Vesti

Dani Mesne zajednice „Sutjeska” od sledeće godine

Sremska Mitrovica – Dani Mesne zajednice „Sutjeska” ubuduće će se obeležavati 15. maja, na datum kada je počela jedna od najvećih i najvažnijih bitaka u Drugom svetskom ratu, a po kojoj ova gradska mesna zajednica nosi ime.

To je dogovoreno na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici te mesne zajednice Čedomir Novaković, predsednik Saveta MZ „Sutjeska” i Nikola Tejić, koordinator aktivnosti u mesnoj zajednici, Rada Korica, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a i Sava Grujičić, predsednik Gradskog odbora Rezervnih vojnih starešina. Cilj je da se iskaže poštovanje žrtvama rata u skladu sa slobodarskom tradicijom našeg naroda, kroz susrete sa preživelim učesnicima tih događaja, kao i njihovim potomcima.

Tom prilikom potpisan je memorandum o saradnji kojim su određeni modeli obeležavanja Dana mesne zajednice.

„Odluka da se od naredne godine obeležavaju dani MZ „Sutjeska” potekla je od njenih građana. Predviđeno je da manifestacija traje sedam dana, a mesna zajednica bi bila otvorena za sve građane. U prostorijama MZ „Sutjeska” bila bi izložena izložba slika sa motivima Drugog svetskog rata i Bitke na Sutjesci, naše mesne zajednice i tekstovima koji opisuju taj period. U planu je da se tom prilikom organizuje i kulturno-umetnički program na kom bi deca recitovala pesme narodnooslobodilačke borbe, različita predavanja istoričara. Zahvaljujem se građanima na podršci i na tome što su izrazili želju da zajedno sa nama organizuju ovu manifestaciju. Vremenom bi se ovakav način obeležavaanja širio i unapređivao,” rekao je Nikola Tejić, koordinator aktivnosti u MZ „Sutjeska”.

Svi potpisnici ovog dogovora bi u skladu sa svojim mogućnostima učestvovavali u obeležavanju ovog dana.

Čedomir Novaković, predsednik Mesne zajednice „Sutjeska” je ovom prilikom rekao da se nada da će sledeće godine 15. maja ta mesna zajednica izgledati svečanije.

„U našoj mesnoj zajednici postoji Ulica Save Kovačevića na spomen našeg velikog narodnog heroja. Lično sam ponosan što naša mesna zajednica nosi naziv po Bici na Sutjesci, koja je veoma važan događaj u Drugom svetskom ratu,” rekao je Novaković.

Ideja o organizovanju Dana mesne zajednice postoji već neko vreme, a ove godine, zbog uvođenja vanrednog stanja u našoj zemlji nije bilo moguće da se na vreme ali i bezbednosno pripremi realizacija programa.

Rada Korica, predsednik Gradskog SUBNOR-a jedan od učesnika koji je podržao ovu inicijativu kaže: „Mi smo se rado odazvali da učestvujemo i podržimo manifestaciju, kojom bi se obeležili dani MZ „Sutjeska” . Kao boračka organizacija, smatramo da je važno da se ne zaborave datumi iz Narodnooslobodilačkog rata. Učestvovaćemo u organizaciji, i veoma su važna predavanja istoričara koji bi izneli događaje iz Drugog rata kako se ne bi zaboravilo 7.500 žrtava koje su ubile ustaše i fašisti na prostoru Sremske Mitrovice.”

Manifestacija dani Mesne zajednice trajeće sedam dana, a vrata biće otvorena za sve građane.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988