Vesti

Održana radionica „Voćni dan” u Pinkijevoj školi

Sremska Mitrovica – Danas je održana radionica pod nazivom „Voćni dan” u Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki” gde su se učesnici upoznali sa temom koja je obrađena kroz projekat „Play 2 korak po korak”.

Nosioci  radionice bili su učenici trećeg razreda, koji su predstavili drugu sezonu projekta. Tom prilikom iz sredstava projekta, istom razredu uručen je projektor koji će im pomoći da nastavu prate na najbolji način.

Slađana Mirčeta u ime Udruženja građana „Solidarnost” kaže da je projekat podrežan od strane Ministarstva prosvete: „Veliki doprinos dao je i Grad Sremska Mitrovica, a podršku dobijamo i od učenika Pinkijeve škole nosilaca projekta. U ovom, drugom delu projekta naši mali volonteri, pomagači stavili su akcenat na zdravu ishranu, odnosno zdravu užinu dece. Cilj projekta je da što manje ima brze ishrane, a dase  stvore navike kroz zdrave namirnice, odnosno voće. Udruženje građana „Solidarnost” osnovano je 2008. godine, kroz projekte je prošlo više od 1.000 i već nas prepoznaju, javljaju nam se kao volonteri i zajedno s nama idu na teren pomažu nam pri odabiru tema, pri realizaciji, uvek su voljni da sarađuju sa drugim školama, pogotovo ova naša „Pinkijeva” škola koja nam je osnov i velika podrška. Drugi deo projekta će se realizovati u selu Šuljam, naši drugari iz trećeg tri sa učiteljicom Zdenkom na čelu, ići će tamo kao jedan volonterski tim da im prezentuje šta smo mi ovde radili i da vide njihove zdrave navike i njihovu ishranu u seoskim domaćinstvima i njihovu užinu na seoski način.”

Podršku izvođenja projekta dali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Projekat se realizuje drugu godinu za redom i pospešio je tok nastave kao i razvijanje zdravih navika kod dece. 

Zdenka Gospović učiteljica III3 kaže da je realizacija projekta počela prošle godine: „U saradnji sa udruženjem „Solidarnost” već godinu dana radimo radionice posvećene zdravoj ishrani. Ove godine smo nastavili i dalje da radimo s tim što smo sada dobili i poklon projektor koji nam je bio prekopotreban za našu nastavu i nadam se da će se ta saradnja nastaviti i dalje. Oni uživaju, sve je to povezano i sa nastavom, sa našim predmetima, svet oko nas,  priroda i društvo, zdrava ishrana je prioritet za naše učenike. Roditelji takođe podržavaju projekat i koliko god mogu i oni nam pomažu u svemu tome.”

Projekat će podići svest dece i pomoći im da usvoje zdrave navike u ishrani i predočiti značaj bavljenja fizičkim aktivnostima. 

 Sam način ishrane, zdrave navike i principi pravilne ishrane, umerenost su osnov zdravlja.

 Kombinacija zdrave ishrane i fizičke aktivnosti kroz zdrave navike i usvajanje i prenošenje na svoje drugare dovodi do pravog rezultata projekta.

Radionice su omogućile da deca kroz igru izmere utrošak kalorija i da se zdravo hrane, kao i da proizvode koje su napravili na radionicama prodaju na izložbama u gradskoj kući. 

Planirana je i radionica u seoskoj školi u Šuljmu kako bi i deca sa sela aktivno učestvovala u ovoj vrsti projekta, a podršku im dali njihovi vršnjaci iz matične škole u gradu na čelu sa predstavnicima udruženja „Solidarnost” i učiteljicom Zdenkom Gospović. 

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988