Vesti

Blagi pad broja novoobolelih u našem gradu

Sremske Mitrovice – Radno vreme ugostiteljskih objekata biće do 20 sati u narednih deset ili više dana, odlučeno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Konstatovano je i da se beleži blagi pad broja novoobolelih u našem gradu.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, kako je saopšteno na  konferenciji za novinare u  Gradskoj kući, 15. jula zabeleženo je šest novoobolelih, a 16. jula samo tri novoobolela lica, što predstavlja blagu stagnaciju.

Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice rekao je: „Danas je Štab doneo odluku da se radno vreme ugostiteljskih objekata skrati na 20 h i tako će biti u narednih najmanje deset dana. Sve mere koje je propisala Vlada Republike Srbije i mere koje su na snazi od dana uvođenja vanredne situacije u Gradu Sremska Mitrovica se u najvećem broju dobro realizuju i poštuju od strane, kako građana, tako i subjekata na koje se mere odnose. Komunalna policija i inspekcija zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova nisu imali većih problema što se tiče sprovođenja tih mera. Vidi se i po gradu, i po objektima da je većina građana zaista ozbiljno shvatila ovo stanje pandemije virusa i mislim da će to u narednom periodu doneti mnogo bolje brojeve kada je u pitanju broj obolelih od virusa i broj hospitalizovanih lica. Dana 15. jula smo imali šest novoobolelih na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, a 16. smo imali tri lica koja su novoobolela. Ukupno su izlečena četiri lica, jedno lice je nažalost preminulo koje je bilo pozitivno na koronavirus i još jedno lice je preminulo u Kovid centru ali nije bilo pozitivno na koronavirus. Ukupan broj lica koja se vode kao pozitivna na teritoriji Grada Sremska Mitrovica je nepromenjen, odnosno i dalje je 86. Ovo pokazuje da su mere koje smo sprovodili u prethodnom periodu očigledno dale određeni rezultat s obzirom da nemamo nagli skok ni porast broja novoobolelih i da se sada nalazimo u fazi neke stagnacije i ja se nadam da posle ove faze stagnacije ide pad novoobolelih”

Kako je rekla prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje, 15. i 16. jula uzeto je 110 uzoraka, 15. je testirano 52 lica od toga je bilo 15 kontrola i 16. jula je testirano 58 lica od čega je bilo 12 kontrola.

„Zavod radi kontrolna testiranja na Kovid i time dajemo status pacijentu da joj izlečen, a sada imamo sve više i više kontrola za izlečenje. Broj pozitivnih za Sremski okrug je 14, po datumima 15. jula ih je bilo devet, a 16. je bilo pet. U Gradu Sremska Mitrovica samo dodajem da je stopa 8% od svih uzoraka, tako da imamo stagnaciju, blago smanjenje broja lica koji imaju status kovid infekcije. U Sremskom okrugu je 15 izlečeno tj. izašlo iz Kovid infekcije za protekla dva dana. Ukupan broj PCR i seroloških testiranja od prvog juna do današnjeg dana je 1.527. Stopa oboljevanja za Grad Sremsku Mitrovicu 16. 7. 2020. godine je 8,7%, a za Sremski okrug je 7,68%. Epidemiološka situacija je kontrolisana što se tiče i broja uzoraka je standardna, a danas imamo manji broj pozitivnih lica u našem gradu”, rekla je dr Nada Zec.

Dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici iskazao je zadovoljstvo merama koje je Grad uveo i na taj način je došlo do blagog smanjenja broja pacijenata zaključio je on.

„Broj lica sumnjivih ili pozitivnih na virus Kovid 19 koji se na današnji dan nalaze na lečenju u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica je 103 što je smanjenje u odnosu na prethodni dan.  Te osobe su smeštene u takozvani „crveni” i „naranžasti deo” bolnice, koja je inače sada podeljena na tri dela. U “zeleni” deo bolnice ulaze pacijenti koji nemaju epidemiološke anamnezu pozitivnu na infekciju Kovid virusom, u „narandžastom” delu su smešteni pacijenti sa sumnjom na Kovid, ali su trenutno negativni, ili su ležali u Kovid centru, pa je potvrđeno da su sada negativni, a boluju od neke bolesti koja zahteva bolničko lečenje. U takozvanom „crvenom” delu bolnice nalaze se pacijenti koji su uglavnom pozitivni na virus i nalaze se raznim fazama oboljevanja”, istakao je dr Malobabić.

Dodao je da: „U „crvenom” delu bolnice trenutno leži 75 pacijenata. Od tog broja na intenzivnoj nezi je 12 lica, broj lica na respiratoru je 9, a troje imaju takozvanu kiseoničku podršku , to su u velikom broju pacijenti starije životne dobi. Trenutno stanje respiratora u bolnici je 20, a Bolnica može da podrži i veći broj ljudi kojima bi eventualno bilo potrebno pomoći.”

Zahvalio se lokalnoj samoupravi Sremska Mitrovica na velikoj pomoći i privrednicima iz našeg grada koji su donacijama Bolnici pomogli funkcionisanje. Pored redovnog snabdevanja od strane Pokrajinskog sekretarijata za zadravstvo pomenuti su donirali zaštitnu i medicinsku opremu i dezinfekciona sredstva.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042