Vesti

Sportske igre mladih narednog vikenda

Sremska Mitrovica – Sportske igre mladih (SIM) biće svečano otvorene u petak, 12. juna, u 10 sati, na platou ispred Poslovno – sportskog centra „Pinki” i trajaće do 14. juna. Naš grad je među odabranim mestima u Srbiji u kojima se deci i mladima pruža mogućnost da potpuno besplatno učestvuju na takmičenjima u 6 sportova.

Sportske igre u Sremskoj Mitrovici, odnosno Srbiji, održavaju se sedmu godinu za redom i do sada su samo u našoj zemlji okupile više od 120.000 učesnika. Svečanost otvaranja Igara u našem gradu, najavili su na današnjoj konferenciji za medije predstavnici domaćina Igara.

Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika zahvalila se svima koji su učestvovali i pratili prošlogodišnje Igre i rekla: „Ove godine u nešto izmenjenim okolnostima organizatori Sportskih igara mladih su u Priboju. Mi smo planirali u Sremskoj Mitrovici od petka do nedelje kada će se kod nas otvoriti Sportske igre mladih znači od 12. do 14. juna i to na terenima kod Poslovno- sportskog centra „Pinki” i na Gradskom trgu. Takmičiće se deca osnovnoškolskog uzrasta u šest sportova kako bismo uradili još veću promociju sporta ubačeni su i predškolci, atletika – trka na šezdeset metara i srednjoškolci takmičenje u basketu. Cilj Sportskih igara mladih je promocija sporta ali i fer-pleja, dobre volje kod dece, ima i edukativan karakter jer mi njih moramo da naučimo kako treba i da podnesu tu pobedu da podele sa ostalima, a isto tako i kada izgube da to podele sa drugima. Cilj je promocija sporta, sve dece koja se inače bave sportom ili koja se nisu do sada bavila evo imaju priliku da se takmiče u ovih šest disciplina. Što se tiče sportova to su mali fudbal, tenis, stoni tenis, atletika, između dve vatre i košarka tako da će imati priliku svi naši, od najmlađih, pa i srednjoškolci da se takmiče. Što se tiče Grada Sremska Mitrovica možemo da se pohvalimo da smo u poslednje vreme puno uložili sredstava u sportsku infrastrukturu u terene školske ili gradske tako da će naša deca zaista sada imati odlične uslove da se sprovedu sve ove sportske manifestacije.”

Sportske igre mladih promovišu način života koji se temelji na razumevanju, prijateljstvu, solidarnosti i ferpleju kao alternativama negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektuju na najmlađu populaciju. Prvi put su održane 1996. godine sa glavnim ciljem da omoguće osnovcima i srednjoškolcima učešće u organizovanim sportskim takmičenjima i drugim besplatnim aktivnostima tokom leta.

Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport izrazio je  veliku zahvalnost: „Organizatorima Sportskih igara mladih na čelu sa predsednicom Milanom Jovanović i čitavom njenom timu Mariji Mihajlović, Slobodanu Đuriću i svim onim divnim ljudima koji su dali pre svega podršku Sremskoj Mitrovici i prepoznali kvalitet Sremske Mitrovice i posvećenost Grada Sremske Mitrovica, i  razvoju sporta, i razvoju onog pravog sportskog duha. Videlo se na kraju da, sva ta deca koja su pobeđivala na gradskim, posle na državnim prvenstvima, odlazili su na jedno mini-letovanje u Split gde su se i takmičili, ali i sticali nova znanja, prijateljstva i nova pozanstva i na kraju sigurno, jedno ogromno iskustvo za dalji razvoj bavljenja sportom i za dalje formiranje sebe kao ličnosti. Hvala svim tim divnim roditeljima i nastavnicima koji su pomogli nama u predhodnim godinama, da se ova priča zaista prezentuje na najbolji način, vi ste videli u spotovima koji se prave na nivoima države, na nivou regiona da Sremska Mitrovica uvek zauzima posebno mesto u karavanu Sportskih igara mladih, to su nam sami organizatori rekli nema za nas lepše potvrde.”        

Sportske igre mladih postale su najveće takmičenje, najveći amaterski sportski događaj u ovom delu Evrope. U našoj zemlji se održavaju sedmu godinu, a počele su pre 23 godine u regionu.

Potpuno su besplatne za svu decu učesnike rekao je Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza grada i dodao: „Prvi grad u kojem će se Sportske igre mladih održati u formatu više sportova i puno dece na jednom mestu je Sremska Mitrovica. Mi smo se prvi prihvatili tog, u ovom momentu teškog i nezahvalnog zadatka, poštujući sve mere propisane od strane Vlade Srbije ali smo smatrali da posle nekoliko meseci problema sa pandemijom i zatvorenosti dece u kuć,i mislim da su svi željni igre, druženja, osmeha i takmičenja, a ovog puta i pobeda. Mi ćemo se potruditi da svih ovih šest sportova odradimo kao da na njima učestvuje mnoštvo dece. Ove igre se neće razlikovati od prethodnih jer su deca kao voda, kao kapilari, prosto pranađu uvek put do takmičenja, do okupljanja. Ovoga puta još jednom bih pozvao sve one koji žele da učestvuju u Sportskim igrama mladih i da kažem da su sva takmičenja besplatna, svako dete može da se prijavi i poenta nije u tome ko će osvojiti prva tri mesta, već da shvatimo da je sport način života koji je najbolji za decu i da se sportom mogu baviti rekreativno, a ne samo takmičarski,” rekao je Crnić, i dodao da će se u subotu, 13. juna, sa početkom u 9 sati, održati i Prvenstvo Srbije u 3×3 basketu u organizaciji Sportskog saveza i Košarkaškog saveza Grada Sremska Mitrovica, uz pokroviteljstvo lokalne samouprave.    

Tehnički organizator je u Sremskoj Mitrovici Sportski savez grada pod pokroviteljstvom Gradske uprave za obrazovanje, kulture i sport. Sportske igre mladih podržava i Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke tehnološkog razvoja i Ministarstvo sporta i omladine.  

Najbolji takmičari iz Sremske Mitrovice, ostvaruju plasman na Državno finale koje je planirano u Beogradu. Najbolji iz Beograda, obezbediće put u Split, na regionalno međunarodno finale, kao i besplatno mini-letovanje.

Svečano otvaranje zakazano je za petak, 12. juna, u 10 sati, na platou ispred Poslovno-sportskog centra „Pinki”. Broj učesnika nije ograničen, a očekuje se oko 1.000 učesnika.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158