Vesti

Respiratorni centar uveo trijažu i dežurstvo do 22 sata

Sremska Mitrovica – Centar za respiratorne infekcije Doma zdravlja Sremska Mitrovica uveo je trijažu, po preporukama Ministarstva zdravlja i lekari dežuraju do 22 sata. Građani koji imaju simptome slične korona virusu od danas mogu odmah da odu kod lekara u Kovid-ambulantu ali je i dalje na snazi preporuka da se oni sa blažim simptomima prvo jave telefonom.

Po Odluci Ministarstva zdravlja, od prvog aprila, Kovid-ambulanta odnosno Ambulanta za respiratorne infekcije i febrilna stanja radi u vremenu od 7 do 22 sata u Sremskoj Mitrovici. Građani sa simptomima korona virusa od danas mogu da idu pravo u Kovid-ambulantu.

Dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica kaže: „U Kovid-ambulanti pregledaju se pacijenti koji imaju respiratorne tegobe, a to su povišena telesna temperatura, kašalj, plitak dah, poremećaj sećaja ukusa i mirisa, to su sve simptomi koji mogu da upute na sumnju na pojavu infekcije korona virusom. Do sada je bilo da se obave uglavnom telefonske konsultacije, konsultacije će i dalje da postoje i predlažem pacijentima koji imaju lakše tegobe, u smislu da imaju temperaturu do 38 stepeni i grebanje u grlu, da prvo pozovu telefonom lekara koji će biti dežuran ovde u Kovid-ambulanti, pa da u skladu sa preporukama dođu na pregled u ambulantu, da bi smanjili kontakt između osoblja i međusobni kontakt pacijenata, da bi sprečili širenje zaraze.”

„Građani mogu da dođu bez poziva ali ako postoje blaži simptomi neka jednostavno nazovu, dobiće savet kako da reše tu temperaturu i svakako će im reći za dva, tri dana, ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja da dođu odmah na pregled, ako ne, nastavljaju terapiju i završe lečenje. Punktovi ostaju kako su i previđeni za opštu medicinu, tu se leče osobe sa hitnim stanjem to su bolovi u grudima, lupanje srca i ostalo,” ističe dr Elhag.

Za sva pitanja i informacije dostupni su 24 časa telefoni Kol-centra za respiratorne infekcije 064/8770-581, 064/8770-563, 064/8770-576, 022/615-820.

Centar za respiratorne infekcije je sa posebnim spoljnim ulazom i fizički je odvojen od ostalih odeljenja. Kako izgleda prijem pacijenta objasnio je dr Elhag: „Pacijent prvo pozvoni na ulaz, to se zove Crvena zona, sestra kratko uzme anamnezu ako ima neku respiratornu infekciju daje mu masku, i provodi ga putem označenim crvenim do lekara. Lekar pregledom utvrđuje njegovo zdravstveno stanje, ako postoji potreba za laboratorijom i za rendgenom pluća, zove se prijemno, tj. urgentni bolnički prijem koji se obaveštava, pacijent se upućuje tamo, dolazi na prijem i oni ga dalje sprovode na dodatnu dijagnostiku i dalje do infektologa.”

Zaštitnu opremu medicinsko osoblje koje radi u ovom Centru dobilo je jednim delom od Pokrajinskog sekretarijata, delom od lokalne samouprave i delom iz sopstvenih sredstava. Dobili su kompletnu zaštitnu opremu po kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv zaraznih bolesti. Lekari i sestre u Respiratornom centru zaštićeni su vizirom i zaštitim maskama, rukavicama i skafanderima za jednokratnu upotrebu.

Pacijenti će moći da se jave i dok je na snazi zabrana kretanja, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, neće biti problema oko dolaska i povratka nakon 17 sati jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje tokom tog perioda.

Najava događaja

18sepCelodnevni dogadjaj10oktIzložba Sunčani časovnici Vojvodine

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
117.2431117.5959117.9487