Vesti

Jako nevreme praćeno ledom, oštetilo useve u nekoliko sela

Sremska Mitrovica – Jako nevreme praćeno ledom, juče je zahvatilo nekoliko sela teritorije našeg Grada. Šteta se u nekim delovima procenjuje i do 50%, uprkos delovanju protivgradnih stanica i zato nadležni apeluju na zemljoradnike da svoje useve obavezno osiguraju.

U toku jučerašnjeg dana na teritoriji Grada Sremska Mitrovica led i jaka kiša oštetili su oko 1.000 hektara useva. Iako je ispaljeno dosta protivgradnih raketa, nevreme je ipak ostavilo traga na njivama.

Tim povodom Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu kaže: „Na nekim delovima naše teritorije došlo je do pojave leda i elementarnih nepogoda, to su  prvenstveno delovi koji se graniče sa teritorijom Opštine Šid, zapadni delovi naše teritorije, to su sela Čalma, Laćarak, Kuzmin i Martinci, delovi teritorije tih sela. Potom se taj gradonosni oblak prebacio na mačvansku stranu i bilo je pojave leda i na teritoriji Mačve, a to su sela Zasavica i pogotovo selo Noćaj. Na osnovu nekih naših saznanja, a na osnovu procene Hidrometeorološkog zavoda i Radarskog centra Fruška gora ima negde oštećenja, čak oštećenja idu do 50%, a negde oko 1.000 do 1.500 hektara poljoprivrednih površina bilo je pod dejstvom leda. Naše protivgradne stanice su dejstvovale, ispaljeno je 180 raketa, tako da sistem funkcioniše ali se dešava da to nije zaštita 100% i još jednom apelujem na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje useve. Grad Sremska Mitrovica je u postupku nabavke još jedne količine raketa, tako da sistem funkcioniše ali jednostavno tako se dešava.”

Na našoj teritoriji ima 15 protivgradnih stanica, navodi  Nastović, sa 30 strelaca i svaka stanica je opremljena sa šest do osam raketa što su godišnje količine. Na tu količinu koju obezbeđuje Hidrometeorološki zavod, Grad Sremska Mitrovica svake godine učestvuje sa jednom količinom kao i ove godine.

„To se pokazalo sasvim adekvatno i dovoljno ali povremeno se dešavaju situacije gde te naše protivgradne stanice, odnosno rakete nisu dovoljne. Zato treba osigurati useve, na taj način, u eventualnim situacijama kao što su i ove, delimično, od juče, to su situacije kad možemo i da nadoknadimo štetu”, dodaje Nastović.

Strelci u protivgradnim stanicama su uvek u pripravnosti i sistem funkcioniše.

Najava događaja

10majCelodnevni dogadjaj12XVI FESTIVAL GUDAČA - STRINGFEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7693117.1207117.4721