Vesti

Poljoprivredni radovi teku neometano, a radnicima će biti omogućen dolazak na posao u smenama

Sremska Mitrovica – Goriva i pesticida ima dovoljno za poljoprivredne radove koji se i u ovim uslovima vanrednog stanja odvijaju uobičajenom dinamikom, kažu u resornoj Gradskoj upravi. Svima koji su neophodni na svojim radnim mestima biće omogućeno se nesmetano rade, poručili nadležni, detalji o načinu ostvarivanja tog prava tokom perioda zabrane kretanja znaće se tokom dana.

Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine rekao je da su u jeku radovi u polju i  da je svim poljoprivrednicima omogućeno da rade.

„Što se tiče dela poljoprivrede, pridržavamo se kao i svi građani i građanke u Republici Srbiji preporuka i naredbi Vlade Republike Srbije, dakle ograničenog kretanja što se tiče poljoprivrede i što se tiče obavljanja poslova u poljoprivredi. Poljoprivreda ne sme da stane, naši poljoprivredni proizvođači mogu napolje isključivo da obavljaju delatnost za koju se nalaze tamo i zabranjena su sva okupljanja. Što se tiče samih sela ispod 5.000 stanovnika, dakle do 70 godina poljoprivrednici mogu da se kreću sve ostalo je zabranjeno, bar za sada je tako”, rekao je načelnik Nastović.

Milić Milan iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica kaže da se i tokom vanrednih mera svi radovi na poljima odvijaju nesmetano i da je snadbevenost preparatima koji se koriste u ovim sezonskim radovima dobra.

„Sredstava za zaštitu bilja ima u poljoprivrednim apotekama dovoljno za proizvođače tako da mogu da rade na usevima i na poljima. Goriva na benzinskim pumpama ima, tako da poljoprivrednici ne treba uopšte da brinu oko potrepština. Što se tiče subvencija pregledaju se malo usporenim režimom ali treba samo strpljenja, u kontaktu smo sa Upravom za agrarna plaćanja i sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, tako da će svi zahtevi za subvencije biti pregledani. Isplate za subvencije po hektaru će biti po dokumentaciji koju su predali do sad, ove godine, ko nije, izvući će se iz baze podataka 2019. godine i tako će biti sredstva isplaćena.

Što se tiče predaje dokumentacija za subvencije za tov svinja, junadi, jagnjadi poljoprivrednici ne treba da se brinu jer je do 31. jula 2020. godine rok za predaju, tako da ima još vremena, treba samo strpljenja, ne treba da se unosi nikakva panika već samo da se ponašamo odgovorno,” kaže Milić.

Za vreme vanredne situacije biće omogućen dolazak zaposlenih na radna mesta, u svim privrednim subjektima sa teritorije Grada Sremska Mitrovica u sve tri smene.

Ljubomir Vujičić načelnik Gradske uprave za saobraćaj i komunalno inspekcijske poslove pojašnjava: „Svima ćemo omogućiti dolazak na radna mesta u sve tri smene u zavisnosti od njihovih potreba. Danas su privrednici rekli da će se i oni prilagoditi ovoj situaciji. Zaključak sastanka je da će gradski javni prevoz na našoj teritoriji biti u službi svih privrednih subjekata i svakom radniku će biti omogućen dolazak do njegovog radnog mesta, naravno u skladu sa zakonom, odlukama Vlade i odlukom Kriznog štaba Sremske Mitrovice. Što se tiče prve smene zabrane kretanja nema, kritične su druga i treća smena, u toku dana ćemo imati tačnu informaciju šta će od papira biti neophodno da se dodeli radniku pojedinačno ili za svaku firmu, pa će ići kroz spisak koji će biti dostavljen vozaču ili će svako od tih zaposlenih morati da ima neko svoje rešenje o radnoj obavezi, o radnom mestu, to će se znati u toku dana jer o tome ne odlučujemo mi nego Vlada Republike Srbije, a to će opet kontrolisati MUP. Svima koji su neophodni na svojim radnim mestima omogućiće se da nesmetano rade.”

Detalji o načinu ostvarivanja prava radnika da idu na posao ili s posla, tokom perioda zabrane kretanja, biće poznati tokom dana.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042