Vesti

Ministar Nedimović o trenutnom stanju u zemlji

Beograd – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović o trenutnom stanju u zemlji, i merema koje se preduzimaju u borbi protiv virusa Kovid-19 govorio je večeras gostujući u „Nacionalnom dnevniku” na RTV „Pink”. Osvrnuo se na slučaj zaražavanja dva epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica i naglasio još jednom da virus nije ušao u bolnicu.

Kako je Nedimović rekao snabdevenost brašnom sada je stabilizovana posle početnog skoka potražnje za oko 400% i da su samo veći domaći proizvođači dovoljni da zadovolje potrebe na tržištu. Pšenice ima dovoljno, i to ne samo za domaće potrebe, već i da se pomogne i Republici Srpskoj.

„Sada se pokazuje koji je naš najvažniji resurs – hrana, imamo za ceo region. Imali smo malu anomaliju u sektoru mlekarstva zato što je ‘gomila’ malih mlekara proizvodila sireve i kajmak za restorane i hotele, a kako je pala tražnja te male mlekare su počele da snižavaju cene (otkupa) kod proizvodjača mleka. Odmah smo intervenisali sa pet velikih otkupljivača mleka”, istakao je ministar Nedimović.

Odluku o zatvaranju pijaca ministar Nedimović komentariše kao opravdanu u borbi protiv epidemije korona virusa, apelujući da poljoprivrednici “razumeju trenutak u kome se nalaze” i kaže da će kasnije država različitim ekonomskim merama pomoći naročito povrtarima. „Od danas su zatvorene pijace i na otvorenom i na zatvorenom prostoru. Jako je važno da uđemo u najvažniju fazu borbe  i da na pijacama sprečimo okupljanje ljudi”, kazao je Nedimović.

Još jednom je pozvao poljoprivrednike da poštuju zabranu kretanja od 17 sati radnim danom, odnosno od 15 do 5 sati vikendom: „Ja apelujem da u tom vremenskom intervalu završe sve poslove. Niko nikom neće otkinuti glavu ako se zatekne na traktoru, ali apelujem da se što više prilagode tom okviru”.

U svom izlaganju ministar Nedimović pohvalio je još jednom JKP „Vodovod” iz Sremske Mitrovice i par srodnih preduzeća iz drugih gradova koji su se veoma mnogo angažovali u pravljenju rastvora natrijum hipolorita za dezinfekciju površina širom Srbije.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176