Vesti

Izgradnja kapele i asfaltiranje ulica u Salašu Noćajskom

Sremska Mitrovica – Radovi na izgradnji kapele i parohijskog doma u Salašu Noćajskom, kao i radovi na asfaltiranju puta do novog seoskog groblja u tom selu, odvijaju se predviđenom dinamikom.

U toku su radovi, na više gradilišta u ovom mačvanskom selu naše opštine, iako je na snazi vanredno stanje. Radove su danas obišli Dragoslav Čupić predsednik Mesne zajednice „Salaš Noćajski” i seoski paroh Nemanja Živković sveštenik u crkvenom hramu Sveti Georgije.

„Uprkos tome što je u Srbiji već nekoliko nedelja na snazi vanredno stanje, u našem selu ovog proleća je radno. Imamo velike projekte za ovu godinu. Trenutno se realizuje jedan za Salaščane veoma bitan i dugo očekivan projekat, a to je izgradnja kapele. Ovaj objekat je stavljen pod drugu ploču i u toku su radovi na unutrašnjosti. Vrednost projekta je oko 4,5 miliona dinara i finansiran je od strane Grada Sremska Mitrovica. Radi se o objektu površine 100 metara kvadratnih, za koji je temelj izliven pre nekoliko godina. Pored toga, nakon priprema koje su startovale pre nekih sedam dana, pristupili smo asfaltiranju i samog puta do kapele, odnosno novog groblja. Ukupno će biti asfaltirano 360 metara puta, a biće napravljen i parking. Put će inače biti urađen sa stabilizacijom, jer vodi i do jedne zadruge, tako da trpi veće opterećenje i mora biti dodatno ojačan. Ove radove takođe finansira Grad Sremska Mitrovica”, rekao je prilikom obilaska radova Dragoslav Čupić predsednik MZ „Salaš Noćajski”.

Dodao je da su već postignuti dogovori o još nekim radovima u selu i da će se ove mašine preseliti u ulice Dušana Dostanića i Buđe Markovića gde će uraditi popravke gde bude trebalo, a  većim delom i presvlačenje asfaltom tih ulica. Sve radove od gradnje kapele do asfaltiranja finansira Grad Sremska Mitrovica.

Paroh Nemanja Živković sveštenik u seoskom hramu Sveti Georgije kaže da su ovi radovi izuzetno važni za meštane sela, olakšaće obavaljanje verskih obreda, a u kapeli će moći da se drže opela.

„Nalazimo se u drugoj fazi radova ove godine planiramo da uradimo sprat i krov, objekat je višenamenski služi će za potrebe verujućih ljudi jer u prizemlju ima velika crkvena sala za narod koja će koristiti za sve potrebe svečanosti i ostale prigode koja se budu dešavala oko crkve. Vrednost ovog velikog projekta je 12 miliona dinara. Ovim mi želimo ne samo da izgradimo nego da i on izgradi nas tako što ćemo okupljati ljude, ne samo kroz liturgiju, kroz verske obrede nego i kroz razna druženja, razne druge manifestacije koje naša crkva bude organizovala. Želim ovim putem da se zahvalim pre svega gradu koji nalazi za shodno i vidi potrebe vernika i da pomažu u velikom obimu verske zajednice pa i našu Srpsku pravoslavnu crkvu”, rekao je paroh Živković.

Zbog vanrednog stanja u državi, bogosluženja se obavljaju bez vernika, samo je sveštenik pristuan. Izgradnja kapele i parohijskog doma počela je pre godinu dana, e završetak ove faze radova očekuje se u kasnu jesen.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988