Vesti

Predsednik Vučić položio venac na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici u znak sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu

Sremska Mitrovica – U okviru obeležavanja dana sećanja na stradale u logoru smrti Jasenovac  kao i na sve druge stradale u strašnim vremenima Drugog svetskog rata predsednik Srbije Aleksandar Vučić je položio venac na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici.

U isto vreme je predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik položio venac na spomenik stradalim u Donjoj Gradini nekada delu kompleksa logora Jasenovac. Na ovaj način najviši politički predstavnici Srba su još jednom podsetili na stradanja srpskog naroda sa željom da se to nikada ne ponovi a pred svim narodima ovih prostora otvore perspektive boljeg života.

„Srpski narode, nekoliko godina zajednički obeležavamo stradanje našeg naroda, mi i Republika Srpska, pokazujemo naše jedinstvo, pokazujemo ga svake godine prisećajući se velikih žrtava našeg naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod može jedino da ide ka drugačijoj budućnosti. Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, a mogli ste da čujete i predsednika Dodika i predsednicu Cvijanović, reakao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

„Danas se nalazimo ovde, u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od 1960. godine kada je spomen-park otvoren nijedan predsednik Srbije nije došao. U našim udžbenicima ne uči se dovoljno o Jasenovcu, pa kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

„Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga”, istakao je Vučić.

On je podsetio je da već nekoliko godina Srbija i RS zajednički obeležavaju stradanje srpskog naroda.

„Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vekova, pokazujemo ga svake godine, prisećajući se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj buduhćnosti”, naglasio je Vučić.

„Mesari ili majstori, tako su zvali one koji su klali. Jedan je tako i prezime dobio”, nastavio je predsednik Vučić.

„Ubistva koje država naredi nije samo ubistvo, to je pokolj i genocid. Nad Srbima je u NDH izvršen genocid”.

Da smo na vreme govorili o genocidu počinjenom nad našim narodom možda se ni ratovi devedesetih ne bi dogodili, smatra predsednik.

„Možemo da utičemo da više ne bude Jasenovaca ili Oluja”, završio je predsednik Vučić.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158