Vesti

Obeležen Svetski dan bubrega

Sremska Mitrovica – Svetski dan bubrega 12. mart obeležen je juče u odseku za hemodijalizu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, druženjem sa pacijentima i podelom promotivno-edukativnog materijala, čiji sadržaj ukazuje na značaj prevencije i načine lečenja bubrežnih bolesti.

Predsednica Udruženja bubrežnih invalida Srema Violeta Srbljanin, izjavila je, da je Udruženje bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica, osnovano 2011.godine, sa ciljem pomoći u pružanju zdravstvene i socijalne zaštite kao i uključivanja u društvene tokove pacijenata, korisnika zdravstvene zaštite, koji se leče na hemodijalizi.

Početak rada ovog Udruženja obeležilo je stručno predavanje Dr Anice Cvetičanin, o temi „Visok fosfor – opasnost kod pacijenata na hemodijalizi”.

Od osnivanja do danas, članovi udruženja redovno učestvuju na brojnim sportskim takmičanjima, odakle donose veliki broj medelja i pehara. Iako stoprocentno invalidi, maksimalno su uključeni u sve oblike društvenog i javnog života. Nekoliko puta odlazili su da gledaju predstave u beogradskim pozorištima, mitrovačkom pozorištu, posetili su Sajam knjiga u Beogradu, posetili  zoo vrtove, koncerte, a veoma česta su i druženja povodom obeležavanja značajnih datuma.

Takođe je Udruženje veoma  aktivno i u organizaciji stručnih predavanja i sastanaka, koje pacijentima na hemodijalizi pomažu u lakšem savladavanju bolesti sa kojom su suočeni. Predavanja su imali lekari specijalisti sa odeljenja hemodijalize Dr Brankica Savić, šef odseka hemodijalize, Dr Danijela Salatić, dr Anica Cvetičanin koja je sada u penziji, dr Jelica Vučenović-nefrolog, dr Snežana Baričević i glavna sestra Spomenka Knežević.

Redovni su učesnici velikih godišnjih skupština čiji je organizator Savez bubrežnih invalida Vojvodine.

Sve navedeno govori u prilog činjenici da je Udruženje bubrežnih invalida veoma aktivno i maksimalno posvećeno pacijentima kako bi kvalitet njihovog života bio na mnogo višem nivou.“ ističe Violeta Srbljanin.

Zahvaljujući brojnim donacijama odeljenje hemodijalize u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica ima veoma dobre uslove za boravak onih koji se svakodnevno dijaliziraju sa područja celog Srema, a samo u prošloj godini, obavljeno je ukupno 19.186 dijaliza, što je blizu 1600 dijaliza mesečno. Tako su od početka godine dobili 7 TV aparata, medicinsku opremu i aparate, kao i pomagala koje se koriste u svakodnevnoj praksi.

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubreg u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. godine obeležava se svakog drugog četvrtka u martu mesecu. Cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života i upoznavanje javnosti da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega „Zdravlje bubrega svima i svuda – od prevencije do otkrivanja i ravnopravnog pristupa lečenju” ima za cilj podizanje svesti o rastućem opterećenju bubrežnim bolestima širom sveta i promovisanje zdravlja stanovništva kroz osiguravanje univerzalnog, održivog i ravnopravnog pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjenje nejednakosti u zdravlju među različitim socijalno-ekonomskim grupama stanovništva. Konkretno, kampanja 2020. naglašava važnost preventivnih intervencija za sprečavanje nastanka i napredovanja bubrežnih bolesti.

U našoj zemlji 10.749 osoba se bolnički lečilo zbog oboljenja bubrega u 2018. godini, a od tog broja 6.196 osoba se bolnički lečilo zbog hronične bubrežne insuficijencije. Iste godine je umrlo 752 hospitalizovanih osoba zbog bolesti bubrega, od kojih je 70% umrlo zbog hronične bubrežne insuficijencije.

Primarna prevencija uključuje promovisanje zdravih stilova života, uključujući fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, kao i skrining bolesnika pod povećanim rizikom za nastanak hronične bubrežne insuficijencije.

Ovogodišnja kampanja je usmerena na zalaganje da se implementiraju konkretne mere prevencije u svakoj zemlji koje uključuju:

– fokus na primarnu zdravstvenu zaštitu, podizanje svesti i edukaciju, uključujući osnaživanje pacijenta;

– integrisanje prevencije hronične bubrežne bolesti u nacionalne programe hroničnih nezaraznih bolesti kako bi se pružile sveobuhvatne i integrisane usluge, koje su ključne za poboljšanje ranog otkrivanja i praćenja hronične bolesti bubrega na nacionalnom nivou;

– zalaganje donosilaca odluka, čitavog društva i multisektorsku saradnju u cilju promo- cije značaja prevencije bubrežnih bolesti.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042