Vesti

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

Sremska Mitrovica – Obeležavajući 21. godišnjicu od početka NATO bombardovanja, u znak sećanja na stradale, položeni su venci i cveće na Spomen-ploču u Masarikovoj ulici. Poslata je poruka mira da se ovakvi zločini nikada više ne ponove.

Na dan početka bombardovanja Grad Sremska Mitrovica svake godine organizuje komemorativni skup posvećen stradalim Mitrovčanima u NATO agresiji ali ove godine obeležavanje je održano  u skladu sa propisima vanrednog stanja.

Vence i cveće u znak sećanja na stradale Mitrovčane u ime Grada Sremska Mitrovica položili su Tomislav Janković predsednik Skupštine Grada i Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika i delegacija Vojske Srbije Garnizona Sremska Mitrovica.

„NATO agresija na našu zemlju je poslednji zločin u 20. veku koji nije kažnjen. Posle 21 godinu od početka NATO agresije postavljamo pitanje zašto su jedna mala slobodarska zemlja i narod bili izloženi takvom zločinačkom napadu. Oko 3.500 civila, vojnika, policajaca, dece izgubilo je život tokom NATO agresije i mi u ovim trenucima, kad je vanredno stanje u našoj zemlji ne smemo zaboraviti ove ljude. Bez obzira na okolnosti danas smo se okupili koliko nam pravila i propisi dozvoljavaju da im odamo počast i da pošaljemo jednu poruku da se ovakav zločin ne sme zaboraviti. Mi kao narod, kao građani moramo biti složni, moramo biti oslonjeni jedni na druge. Vojska, policija, civili, svi u sistemu odbrane, celokupna nacija, građani moraju biti jedinstveni kao pre 21 godinu da bismo preživeli, da bi naše generacije, generacije naših potomaka i potomci naših potomaka u narednim godinama, vekovima mogle da postave pitanje zašto je napadnuta jedna zemlja. Zašto je počinjen ovako veliki zločin? Zašto nikad niko nije odgovarao? Neka je večna slava i večna hvala svim žrtvama NATO agresije”, rekao je medijima Tomislav Janković.

Na današnji dan zemlje NATO pakta napale su Saveznu Republiku Jugoslaviju i naneli veliku materijalnu štetu, odnet je i veliki broj ljudskih žrtava. Više od 2.500 građana Jugoslavije izgubilo je živote, a više od 12.500 građana je ranjeno, od čega je pet žrtava bilo sa teritorije Sremske Mitrovice. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Napad na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada nije našao na meti.

Četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

Poginuli su:

Milenko B. Božić, rođen 1979. godine

Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine

Željko J. Varga, rođen 1966. godine

Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine

Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine

NATO bombardovanje, poznato pod nazivom ,,Milosrdni anđeo”, počelo je 24. marta, a trajalo je do 10. juna 1999. godine. Ciljevi u Sremskoj Mitrovici bombardovani su 21. maja 1999. godine.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7906117.1420117.4934