Vesti

„VATRENO OKO” IZ VUHANA I ROBOTI BRANE SRBIJU: Neverovatna pomoć od KINESKE BRAĆE, laboratorija kod Niša u REKORDNOM ROKU

Beograd – Kapacitet dve najmodernije laboratorije koje će Srbija dobiti od Kine za brzo testiranje na koronavirus jednak je trenutnim ukupnim kapacitetima Srbije za testiranje, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Zahvalan sam što će tzv. „Vatreno oko” (projekat) iz Vuhana braniti Srbiju sa ove dve laboratorije, koje će biti u KC Srbije, koja će početi za nekoliko dana sa radom, pošto je tu skoro sve završeno. Očekujemo testove, imaćemo oko 90.000 kompletnih testova, 60.000 za KC Srbije i 30.000 za KC Niš,” naveo je ministar.

Nedimović je rekao da smo uspevali prethodnih dana stalno da povećavamo broj testiranih i kapacitete naših laboratorija, ali da postoje granice preko kojih ni ljudi, ni mašine više ne mogu i da je zato važna ova donacija kineskih partnera.

„Hvala svima koji su nam prethodnih dana i donirali testove i omogućili da što pre dobijemo testove, a bogami u naredna dva ili tri dana i robote za naše sprske laboratorije i da smanjimo rizik koliko god je to moguće prilikom obrade ovih testova,” rekao je Nedimović u Palati Srbija.

Zahvalio je kineskom institutu BGI, fondaciji „Tencent Charity Fund” i Zi Đin kompaniji koja radi kod nas u Boru, za donaciju dve laboratorije koje će nam pomagati u borbi sa kovidom 19.

Kaže da je bio u Nišu i da su pronašli lokaciju gde će biti napravljena ta laboratorija i da će za to biti potrebno 45 dana.

„Ali, ove dve laboratorije nisu privremene, već će biti podrška sprskoj bezbednosti i srpskom zdavstvu, a možda i srpskoj poljoprivredi.”

Nedimović dodaje da su i ljudi poreklom iz Srbije koji rade u BGI grupi doprineli saradnji i zahvalio im na tome. Ministar poljoprivrede potpisao je prethodno s predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za koronavirus.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667