Vesti

Respiratorni centar uveo trijažu i dežurstvo do 22 sata

Sremska Mitrovica – Centar za respiratorne infekcije Doma zdravlja Sremska Mitrovica uveo je trijažu, po preporukama Ministarstva zdravlja i lekari dežuraju do 22 sata. Građani koji imaju simptome slične korona virusu od danas mogu odmah da odu kod lekara u Kovid-ambulantu ali je i dalje na snazi preporuka da se oni sa blažim simptomima prvo jave telefonom.

Po Odluci Ministarstva zdravlja, od prvog aprila, Kovid-ambulanta odnosno Ambulanta za respiratorne infekcije i febrilna stanja radi u vremenu od 7 do 22 sata u Sremskoj Mitrovici. Građani sa simptomima korona virusa od danas mogu da idu pravo u Kovid-ambulantu.

Dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica kaže: „U Kovid-ambulanti pregledaju se pacijenti koji imaju respiratorne tegobe, a to su povišena telesna temperatura, kašalj, plitak dah, poremećaj sećaja ukusa i mirisa, to su sve simptomi koji mogu da upute na sumnju na pojavu infekcije korona virusom. Do sada je bilo da se obave uglavnom telefonske konsultacije, konsultacije će i dalje da postoje i predlažem pacijentima koji imaju lakše tegobe, u smislu da imaju temperaturu do 38 stepeni i grebanje u grlu, da prvo pozovu telefonom lekara koji će biti dežuran ovde u Kovid-ambulanti, pa da u skladu sa preporukama dođu na pregled u ambulantu, da bi smanjili kontakt između osoblja i međusobni kontakt pacijenata, da bi sprečili širenje zaraze.”

„Građani mogu da dođu bez poziva ali ako postoje blaži simptomi neka jednostavno nazovu, dobiće savet kako da reše tu temperaturu i svakako će im reći za dva, tri dana, ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja da dođu odmah na pregled, ako ne, nastavljaju terapiju i završe lečenje. Punktovi ostaju kako su i previđeni za opštu medicinu, tu se leče osobe sa hitnim stanjem to su bolovi u grudima, lupanje srca i ostalo,” ističe dr Elhag.

Za sva pitanja i informacije dostupni su 24 časa telefoni Kol-centra za respiratorne infekcije 064/8770-581, 064/8770-563, 064/8770-576, 022/615-820.

Centar za respiratorne infekcije je sa posebnim spoljnim ulazom i fizički je odvojen od ostalih odeljenja. Kako izgleda prijem pacijenta objasnio je dr Elhag: „Pacijent prvo pozvoni na ulaz, to se zove Crvena zona, sestra kratko uzme anamnezu ako ima neku respiratornu infekciju daje mu masku, i provodi ga putem označenim crvenim do lekara. Lekar pregledom utvrđuje njegovo zdravstveno stanje, ako postoji potreba za laboratorijom i za rendgenom pluća, zove se prijemno, tj. urgentni bolnički prijem koji se obaveštava, pacijent se upućuje tamo, dolazi na prijem i oni ga dalje sprovode na dodatnu dijagnostiku i dalje do infektologa.”

Zaštitnu opremu medicinsko osoblje koje radi u ovom Centru dobilo je jednim delom od Pokrajinskog sekretarijata, delom od lokalne samouprave i delom iz sopstvenih sredstava. Dobili su kompletnu zaštitnu opremu po kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv zaraznih bolesti. Lekari i sestre u Respiratornom centru zaštićeni su vizirom i zaštitim maskama, rukavicama i skafanderima za jednokratnu upotrebu.

Pacijenti će moći da se jave i dok je na snazi zabrana kretanja, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 sati jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom tog perioda.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291