Vesti

Prijava za upis u škole i vrtiće elektronskim putem

Sremska Mitrovica – Tokom maja prijava za upis osnovne i srednje u škole i vrtiće biće omogućena isključivo elektronskim putem. U našem gradu biće upisano jedno odeljenje prvaka više, nego prošle godine.

Prijava za upis učenika u osnovne i srednje u škole, kao i upis dece u Predškolsku ustanovu „Pčelica” u Sremskoj Mitrovici i ove godine će se odvijati tokom maja meseca, kažu nadležni u gradskim službama i ustanovama obrazovanja. Razlika je jedino što će se, u ovim uslovima vanrednog stanja, prijave obavljati elektronski.

Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika Sremska Mitrovica zadovoljna je povećanjem broj prvaka: „Ove godine imamo 672 učenika koji treba da upišu prvi razred osnovne škole što je za dvadeset jedno više nego prošle godine,  to je još jedno odeljenje. Prijave za upis važne su  pre svega za roditelje ali su i veoma bitne za direktore škola kako bi znali otprilike koji će broj učenika upisati njihovu školu, da bi mogli da preduzimaju dalje korake, da bi mogli da formiraju odeljenja.”

Cilj je je da se pojednostavi pribavljanje dokumentacije zbog čega je Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja donelo nova uputstva o upisu učenika u prvi razred osnovne škole i dostavilo ih u petak 27. marta svim školama.

„Bitno je da sada, same škole pribavljaju svu potrebnu dokumentaciju, a to je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu učenika i izvod iz zdravstvenog, odnosno da li je obavljen lekarski pregled za decu koje upisuju prvi razred. To nabavlja škola, ono što roditelji treba i mogu sada da urade, preko elektronske aplikacije „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava je da stupe u kontakt sa školama za koje su zainteresovani da ih dete upiše i isto tako će naknadno dobiti informacije vezano za testiranje samih učenika, odnosno kada će to biti, da mogu da dovedu dete na testiranje. Oni roditelji koji nemaju pristup elektronskim aplikacijama i ne mogu na ovakav način da upišu svoju decu u prvi razred, mogu to da urade odlaskom u školu. Škole su otvorene i tu je uvek neko ko je od stručne službe dežuran,” dodala je Milovanović.

Istakla je i informaciju za učenike osmih razreda koji imaju posebne sposobnosti i žele da upišu smerove u gimnaziji kao što je bilingvalni, računarski smer ili smerove u muzičkoj školi, da će kao i prethodnih godina, prijemni ispiti za ovu decu biti ranije, pre male mature. Jedino je način prijave drugačiji, a ona traje do 7. aprila, takođe elektronskim putem. Sve informacije mogu naći na sajtu Ministarstva prosvete, dodaje  Milovanović, a što se tiče Mitrovice mogu ih naći na sajtu Mitrovačke gimnazije i muzičke škole.

Upis dece u „Pčelicu” biće realizovan preko eUprave, u periodu od 4. do 29 maja, najavila je danas direktorica „Pčelice” Biljana Cvijetić. Ovaj vid upisa bio je moguć i do sada. O svim informacijama vezanim za upis zainteresovani mogu da se obaveste putem medija i sajta ustanove. www.pupcelica.edu.rs.

„S obzirom na novonastalu situaciju, odnosno da je uvedeno vanredno stanje preporučujem i apelujem na sve roditelje i staratelje da upis dece u predškolsku ustanovu, naravno oni koji za to imaju mogućnost, izvrše elektronskim putem i to preko portala E-uprava. Za roditelje koji nisu u mogućnosti da na taj način upišu svoju decu biće organizovan upis u objektu „Maslačak” koji se nalazi na adresi Bulevar Konstantina Velikog 10 gde će im naši stručni saradnici biti na raspolaganju i pomoći da, ukoliko donesu svu potrebnu dokumentaciju, na licu mesta popune prijavu elektronskim putem”, objasnila je Cvijetić.

„S obzirom na to da ja vanredno stanje proglašeno 16. marta, svi roditelji čija su deca boravila u vrtiću dobiće zaduženja zaključno sa 13. martom, koji je i bio poslednji radni dan. Kolika su pojedinčna zaduženja za radne dane marta meseca pojedinog deteta i koji je broj računa na koji će novac uplatiti roditelji mogu saznati pozivom na broj telefona direkcije „Pčelice” 022/624 377, jer se neće slati uplatnice kao do sada. Do okončanja vanrednog stanja roditelji će biti oslobođeni daljeg plaćanja boravka svoje dece u PU „Pčelica”. Podsećam da pravo upisa u našu ustanovu imaju sva deca od godinu dana do polaska u školu, popunjavaćemo grupe tamo gde ima mesta, ali žao mi je što neće sva deca moći da budu primljena. Pripremni predškolski program je obavezan i sva deca koja su stasala za to biće upisana,” dodala je Cvijetić.

Pozvala je roditelje u seoskim sredinama da budu strpljivi i da svoju decu upišu po okončanju vanrednog stanja kod vaspitača koji rade u tim selima. Naravno, preko portala eUprava, klikom na eVrtić i odabirom željenog grada, dodaje Cvijetić, veoma lako je upisati dete elektronskim putem, što je u ovoj situaciji i najpožljenije.

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142