Vesti

Rekonstrukcija javne rasvete u svim naseljenim mestima

Sremska Mitrovica – Javna rasveta će biti rekonstruisana na čitavoj teritoriji Grada Sremska Mitrovica. To će biti učinjeno, pored gradske sredine i u svim selima.

Danas su finalizirali treći ugovor o javno-privatnom partnerstvu, saopštili su u Gradskoj kući, ovaj put reč je o rekonstrukciji javne rasvete na teritoriji Grada Sremska Mitrovica zajedno sa svima naseljenim mestima u seoskim sredinama.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice pojasnio je kako će izgledati rekonstrukcija javne rasvete: „Ovim projektom predviđena je zamena blizu 10.000 svetiljki javne rasvete, i u gradu, i u selima. Tako da ćemo imati u svim našim ulicama potpuno novu i modernu rasvetu koja je energetski efikasna, koja daleko manje zagađuje životnu sredinu, a ono što je najbitnije ni jedan dodatni dinar iz budžeta Grada Sremska Mitrovica neće biti potrošeno više, nego što je to do sada bilo. Sa pozicije za potrošnju električne energije ovaj projekat se apsolutno finansira iz ušteda od potrošnja električne energije, ne samo što neće biti dodatnih izdvajanja, nego će čak biti i jedan deo koji će ostajati. Za 13 godina, minimalno preko 300.000 evra će ostati Gradu Sremska Mitrovica za realizaciju nekih drugi projekata ili za poboljšanje javne rasvete tamo gde je možda i sada lošija, i gde se posle realizacije ovog projekta uoči da je loša rasveta. Moći ćemo iz tih ušteda da još dodajemo određene svetiljke, tako da čitav ovaj koncept znači da Grad Sremska Mitrovica u narednih 13 godina ima garanciju na sve svetiljke koje se postavljaju, da nemamo više troškove održavanja javne rasvete koji su takođe bili negde oko 15 miliona na godišnjem nivou i sve to su benefiti ovog projekta. Posle detaljne i iscrpne analize i svega onoga što je bilo neophodno da se uradi da bi se uopšte došlo do ovog projekta, sada će biti dostupno građanima Sremske Mitrovice, do nove godine planiramo da zamenimo kompletnu rasvetu na teritoriji celog Grada.”

Nova led rasveta biće postavljena u narednih godinu dana. Ovaj posao izvodiće konzorcijum dve firme „Skuteri USA” i „Kip-lajt” doo.

Silvester Horvat direktor firme „Skuteri USA” kaže: „Prva naša obaveza je da obiđemo teren, da uradimo projekat i da dobijemo dozvolu za izvođenje od gradskih organa. Posle potpisivanja ugovora mi ćemo izmeriti svetlo, tehničke karakteristike sadašnjeg stanja, naručićemo svetiljke i čim budemo imali dozvolu i dobijemo opremu krenućemo se izvođenjem radova. Ova rasveta je najmodernija u ovom trenutku ne samo u Srbiji, nego mogu reći i u Evropi, i na svetskom nivou. To prvenstveno znači da ćete imati uštedu više od 70% u električnoj energiji, što omogućava Gradu da finansira ovaj projekat tako da ne izdvaja dodatna sredstva iz budžeta. Svugde gde možemo trudićemo se da obezbedimo bolje osvetljenje nego što sad imate, na putevima recimo, kod stare rasvete dešavalo se da se rasipala svetlost, sada toga neće biti. Imaćete bezbednost u saobraćaju, imaćete uštede i svetiljke koje mogu 25 godina da posluže.”

Najmodernija led rasveta biće postavljena u svakom selu, u svakoj ulici u Sremskoj Mitrovici. To je led rasveta sa utroškom 70% manjim nego sad.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988