Vesti

Epidemiološka situacija kontrolisana ali oprez i dalje neophodan

Sremske Mitrovice – Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kako je saopšteno na  konferenciji za novinare posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, epidemiološka situacija je i dalje kontrolisana. U julu je stopa pozitivnosti značajno manja u odnosu na prethodni mesec ali je oprez i dalje biti potreban.

U Gradu Sremska Mitrovica testirano je 45 lica na aktuelnu virusnu infekciju kovid 19, dana 29. i 30. jula 2020. godine, 15 lica je retestirano, tj. kontrolisano da bi izašalo iz spiska pozitivnosti, rečeno je danas na  konferenciji u Gradskoj kući

Prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje kaže: „Broj testiranih na teritoriji Sremskog okruga jeste 130 lica, od tog broja 39 lica je retestirano. Broj pozitivnih za dva dana u Sremskom okrugu je 23 lica ili 17% od svih uzorkovanih. U Sremskoj Mitrovici broj pozitivnih je za tri dana 10 lica ili 7,6% pozitivnosti od svih uzrokovanih. Oporavljenih u Sremu je 25, a u Sremskoj Mitrovici 15 lica za dva dana. Ukupno je u Sremu trestirano 2.573  za ceo period juna i jula, od čega su PCR testiranja 1.933, a seroloških testova bilo je 637. Testiranih u Sremskom okrugu tokom juna bilo je 1.441 od toga je bilo pozitivnih 32%; u julu su testirana 492 lica, pozitivnost u julu za Sremski okrug je 23%, dakle postoji značajna razlika između pozitivnosti u junu i julu. Procenat novoobolelih za Sremski okrug, na 100.000 stanovnika iznosi četiri lica, a za Sremsku Mitrovicu 5 lica na 100.000 stanovnika. Epidemiološka situacija je kontrolisana ali oprez je i dalje neophodan. Nema skoka obolelih i ova nedelja je u odnosu na prethodnu skoro identična.”

Direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Živko Vrcelj rekao je da nema povećanja broja pacijenata inficiranih virusom kovid 19 u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica.

„U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sa presekom stanja na današnji dan u 7 sati ujutru, u korona centru ukupno je 116 pacijenta, od toga se na Odeljenju korona centra nalazi 86 pacijenta, u intenzivnoj nezi ima 14 pacijenata, od kojih je 6 pacijenta koji su intubirani i četiri koja nisu intubirani, dakle zauzeto je 10 respiratora. U narandžastoj zoni gde su smešteni pacijenti koji su dokazano negativni, a imali su simptome slične kovid infekciji imamo 16 pacijenata. U našoj kovid ambulanti pregledana su 82 pacijenta tokom jučerašnjeg dana, hospitalizovano je 13 pacijenata, moram da naglasim da je isti toliki broj pacijenata i otpušten iz korona centra, dakle 13. Od ovog ukupnog broja 116, dokazano je 90 pozitivnih, ostali su jednom ili dvaput negativni ili se čeka rezultat testiranja. Bio je jedan smrtni slučaj pacijenta koji je imao pridružene bolesti. Imamo već dve nedelje stanje da se broj pacijenta stalno kreće oko 110, 115 do 120, bilo  je samo jedan dan 130 pacijenata u kompletnom korona centru, tako da stanje, nije sjajno ali je dobro zato što ne ide u progresiju i po epidemiološkom mišljenju je dobro zato što bi trebalo da sledi pad broja pacijenata. Imamo dvoje novoobolelih lekara koji se nisu zarazili na poslu ali imamo i onih koji su izlečeni i počeli su da rade, stanje što se tiče zaposlenih je zadovoljavajuće”, rekao je dr Živko Vrcelj, direktor bolnice.

Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu zaštitu  podsetio je da se kovid ambulanta nalazi u okviru bolničkog prijema u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica. Kovid ambulanta radi od 0 do 24 časa tj. postoji celodnevno dežurstvo, tako da svi pacijenti koji imaju simptome koje su slične kovid infekciji mogu da se obrate lekarskim timovima u bilo koje doba dana.

„U ponedeljak se obratilo 112 pacijenata u kovid ambulantu u našem gradu, u utorak 102 pacijenta, sreda 103 pacijenta i četvrtak, odnosno juče 82 pacijenta. Primetili smo zaključno sa jučerašnjim danom blagu tendenciju pada broja pacijenata. Pozivam sve koji imaju simptome slične kovid infekciji da se odmah jave u kovid ambulantu koja dežura 24 časa dnevno, tu se mogu osim klasičnog pregleda obaviti i radiološki pregledi, i laboratorijski nalazi. Apelujem da ne čekaju, da dođu čim posumnjaju na ovu infekciju jer sve što kasnije dođu veći je problem. Podsećam da se pridržavaju mera koje je struka naložila od fizičke distance do svih mera higijene, svi oni koji imaju koronu ne treba toga da se stide, o tome treba da se priča, ne treba se povlače ali je poželjno da kažu sve kontakte sa kojima su bili kako bi što pre došli do onih ljudi koji su eventualno, potencijalno pozitivni na kovid virus,” rekao je načelnik Mirnić.

U drugoj zdravstvenoj ambulanti i dalje mogu da se rade komercijalni testovi, radnim danima od 8:00 do 12:00.  Nema gužve i nigde se ne čeka dugo, kaže Mirnić je je uveden velik broj lekarskih timova.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7906117.1420117.4934