Vesti

Samardžić: Deset poziva Kol-centru, posebne dozvole za kretanje i ePijaca

Sremska Mitrovica – Prijave za dozvole za kretanje licima za pomoć u kući, personalnim asistentima i razvedenim roditeljima koji viđaju decu vikendom tokom perioda zabrane kretanja, mogu da se podnesu nadležnim institucijama elektronskim putem, uz prethodno javljanje telefonom.

Ministarstvo za rad po ovlašćenju Vlade Republike Srbije kontrolisaće izdavanje tih dozvola, rekao je Petar Samardžić, član mitrovačkog Štaba za vanredne situacije i koordinator Kol-centra i dodao da je tokom vikenda bilo deset poziva najstarijih sugrađana koje sada rešavaju volonteri. Volonteri Kancelarije za mlade deo su tima Kol-centra Grada Sremska Mitrovica od samog osnivanja.

„U subotu i nedelju bilo je ukupno deset poziva naših najstarijih sugrađana Kol-centru Sremska Mitrovica, uglavnom su se informisali oko mogućnosti podizanja lekova u apotekama, pošto nisu bili hitni slučajevi naši volonteri su danas rešili sve te situacije, obilaske naših najstarijih sugrađana oko preuzimanja i kupovine lekova. Jedan je bio hitan slučaj koji smo uputili na Hitnu pomoć i oni su to uspešno relaizovali”, rekao je Samardžić.

„Ministarstvo za rad uz saglasnost i ovlašćenje Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kontrolisaće izdavanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa. To se odnosi na lica koja obavljaju usluge kao što je pomoć u kući, personalnog asistenta, ali i na roditelje koji prema sudskoj presudi imaju pravo da deca provedu vikend sa njima i preuzimaju i vraćaju dete od jednog do drugog roditelja. Nadležne institucije za izdavanje ovih dozvola u ime lokalne samouprave su: Za tuđu negu i pomoć Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Telefon je 623-788, imejl adresa: negastarih@sremskamitrovica.org.rs. Za roditelje i viđanje dece preko vikenda nadležan je Centar za socijalni rad „Sava” brojevi telefona: 623-389, 623-376, a imejl adresa je csrsavasm@ptt.rs. Sva lica kojima je potrebna neka od ovih dozvola, treba da se jave telefonom, a službenici će im objasniti koja dokumenta je potrebno da dostave elektronskim putem, skenirana ili slikana telefonom. Na taj način će se zahtev podneti, a nadležne institucije obraditi i uz obrazloženje dostaviti Ministarstvu za rad, koje će proslediti Ministarstvu za unutrašnje poslove koje izdaje krajnje dozvole”, odjašnjava Samardžić.

Oni koji ne mogu elektronskim putem da podnesu prijavu za dozvole, potrebno je da se jave na šalter u zgradi bivše Direkcije za izgradnju grada. Radno vreme šaltera je radnim danima od sedam do 12 sati ali preporuka je da to bude krajnja opcija, kako bi kontakti bili svedeni na minimum.

O radu zelene pijace Samardžić navodi: „Elektronska pijaca Srbije biće u funkciji, kako je ministar Nedimović najavio, do kraja ove nedelje i ona će funkcionisati na taj načinšto će  se napraviti jedna platforma koja će dovesti u vezu kupce i prodavce poljoprivrednih proizvoda i one koji će raditi dostavu. U Sremskoj Mitrovici već postoji jedna Facebook grupa Zelena pijaca Sremske Mitrovice gde već ima preko 2.000 članova ove grupe gde mogu da se kupe različiti proizvodi koji se Inače mogu naći na mitrovačkoj pijaci.”

U toku su poslovi na pripremi poljoprivrednog zemljišta i setveni radovi i kako kaže Samardžić, zemljoradnici su već upoznati oko izdavanja dozvola putem Ministarstva poljoprivrede tamo mogu da preuzmu i potvrde, tzv. radne naloge koje je potrebno sami sebi da ispišu i na osnovu tih potvrda mogu slobodno da se kreću.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

28maj19:0020:00Promocija knjige Neotkrivena zemlja

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7685117.1199117.4713