Vesti

Situacija u Sremskoj Mitrovici stabilna, nema zaraženih korona virusom

Sremska Mitrovica – U našem gradu, primenjuju se obavezujuće odredbe vanrednog stanja, saopšteno posle sednice Kriznog štaba. Gradonačelnik Vladimir Sanader i šef Štaba rekao je da ni u našem gradu, ni u Sremu još uvek nema registrovanih slučajeva zaraze korona virusom, da nema mesta panici, te da će lokalna vlast učiniti sve kako bi nabavila dovoljno maski i drugih neophodnih sredstava za zaštitu stanovništva.

Zaraženih korona virusom nema, pa nema mesta panici, ali oprez je neophodan, rekao je Vladimir Sanader, predsednik Kriznog štaba i apelovao na sugrađane starije od 65 godina i pozvao ih da ostanu u svojim domovima. Kako je rekao: „Grad Sremska Mitrovica će učiniti sve da pomogne svojim najstariji sugrađanima koji nemaju nikog pored sebe, da mogu normalno da žive u uslovima da kažem neke vrste izolacije. Doneli smo Odluku o zatvaranju predškolskih ustanova, tako da vrtići škole neće raditi do daljnjeg, kao ni škole, ograničili smo rad ugostiteljskih objekata na period od osam do 20 sati, a maksimalan broj ljudi koji se mogu naći na jednom mestu je 50. Oni koji mogu, neka se samoizoluju u narednih nekoliko nedelja, a oni koji nisu u prilici, neka ograniče svoje kretanje. Komunalna ispekcija će pojačati svoj nadzor nad svim objektima u njenoj nadležnosti. Ograničen je rad pijace do 13 sati, JKP „Komunalije” će obaveštavati građane da na sahranama ne sme biti više od pedeset ljudi, uredno će se vršiti dezinfekcija svih javnih površina na teritoriji grada, a uveden je i kol centar za stanovništvo koje živi samo i kojem treba neka vrsta pomoći. Preporuka za javne ustanove je da svi stariji radnici i hronični bolesnici rade od kuće, a omogućićemo i jednom od roditelja da ostane kući i čuva decu do 12 godina. To se odnosi na javne ustanove, nad kojima imamo ingerencije, dok će privatnici morati samostalno da organizuju poslovanje u skladu sa nastalom situacijom. Kako je gradski prevoz mesto gde se zaraza najlakše širi, obavićemo i redukciju javnog saobraćaja, tako što se prelazi na vikend-režim rada. Ovo su preventivne mere, ne treba paničiti, ali treba biti oprezan”, rekao je Sanader.

Posebne mere zaštite biće uvedene u Opštoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama, naglasio je Sanader: „Što se tiče Opšte bolnice, obavljaće se samo hitne intervencije i hitni pregledi. Svi oni koji su završili stacionarno lečenje, biće otpušteni kućama, pa neće biti potrebe za odlaske na kontrole i kod specijalista. Oni koji imaju ozbiljne simptome, treba da se jave lekaru, da pozovu, da najave svoj dolazak i da maksimalno poštuju proceduru. Pojava i širenje ovog virusa u Sremskoj Mitrovici može se preduprediti samo jasnim poštovanjem propisa i samodisciplinom,”.

U cilju prevencije u Sremskoj Mitrovici uveden je i volonterski kol centar namenjen pre svega starijim licima. Centar se nalazi u Kancelariji za mlade, a biće dostupan 24 sata dnevno.

„Ko god misli da ima neki problem, da li je zdravstveni ili prosto imaju problem sa snabdevanjem, neka nam se jave. Naši volonteri će proslediti apele gde treba i u što kraćem roku će ekipe izaći na teren. Svi volonteri će proći različite obuke u narednom periodu i biće na usluzi dokle god epidemija traje. Brojevi telefona kol centra su: 022 618 276; 064 808 66 88; 064 808 66 89,” rekao je koordinator centra Petar Samardžić i pozvao još jednom starije sugrađane da se ne kreću ukoliko nemaju preku potrebu, da prate vesti i da se ponašaju u skladu sa preporukama.

„Virus je zarazan, lako se širi i svi smo povezani. Sada tu povezanost treba okrenuti u suprotni smer, u cilju preduzimanja svih preventivnih mera kako bi problem u kojem smo se našli što lakše prebrodili”, naglasio je Samardžić.

Iz mitrovačkog Kriznog štaba podsećaju još jednom sugrađane starije od 65 godina da ostanu u svojim domovima, svi koji mogu trebalo bi da se samoizoluju u narednih nekoliko nedelja, a oni koji nisu u prilici, neka ograniče svoje kretanje.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988