Vesti

Pomoć poljoprivrednicima kroz kreditnu i sektorsku podršku

Sremska Mitrovica – Pandemija i mere ograničenja štete i poljoprivrednim proizvođačima, te da bi im pomogla država je izdvojila 2,6 milijardi dinara, a pojedini poljoprivredni proizvođači dobiće i bespovratnu pomoć za koju ni ne moraju posebno da se prijavljuju.

„Poljoprivrednici će moći da uzmu kredit do tri miliona dinara, na tri godine uz kamatu od jedan odsto i grejs period do godinu dana. Preko poslovnih banaka, poljoprivrednici će moći da ostvare kreditnu podršku u ukupnoj vrednosti od 11,5 milijardi dinara koji im za ove namene, stoje na raspolaganju. Za sve ono što poljoprivrednici misle da im treba, i za tekuću likvidnost i za obrtna sredstva, svaki poljoprivredni proizvođač može da koristi ovu vrstu, vrlo povoljne kreditne pomoći. Pored kreditne, spremna je i sektorska podrška za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu. Prema tome, bespovrtna pomoć će se uplaćivati direktno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava, i za njih neće trebati nikakva prijava. Zbog zatvaranja zelenih pijaca, dobiće ih „rani povrtari“, odnosno vlasnici plastenika i to u zavisnosti od veličine plastenika, 25 din po kvadratnom metru, a najviše do 90.000 dinara. Zatim pčelari, koji su ugroženi zbog zabrane kretanja, i mali mlekari i stočari koji su imali ugovore sa ugustiteljskim objektima. Za krave će dobiti po 3.000 dinara – maksimalno 30.000 dinara, a za ovce i koze po 500 dinara – najviše 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina, izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara,” rekao je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

Pored opšteg uslova (nosilac gazdinstva, gazdinstvo u aktivnom statusu) neophodno je da podnosilac zahteva u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze) koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja.

Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988