Vesti

Nova saobraćajna signalizacija u zoni škole u Noćaju

Noćaj – Višegodišnji problem prometnog saobraćaja u zoni škole, u Noćaju, selu u mačvanskom delu Grada Sremska Mitrovica, rešen postavljanjem nove saobraćajne signalizacije.

U selu Noćaj godinama je postojao problem veoma prometnog saobraćaja, kako kroz to mesto prolazi tranzitni put i teretni, i putnički saobraćaj je veoma frekvenatan. Noćajci su godinama ukazivali na problem neadekvatno obeležene signalizacije u zoni škole, i da je sam prilaz školi dosta nebezbedan.

Grad Sremska Mitrovica je uz pomoć  Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj obezbedio sredstva i postavljena je nova horizontalna i vertikalna signalizacija. Vrednost projekta je milion i 200.000 dinara i podrazumeva i svetlosnu signalizaciju, različite usporivače brzine, vibrirajuće trake i slično.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica kaže da iako je već mesec i po dana na snazi vanredno stanje, Grad Sremska Mitrovica čini ogromne napore da se sve što pre vrati u normalne životne tokove. Pored svih ograničenja ali uz poštovanje svih propisanih mera i bezbednosti i zaštite sva su gradilišta u funkciji, navodi Samardžić, i dodaje da se radi na unapređenju infrastrukture, pre svega ruralne što je jedan od stubova razvoja svakog ruralnog područja.

„Asfaltirani su kilometri seoskih puteva, izgrađeni su vrtići, zdravstvene ambulante, crkve, parohijski domovi, kapele u selima, sad je u centru Noćaja upravo završeno postavljanje saobraćajne signalizacije, što je ovde bio višedecenijski problem za sve meštane, zbog neadekvatno obeležene zone škole. Postavljeni su brzinski displeji koji upozoravaju vozače na brzinu kretanja vozila, urađena je horizontalna i vertikalna signalizacija u zoni škole, postavljeni su znakovi obaveštenja, znakovi upozorenja i izričite naredbe. Postavljeni su ispisi na putu, razdelne ivične linije, postavljene su tzv. vibracione trake koje služe upravo za usporavanje kretanja vozila, pre svega teretnih, koja ovde često prolaze jer je ovo državni put i jedna od  najprometnijih saobraćajnica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Nadam se da ćemo ovom signalizacijom rešiti višegodišnji problem i đaka, i svih meštana. Grad Sremska Mitrovica je obezbedio projektnu dokumentaciju, konkurisao za sredstva i učestvovao u sufinansiranju Projekta postavljanja saobraćajne signalizacije čija je vrednost milion i 200.000 dinara. Najveći deo sredstava je obezbeđen od strane Pokrajinskog sekretarijata za saobraćaj. U ovom selu je osim saobraćajne signalizacije kao i ostalim selima rađeno na asfaltiranju puteva, završena je asfaltiranje Ulice Aleksandra Mijajlovića u dužini od 750 metara, širine 6 metara, dakle preko 4.000 kvadratnih metara asfaltirane površine”, rekao je Samardžić.

Da podsetimo da je zimus potpuno obnovljena i škola u Noćaju koja je izrađena još 1948. godine. Posle renoviranja školske zgrade sada je i adekvatno obeležena saobraćajna signalizacija u zoni škole.

Milan Mijajlović administrativni radnik u Mesnoj zajednici „Noćaj” zadovoljan je urađenim i kaže da će meštanima ovo veoma mnogo značiti: „Mi smo duži period tražili da se ovo postavi, da se uradi i sad je konačno urađeno kako treba. Svakako biće mnogo bezbednije i sigurnije za decu, a i za meštane, sve je urađeno kako treba. Duži period nije radilo ulično osvetljenje, a saobraćaj je veliki, prolazi dosta kamiona, dosta tereta, dosta auta. Posle ovih radova trebalo bi da bude dobro.”

Meštanin Noćaja Siniša Gadžurić, kaže da će vozači sada putem nove signalizacije biti upozoreni da ulaze u zonu školu i da će oštra, dupla krivina u samom centru sela sada biti bezbednija za sve učesnike u saobraćaju.

„Frekvencija saobraćaja je velika, deca prelaze u prodavnicu i nazad u školu, te se nadam da će u budućnosti vozači ispoštovati nove znake upozorenja i da će ovde biti mnogo bezbedniji saobraćaj,” kratko je rekao Gadžurić.

Izdvojeno odeljenje u Noćaju Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” ima oko 150 učenika, uključujući u višim razredima i 40-ak dece iz Radenkovića.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929