Vesti

Rekonstrukcija ulica i asfaltiranje prilaza prema kapeli u Bešenovu

Bešenovo – Grad Sremska Mitrovica nastavio je sa realizacijom gotovo svih infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine, paralelno tokom borbe protiv virusa kovid-19. Radovi na rekonstrukciji nekoliko ulica u Bešenovu odvijaju se predviđenom dinamikom.

Na gradilištima se radi uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti i zaštite, poštujući odredbe vanrednog stanja. Radi se na unapređenju pre svega ruralne infrastrukture, a danas su predstavnici lokalne samouprave obišli radove u bešenovačkim ulicama.

Kako je prilikom obilaska rekao Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu rekonstrukcija ovih saobraćajnica radi se kroz program javno-privatnog partnerstva koji je Grad  početkom 2020. godine potpisao sa preduzećem „Sremput”.

„Ovo javno-privatno partnerstvo podrazumeva rekonstrukciju ukupno 56.000 metara kvadratnih saobraćajnica na teritoriji sremskomitrovačke opštine, a vrednost ove investicije je oko 350 miliona dinara. Treba napomenuti da javno-privatno partnerstvo podrazumeva grejs period od godinu dana i u narednih pet godina Grad Sremska Mitrovica će plaćati ovu investiciju. Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da smo mi do sada uradili negde oko 50.000 metara kvadratnih saobraćajnica, što znači da je ostalo vrlo malo da završimo pomenuti projekat. Paralelno sa rekonstrukcijom saobraćajnica kroz javno-privatno partnerstvo radiće se i održavanje puteva na teritoriji Grada Sremska Mitrovica takođe sa pomenutim preduzećem. Javno-privatno partnerstvo je mahom orijentisano ka seoskim sredinama zato što Grad Sremska Mitrovica želi da kvalitet života bude podjednak u svim delovima opštine za koju smo nadležni. U Bešenovu se izvode radovi u tri ulice i takođe se izvode radovi na groblju gde se prave kanali za odvođenje atmosferskih voda s obzirom na konfiguraciju tla i same lokacije gde se nalazi pomenuto groblje. Radovi će se u narednom periodu izvoditi u Grgurevcima, Bosutu i Ležimiru, što je još ostalo da se okonča u ovoj fazi u okviru javno-privatnog partnerstva”, rekao je načelnik Miroslav Jokić.

Grad Sremska Mitrovica, pored radova u Bešenovu realizuje i sve druge projekte, dodaje načelnik Jokić da je u potpunosti završena nova ambulanta u Šašincima, da se pre roka izvode radovi na izgradnji novog vrtića u Laćarku, a da će sledeće sedmice biti započeta rekonstrukcija postojećeg vrtića u tom selu, te da će u predviđenim rokovima biti završena oba projekta.

„Takođe bez zastoja realizuje se i projekat izgradnje Osnovne škole „Jovan Popović”. U ovom trenutku postavlja se spoljna fasada i izvode se unutrašnji građevinski radovi po pitanju postavljanja instalacija, vodovodne i kanalizacione mreže, optičkih kablova i drugih instalacija. Sve kapele koje smo počeli da gradimo u selima na teritoriji sremskomitrovačke opštine, a to su Manđelos, Salaš Noćajski i Jarak izvode se predviđenom dinamikom i tu nije bilo nikakvih problema i zastoja”, rekao je Jokić.

Predsednik Saveta Mesne zajednice “Bešenovo” Dragoljub Laketić istakao je da se na ovaj posao čekalo nekoliko godina, da je ovo što se sad radi više nego dobro zato što je put rađen šezdesetih godina.

„Ovo je samo još jedan dokaz da lokalna samouprava razmišlja o ljudima na selu, ovo će mnogo značiti za ljude koji žive u tim ulicama i za one koji prolaze ovuda. Do sada je voda ležala u tim ulicama, rupe su se otvorile, tako da su svi željno iščekivali da se to uradi. Rade se ulice Surduk i Ćukovac, to su krajevi koje preseca ova naša obilaznica, krajevi koji nisu urađeni 2008. godine, sada se završavaju. Izvanredna akcija je sprovedena i završeno je sve”, rekao je Laketić.

Osim radova na asfaltiranju u Bešenovu radi se i prilazni put za kapelu u dužini od 200 metara.

„Prvo se radi zemljani nasip da bi se moglo ući, smanjuje se nagib, pravi se put i na kraju novog dela kojeg smo uredili prošle godine planira se izgradnja kapele. U skorije vreme treba da počnu radovi na kapeli. U selu imamo dva bunara koji su u lošem stanju, rešili smo da ih renoviramo, pošto mnogo znače meštanima i nismo voljni da ih zatrpamo. Vratićemo ih u prvobitno stanje, bunari su aktivni, ima u njima još vode ostavićemo ih u funkciji. Radovi su u toku, danas se betoniraju dve ploče, zida se gore drugi deo, pa druga ploča, neće biti zatrpani jer nikad se ne zna kad mogu da zatrebaju. Sve ove radove, kapelu i prilazni put finansira Grad Sremska Mitrovica, a i Mesna zajednica se uključila oko bunara, meštani su se aktivirali, to je neka naša mala zajednička akcija, u svakom slučaju radi se sve po planu”, rekao je Dragoljub Laketić.

Meštanka Spomenka Ćirić kaže da je dobro da se sačuvaju bunari u selu, ali da oni najpre trebaju  da se očiste i da se zaštite da ne bi neko upao u njih.

„Selo nema nijedan drugi bunar osim ovog i još jednog koji se nalazi gore u polju, prema voćnjacima, na visini od 300 metara. Voda je u njemu lepa,  dubok je devet metara, a stručnjaci su izmerili da ima u njemu metar i po vode. Dobro je da imamo jedan takav bunar, iako je stari. Moja ćerka je odrasla pored jednog takvog bunara, a i unuk takođe koji sada ima 20 godina. Samo se jednom desilo da je neko upao u bunar, ali je uspeo da se spase. Bunar je već bio star i da je ostao samo još jednu godinu takav i da je bila još jedna poplava mislim da od njega ne bi bilo ništa, da bi bilo sve u rasulu. A ovako, biće lepo kad se uradi, bićemo zadovoljni, neka ostane, meni ne smeta. Kada je trajao 46 godina koliko sam već tu, pa neka traje i sad. Što god mogu ja ću pomoći, a na našem predsedniku je da ga završi”, rekla je meštanka Bešenova Spomenka Ćirić.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988