoj Mitrovici koji se nalaze na lečenju u Opštoj bolnici, istina je da je taj broj drastično manji, što je dobra stvar. Ne znam kome je u interesu da skuplja sitne političke poene na osnovu informacija o broju hospitalizovanih pacijenata zaraženih od virusa Kovid 19. Pozvao bih doktora Živka Vrcelja, direktora Opšte bolnice iz koje su i potekle same te lažne informacije, da što pre adekvatno reaguje, jer je iste izneo jedan zaposleni radnika te ustanove. Protiv svih koji šire lažne informacije biće podnete krivične prijave “, rekao je načelnik Mirnić.

„Molim naše sugrađane da se mera koje je struka propisala svi pridržavamo, a to je da se u zatvorenom prostoru nose rukavice, maske, da se pojača lična higijena ruku, da se drži socijalna distanca na otvorenom. Pridržavali smo se svih mera u martu mesecu, nakon toga i aprilu, to treba da nastavimo sad i u julu. Nema potrebe za dizanjem panike i uzbune među građanima. Imamo, za sad, mali broj zaraženih, čuli ste od direktorke Zavoda, nadam se da će se taj trend nastaviti u narednom periodu i da ćemo se zaštititi i proći bezbedno za vreme kovid infekcije”, zaključio je Mirnić.

Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica apeluju na građane da se ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava uz poštovanje fizičke distance minimum 1 metar, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i upotrebu dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi veći broj ljudi.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998