Vesti

Epidemija Kovida 19 još uvek kontrolisana, nadležni ipak razmatraju uvođenje vanredne situacije u našem gradu

Sremska Mitrovica – Broj Kovid pozitivnih osoba u našem gradu u blagom je porastu ali je epidemija Kovida 19 još uvek pod kontrolom, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice. Apelovao je na sve građane da se i dalje pridržavaju preporučenih mera opreza.

„Situacija u gradu još uvek nije zabrinjavajuća, pod kontrolom je, napraviću poređenje, pre dva dana kad smo se videli imali smo dva do tri lica dnevno, sada imamo u proseku pet lica koja su Kovid pozitivna što još uvek nije alarmantano, nije zabrinjavajuće ali svakako stepen opreznosti podižemo na viši nivo”, rekao je Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice u ime Štaba za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica najavljujući i moguće uvođenje vanredne situacije.

Objasnio je koji bi bili eventualni razlozi za uvođenje vanredne situacije u našem gradu: „Što se tiče Sremske Mitrovice u odnosu na prethodno obraćanje ima 37 pozitivnih na Kovid 19, a u Sremskom okrugu ukupno 106 lica. Stopa incidencije je u blagom porastu u odnosu na prethodni period i na dan 7. jul 2020, iznosi 6,26%, ova stopa na broj stanovnika Sremske Mitrovice nije još uvek alarmantna ali je u blagom porastu. Sledeće nedelje ćemo razmatrati da li treba da uvedemo vanrednu situaciju na teritoriji Grada Sremska Mitrovica s obzirom, ne na ove podatke koje sam sada izneo, nego na činjenicu da imamo u susednim gradovima kao što je Šabac, znatno povećan broj na dnevnom nivou, čini mi se preko 90 lica koja su pozitivna na koronatest i mislim da može doći do tzv. prelivanja k našem gradu i susednim opštinama i razmotrićemo uvođenje vanredne situacije više iz nekih preventivnih razloga da bismo mogli sprovesti sve one mere koje nam stoje na raspolaganju. Nadam se da će opasti broj novozaraženih ali moramo da vodimo računa i da pratimo svakodnevno ovaj trend.”

U drugim sremskim opštinama jedino su Pećinci sa dosta većom stopom na dan 7. jula sa 15,24% . Nove podatke možemo da očekujemo opet za dva do tri dana.

„Sledeće nedelje ćemo videti da li će biti potrebno da se eventualno uvede vanredna situacija s obzirom da i naša bolnica sada prima pacijente iz Šapca jer je šabačka bolnica kompletno postala Kovid bolnica, tako da i drugi parametri, i vanredne mere koje su tamo uvedene mogu da dovedu do toga da određen broj stanovnika iz drugih gradova dolazi u naš grad i mi se moramo spremiti da preventivno delujemo po tom pitanju. Što se tiče testova mislim da ih ima dovoljno, testira se po protokolu koji je propisalo Ministarstvo, moraju da postoje određeni simptomi da bi se testirali. Apelujem na građane da ne odlaze u Kovid ambulante sa nekim simptomima koji samo liče na koronavirus. Naše Kovid ambulante će raditi i preko vikenda, tako da građani koji imaju respiratorne probleme mogu tamo da se obrate. U našoj bolnici trenutno je hospitalizovano na Infektivnom odeljenju 32 pacijenta i od toga je 8 kovid pozitivno. Spremno je 300 kreveta u Hirurškom bloku u kojem trenutno nema nikog, a što se tiče zaraženih zdravstvenih radnika ima ih ali u malom broju”, istakao je gradonačelnik Sanader.

Kako je rekao Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu,  svi oni koji imaju simptome slične kovid infekciji mogu da se jave u Kovid ambulantu koja se nalazi u Mesnoj zajednici „22. avgust” iza OŠ „Slobodan Bajić Paja”, radno vreme je od 7 do 20 sati, a vikendom od 7 do 14 sati.

„Takođe u Drugu zdravstvenu ambulantu koju smo osposobili za prijem pacijenata koji rade komercijalne testove tzv. serološke ili testove iz krvi na zahtev mogu da se jave i ovog vikenda od 8 do 12 sati. Radnim danom ova ambulanta takođe radi od 8h do 12h. Uradili smo to da bi imali što manje gužve, da bi odvojili pacijente koji se obraćaju Kovid ambulanti od onih koji to rade na lični zahtev i onih pacijenata koji to rade zbog bolničkog prijema, radi  hospitalizacije, oni se takođe se obraćaju u Drugu zdravstvenu stanicu”, rekao je načelnik Mirnić.

Nadležni su ponovo apelovali na sve građane da se pridržavaju preventivnih mera: nošenje maski u zatvorenom prostoru, gradskom prevozu, držanje distance od dva metra, itd.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042