Vesti

Đak generacije

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana svečana dodela nagrada „Đak generacije” za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola školske 2019/2020. godine.

Nagrađeno je ukupno 19 učenika, a odluke o nagradama donela su nastavnička veća i direktori mitrovačkih škola. Nagrade đacima generacije osnovnih i srednjih škola uručili su Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika i Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport.

Kako je u obraćanju učenicima rekla Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika: „Posebna mi je čast i zadovoljstvo što mogu sve da vas pozdravim u ime Grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime, a na našim đacima generacije čestitam na postignutom uspehu od srca. Nadam se da ste i uspešno položili vaše maturske ispite da li je pitanje mala matura ili velika matura, u krajnjem slučaju neki od vas su već do sada polagali i prijemne ispite za upis na fakultet. Činjenica je ćete vi za par meseci postati ili srednjoškolci ili brucoši na nekom fakultetu. Prema pravilnicima škola Đak generacije može biti onaj ko je postigao odličan uspeh, primerno vladanje, ko je dobitnik Vukove diplome, ko je učestvovao na svim najvišim nivoima takmičenja, republičkim i evropskim i ko je aktivan u vannastavnim aktivnostima ali sa druge strane on mora da neguje prijateljske odnose, da bude dobar i odgovoran drug, da bude korektan prema ostalima, da bude iskren, tako da se gleda njegova kompletna ličnost. Moraju da budu kompletni kao ličnosti i svestrani što svi vi zaista i jeste. Želim vam puno sreće u daljem školovanju, puno uspeha, mi kao lokalna samouprava ćemo se potruditi da vam stvorimo što bolje uslove u našem gradu tako da kada zvršite svoje visoke škole, ako želite možete da se vratite u svoj Grad, da ovde zasnujete radni odnos, svoje porodice da radimo i sarađujemo zajedno. Mi smo tu i čekamo vas. U prilog tome ide i podatak Ujedinjenih nacija da je idealno mesto za život u 21. veku, grad koji ima oko 50.000 stanovnika, ima reku i da se nalazi blizu velikog grada, ima veliku saobraćajnicu, da je na raskrsnici puteva i da ima bogatu tradiciju, a to je naš grad. Sigurna sam da ćete i u budućnosti ponosno nositi svoje ime, ime svoje škole i samim tim i ime svog grada.”

Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport čestitao je svim nagrađenim učenicima i poželeo im da nastave školovanje podjednako uspešno, kao do sad.

„Značajna manifestacija za Grad Sremsku Mitrovicu, ova manifestacija svedoči i prirodno je da svedoči o jednom uspehu, upornosti, trudu, radu koji su uložila ova deca. Lepo je biti u krugu uspešnih. lepo je primiti nagradu i stajati iza te nagrade, iza svega ovog stoje pre svega deca, posle toga njihovi nastavnici i njihovi roditelji. Opština je danas ovom svečanom manifestacijom rešila da podrži đake generacije uz neku materijalnu naknadu i dobar prijem, pitanje je šta dalje. Ova deca idu dalje, upravo ono što sledi je odabir dobrog zanimanja, raditi ono što volite i upravo zato dobiti neku satisfakciju, iza svega toga treba da stanu roditelji, društvena zajednica i svi mi koji možemo pomoći toj deci”, rekao je Miščević.

Đaci generacije mitrovačkih škola rekli su da su svi oni vredno učili i radili tokom školovanja, da su se dobro pokazali na takmičenjima i da su nagrade u potpunosti zaslužene.

Jelena Vitorović, đak generacije Mitrovačke gimnazije rekla je: „Završila sam opšti smer Gimnazije, tokom ovog četvorogodišnjeg školovanja uz redovno ispunjavanje školskih obaveza takmičila sam se prvenstveno iz srpskog jezika i književnosti ali i biologije i ekologije, osvajala nagrade na republičkim takmičenjima. Svima nama, đacima generacije izuzetno mnogo znači ovo priznanje i to što naš grad stvarno poklanja pažnju najistaknutijim učenicima. Vrlo smo zadovoljni što je uprkos ovako nestabilnoj situaciji kad se različiti događaji prinudno odgađaju u ovoj godini, ova svečana manifestacija ipak organizovana. U budućnosti planiram da se posvetim prirodnim naukama i planiram da upišem Medicinski fakultet.”

Sara Nikolić učenica Srednje muzičke škole „Petar Krančević” takođe je zadovoljna što je proglašena za đaka generacije i to po drugi put. Kako kaže svira flautu i: „Tokom školovanja sam učestvovala na mnogim takmičenjima, državnim, međunarodnim i  osvojila sam brojne nagrade. U klasi sam Irene Milić, želela bih da se zahvalim gradu, svojoj školi i profesorima na velikoj podrškci tokom toliko godina.  Želela bih da upišem Muzičku akademiju u Novom Sadu.”

Milica Šeik je đak generacije Osnovne škole  „Triva Vitasović Lebarnik” u Laćarku i Osnovne muzičke škole „Petar Krančević”.

„Tokom svog školovanja takmičila sam se iz matematike, fizike, biologije i iz srpskog jezika u osnovonoj školi, a u muzičkoj školi sam svirala flautu i takođe sam išla na mnogobrojna takmičenja. Htela bih samo da se zahvalim svim svojim nastavnicima kao i gradu na podršci koji su mi pružali i dalje planiram da upišem Mitrovačku gimnaziju, opšti smer,” rekla je Milica Šeik.

Nagrada Đak generacije sastoji se od diplome i novčane nagrade, a na osnovu predloga Nastavničkog veća osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ove godine izabrani su sledeći učenici:

1. ANJA KRSTIĆ – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica

2. PETAR KUKIĆ – OŠ „Jovan Popović”, Sremska Mitrovica

3. NIKOLINA BJELIĆ – OŠ „Sveti Sava”, Sremska Mitrovica
4. ELVIS BAJRIĆ – ŠOSO „Radivoj Popović”, /osnovna/, Sremska Mitrovica

5. PETAR LUKIĆ – OŠ „Boško Palkovljević Pinki”, Sremska Mitrovica
6. JOVANA MILOŠEVIĆ – OŠ „Slobodan Bajić Paja”, Sremska Mitrovica

7. NATAŠA DVOŠTANSKI – OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, Mačvanska Mitrovica

8. MILICA ŠEIK – OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak

9. NIKOLINA MEĐEDOVIĆ – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Martinci
10. SARA SIMIĆ – OŠ „Branko Radičević”, Kuzmin
11. TEODORA STANKOVIĆ – Mitrovačka gimnazija /osnovna/, Sremska Mitrovica
12. MILICA ŠEIK – Muzička škola „Petar Krančević” /osnovna/, Sremska Mitrovica
13. IVANA SIMIĆ – Ekonomska škola „9.maj”, Sremska Mitrovica
14. ŽELJKA POZNANOVIĆ – Prehrambeno-šumarska i hemijska škola, Sremska Mitrovica
15. NEBOJŠA VUGA – Srednja tehnička škola „Nikola Tesla”, Sremska Mitrovica
16. MLADEN PISAREVIĆ – Medicinska škola „Draginja Nikšić”, Sremska Mitrovica
17. SARA NIKOLIĆ – Muzička škola „Petar Krančević” /srednja/, Sremska Mitrovica
18. BORIS DUDKA – ŠOSO „Radivoj Popović” /srednja/, Sremska Mitrovica
19. JELENA VITOROVIĆ – Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica.

Najava događaja

10majCelodnevni dogadjaj12XVI FESTIVAL GUDAČA - STRINGFEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7693117.1207117.4721