Vesti

Nedimović o situaciji u Sremu

Sremska Mitrovica – Govoreći juče za Sremsku televiziju ministar u Vladi Srbije i član Republičkog kriznog štaba Branislav Nedimović je dao nove podatke o situaciji za Kovid 19 u Sremu. Nedimović je ukazao da je novo potencijalno žarište Irig. On je iskazao i nadu da bi danas Srem mogao da ima prvog pacijenta koji je izlečen od korone.

Do juče je 29 osoba inficirano na području Srema. Problem se pojavio u Irigu gde je u firmi došlo do kolektivnog inficiranja. Nedimović veruje da će se i ovaj problem brzo rešiti kao što je to učinjeno u Sremskoj Mitrovici pre desetak dana.

 Potvrđena je i vest da je u Šidu otkriven prvi slučaj zaraze kovidom kod medicinske sestre zaposlene van teritorije ove opštine i Sremskog okruga.

„Nema ugroženijih grupa od medicinskih radnika, vojnika i policije i oni su prihvatili taj rizik, to se desilo i u Sremskoj Mitrovici, ipak to smo prebrodili i situacija ide u dobrom pravcu na prostoru okruga gde živi 320 hiljada ljudi”, dodao je Nedimović.

Ministar je izrazio nadu je da će sutra Srem imati prvog izlečenog. Trenutno se osam pacijenata iz Srema nalazi u Novom Sadu a ostali su na lečenju kod svojih kuća.

„Sutra će Srem imati prvog pacijenta koji je izlečen, i očekujem da ćemo na prostoru Srema imati ne veći broj od 29 pozitivnih na novi virus. Već u roku od dva tri dana očekujem i 7 ili 8 izlečenih sa područja Srema”, rekao Nedimović.

Preventivne mere koje su u Sremu i Srbiji učinjene polako daju rezultate napomenuo je Nedimović. Svaka sremska  opština organizovala je Kovid ambulanta pa će i identifikacija novih zaraženih biti lakša. Uzimajući u obzir geografsku lokaciju Srema, granične prelaze na ovoj teritoriji, mislim da je situacija sada dobra. „Ne zaboravite da su Batrovci i Sremska Rača među najvećim graničnim prelazima,” rekao je Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede se sa virusima bori niz godina kada su nas pogađale različite epidemije. Možda to ljudima izgleda neobično, Ministarstvo poljoprivrede se borilo sa virusima i bolestima kod životinja kao što je na primer svinjska kuga, i naravno da smo mi pripremljni za ovakvu situaciju za razliku od Ministarstva zdravlja koje je imalo jednu ili nijednu epidemiju, još od vremena pojave velikih boginja. Zato je normalno da smo se mi spremili, obučili ljude, naučili kako da zatvaramo određene prostore, uopšte nije neobično što sad Ministarstvo poljoprivrede uzima 80% uzoraka za KOVID-19, rekao je Ministar o ulozi Ministarstva poljoprivrede u ovoj velikoj zdravstvenoj bici.

Testove na antitela su službe Ministarstva poljoprivrede radile do sada u mnogo navrata. Ovakve situacije nisu nepoznate našim stručnim službama jer mi smo u svim strukturama kada su bile zaražene imali istu situaciju. U proteklom periodu smo samo izvršili transformaciju za rad na testovima koji se primenjuju na ljudsku populaciju, objasnio je ministar Nedimović trenutne aktivnosti njegovog ministarstva.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291