Vesti

Pojačana kontrola saobraćaja, a rade i šalteri za lična dokumenta

Sremska Mitrovica – U narednom periodu, pripadnici saobraćajne policije preduzimaće aktivnosti kontrole saobraćaja u cilju pojačane bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno pešaka, biciklista i motociklista.

Kako dolaze bolji vremenski uslovi na putevima će biti sve veći broj biciklista, vozača motocikala, mopeda. Iz Policijske uprave apeluju na sve njih da poštuju saobraćajne propise. Za bicikliste je najbitnije da voze bicikl što bliže ivici kolovoza i da noću koriste svetla, a za vozače motocikala i mopeda najbitnije je da nose zaštitnu kacigu.

Vladimir Roljić, načelnik Saobraćajne policije u Sremskoj Mitrovici o motivima za ove akcije je rekao: „Za vreme vanrednog stanja imali smo naglo smanjenje intenziteta saobraćaja, samim tim bilo je manje saobraćajnih nezgoda, manje posledica, ali sa ukidanjem vanrednog stanja došlo je isto tako do naglog porasta saobraćaja, pa tako su se i problemi počeli javljati u većoj meri. Saobraćajna policija ponovo je počela redovno da kontroliše saobraćaj, a akcenat je stavljen pre svega na kontrolu brzine kretanja i upotrebu alkohola. Ono što je, kao i ranijih godina, u ovo doba aktuelno jeste da se na puteve vraćaju dvotočkaši, biciklisti i motociklisti. Kada govorimo o njima moramo navesti dva problema sa kojima se sučavamo: Prvi problem jeste činjenica da ti vozači nisu upravljali pomenutim vozilima duže od šest meseci, nisu naviknuti na ista i prave greške, a drugi problem je taj što ih vozači putničkih vozila ne očekuju, nije ih bilo na putevima duži period i samim tim ne obraćaju pažnju na njih. Registrovano je nekoliko nezgoda u kojima su učestvovali vozači dvotočkaša, ali da na sreću nije bilo ozbiljnih posledica. U večernjim satima vršimo pojačanu kontrola alkohola i to na svim putevima u blizini urbanih delova grada u svim naseljenim mestima u Sremu.”

Roljić je dodao da bi voleli da im se građani jave i da ukažu na probleme ističući da bi to bila velika pomoć za njih. „Mi ne možemo biti u svakom momentu na svim mestima gde postoje problemi, građani treba da pozovu telefon 192 u najkraćem mogućem roku saobraćajna policija će izaći na mesto gde je pričinjen prekršaj. Kazne su različite u zavisnosti od težine saobraćajnog prekršaja, recimo da je to u rasponu od 10.000, pa do preko 100.000 dinara”.

Saobraćajna policija će i u narednom periodu realizovati pojačane kontrole saobraćaja i poziva sve učesnike u saobraćaju na dosledno poštovanje svih saobraćajnih propisa.

Izdavanje javnih isprava u nadležnosti Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, nastavljeno je nakon ukidanja vanrednog stanja i šalteri Ministarstva unutrašnjih poslova su otvoreni za građane od ponedeljka 11. maja radi ostvarivanja njihovih prava. Građani mogu podnositi zahtev za izradu lične karte i pasoša, promenu prebivališta, prijavu na šalterima ovih službi ili za produženje važnosti registracija automobila na svim tehničkim pregledima dok uvoz automobila, prvu registraciju, promenu vlasnika i promenu svih podataka u saobraćajnim dozvolama mogu direktno obaviti na šalterima službi.

„Molimo građane za poštovanje socijalne distance uz sve mere zaštite, uz upotrebu maske i zaštitnih rukavica. Mere su istaknute na svim ulazima naših prostorija i moraju da se poštuju zbog zaštite naših građana i naših službenika. Molimo građane za strpljenje, nama nikako nije odgovaralo, ovih 50 dana što se nije radilo sa građanima, prvo zbog njih, a drugo i zbog preopterećenja sada na šalterima. Otvorena je mogućnost za našu upravu kroz informacione tehnologije, povećali smo broj šaltera za elektronsko zakazivanje, molimo građane da pomognu sami sebi, a i nama, da sistemom elektronskog zakazivanja, obraćanjem na portal Ministarstvo unutrašnjih poslova elektronska uprava zakažu sebi termine, pogotovo za ličnu kartu i pasoš. Znam da nisu svi građani vični kompjuterima, internetu i zakazivanju neka im pomognu mlađi koji to poznaju. Pomoći ćemo onim građanima koji nisu vični tome i dođu na šalter, mi ćemo ih po redosledu prijavljivanja i dolaska primiti da ostvare svoja prava. U Službenim prostorijama svih naših policijskih stanica i kod nas u sedištu na šalter kao što vidite prethodnih dana u poštama, bankama može da uđe jedan građanin po ostvarenju prava, izađe, uđe sledeći građanin i tako redom. Napominjem da je radno vreme ovde u sedištu u Sremskoj Mitrovici svaki radni dan od 7:30 do 15:30 sati i subotom od 7:30 do 12 sati,” izjavio je za medije Vasilije Jovešković, šef Odseka za upravne poslove Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, važiće do izdavanja novih, za zahteve koji budu podneti u roku od 30 dana od prestanka vanrednog stanja.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988