Vesti

Višenamenska maska sa izmenjivim filterom promovisana u Gradskoj kući

Sremska Mitrovica – Univerzalna zaštitna maska sa izmenjivim filterom predstavljena je danas  u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Namena višenamenske maske je fizička zaštita lica i disajnih organa od kapljičnih infekcija i zaštita neposredne okoline korisnika maske od prenosa bakterija ili virogenih infekcija.

Maska je patentirana u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Srem” u njenom Inovacionom startap centru u Staroj Pazovi kroz projekat koji finansira Vlada Republike Srbije, čulo se na današnjoj prezentaciji. Podršku masovnoj proizvodnji dao je upravo Grad Sremska Mitrovica.

Petar Samardžić direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica rekao je na prezentaciji: „Regionalna razvojna agencija „Srem” uspela je da razvije prototip i otpočne serijsku proizvodnju univerzalne zaštitne maske sa izmenjivim filterom. Osnovna ideja jeste da služi za fizički zaštitu lica i disajnih organa od kapljičnih infekcija, a naravno i čitava ideja pokrenuta je radi sprečavanja širenja virusa kovid-19 na teritoriji Republike Srbije. Maska je koncipirana tako da služi za višekratnu upotrebu, prostor za filter popunjava se pamučnim tuferom ili bilo kojim drugim pamučnim materijalom, tkaninama koje mogu da se nađu u svakom domaćinstvu. Izrađena je od medicinski ispitanog materijala, odnosno materijala koji se već koristi u medicini, tako da može svakodnevno da se tretira alkoholom etanolom, ostalim dezinficijensima i čak može da se opere u toploj vodi i tretira običnim sapunom i posle toga opet može da se svakodnevno koristi. Grad Sremska Mitrovica finansirao je izradu alata za brizganje plastike za izradu ovih maski i nabavku prve proizvodne serije od 5.000 komada maski. One će se za sada, deliti svim javnim institucijama, gradskim službama, gradskim upravama, prvenstveno onima čijim radom funkcionišu uslužni centri. Naravno maska će biti dostupna i širem krugu korisnika jer je uspostavljena i razvijena masovna proizvodnja, tako da brzo može da se odgovori i većoj potražnji.”

Inovacioni startap centar pokrenut je sa idejom da se na teritoriji Srema okupi zajednica mladih ljudi, mladi inovativni timovi koji se bave inovacijama i koji imaju šta da kažu i da prikažu. Posebno je značajan njihov doprinos u sprečavanju pandemije virusa kovid-19 u Srbiji.

Milan Mirić direktor Regionalne razvojne agencije „Srem” kaže: „U trenutku kada je nastalo vanredno stanje i kada je proglašena epidemija kovid-19 članovi „NBreakers tima” na čelu sa Nikolom i Nemanjom Bamburaćem iz Vognja, koji funkcioniše unutar Inovacionog startap centra su se potrudili i napravili inovativno rešenje za masku koje su vam i predstavili. Mi smo to podržali i dali tehničku pomoć, pomogli smo da se uradi prototip u prototip-radionici ovog Centra i dalje sa izvođačima odnosno sa tehnološkim procesom da se ta maska i proizvede. Proizvođač koji je odgovorio na takav zahtev je firma „Frezal” iz Rume i tu smo razvili prvu probnu serijsku proizvodnju, bilo nekoliko prototipova koji su rađeni i danas imamo jedan proveren proizvod koji može da se upotrebljava, a sve uz podršku Grada Sremska Mitrovica.”

Nemanja Bamburać član „NBreakers tima” jedan od inovatora kaže: „Imam 20 godina, zajedno sa rođenim bratom Nikolom došao sam na ideju da razvijemo višenamensku zaštitnu masku. Proizvedena je uz podršku Regionalne razvojne agencije „Srem”, a Grad Sremska Mitrovica je podržao masovnu proizvodnju. Izvođač je „Frezal” iz Rume. Mi se bavimo različitim inovacijama, ovo je samo odgovor na epidemiju i pošast koja je zadesila našu zemlju. Ideja je bila da razvijemo višenamensku masku koja će u potpunosti moći da se proizvede u domaćoj i u masovnoj proizvodnji, da što veći broj stanovnika može da bude zaštićen. Isto tako da bude ekonomična i dugotrajna, možete da je koristite više godina, uz svakodnevnu i redovnu dezinfekciju, održavanje higijene, kao što održavate higijenu ruku itd. Maska je napravljena od medicinskog polietilena koji  ima sve medicinske sertifikate, potpuno je bezbedna za upotrebu. Ono što je čini jedinstvenom je to što je filter prostor napravljen tako da se u potpunosti rastavlja i moguće je samostalno praviti filtere, takođe i staviti alternativni materijal u filter. Od jedne hirurške maske dostupne na našem tržištu moguće je napraviti od osam do deset filtera za ovu masku, a jednu hiruršku masku možete da koristite od 8 do 10 dana.”

Nakon ove epidemije, tu masku svi mogu da koriste i dalje za rad, za poljoprivredne poslove, kao zaštitu od prašine, npr. pri varenju u različitoj industriji itd.

Predstavljanju je, pored pomenutih, prisustvovao i Tomislav Janković predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica koji se zahvalio ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću za podršku tokom celog projekta.

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

25jul21:0022:23LETNJI BIOSKOP: Velika avantura mačke Ru

26jul19:0020:00Mađioničar Volare

26jul21:0022:45LETNJI BIOSKOP: Za danas toliko

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7168117.0680117.4192