Vesti

Tri tablet-računara za tri dečaka

Sremska Mitrovica – Udruženje „Čepom do osmeha” u petak, 14. februara, poklonilo je tablet-računare kao vid asistivne tehnologije trojici dečaka iz Udruženja građana „Autizam govori srcem” i to Vukašinu Đurašinoviću, Mihajlu Miljkoviću i Luki Vasiljeviću u Sremskoj Mitrovici.

Danas u je u Gradskoj kući održana svečana dodela tri tablet-računara deci sa autizmom. U projektu su učestvovali dva udruženja građana, „Autizam govori srcem” iz našeg grada, “Čepom do osmeha” iz Novog Sada i Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu rekao je prilikom uručenja: „Prikupljanjem čepova obezbeđena su tri tablet-računara za našu decu iz Laćarka, Mačvanske Mitrovice iz Sremske Mitrovice. Meni je posebna čast što zajedničkim radom nevladinog sektora i gradske uprave donosimo poklone na radost naše dece. Gradska uprava nastavlja i ove godine da podržava aktivnosti Udruženja građana „Aautizam govori srcem”, u prethodnoj godini to je bio iznos od 550.000 dinara za sve njihove aktivnosti koje su sprovodili sa decom. Nadam se da će saradnja i ove godine biti na obostrano zadovoljstvo. Ovo udruženje trenutno nema prostorije, koriste prostorije igraonica i drugih objekata za obavljanje svojih projektnih aktivnosti. Cilj je da se što više sredstava izdvoji za stručne radnike koji će se baviti ovom decom tako da prostorije trenutno nemaju U Mitrovici ima 13 porodica koje imaju decu sa autizmom.”

Udruženje „Autizam govori srcem” formirano je u martu prošle godine, a sa aktivnostima je počelo u aprilu iste godine. Cilj im je da aktivnostima doprinesu tome da osobe sa invaliditetom budu vidljivije u društvu.

Mirjana Malbašić predsednica Udruženja rekla je da im je velika čast što su u Sremskoj Mitrovici dočekali Organizaciju „Čepom do osmeha” i zahvalila im se. „Tri dečaka iz našeg udruženja Vukašin, Mihajlo i Luka danas na poklon dobijaju tablete, oni će im pomoći da usvoje neke nove pojmove i unaprede kako verbalnu, tako i neverbalnu komunikaciju jer to je jedan od osnovnih problema autizma. Celo današnje druženje organizovalo je Udruženje, uz podršku Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zašttitu. Mi u Udruženju volimo da se družimo ali da to bude usmereno, imamo defektološki rad, psihološku podršku, kreativne radionice, odlazak u prirodu, na bazene. Lepo sarađujemo sa Gradskom upravom, prošle godine su nam obezbedili 550.000 dinara naš projekat. Nadam se da će se ta saradnja nastavati i da ćemo proširiti delokrug naših aktivnosti.,” rekla je Malbašić.

Ovaj vid pomoći usledio je nakon učešća na konkursu za dodelu pomagala, koji raspisuje Organizacija „Čepom do osmeha” iz Novog Sada.

Miloš Torbica, volonter iz Udruženja „Čepom do osmeha” rekao je nešto više o konkursu koji objavljuju svake godine za određena pomagala za decu kojoj su potrebna: „Deca iz Sremske Mitrovice su ušla u konkurs za ovu godinu, a ovo je zvanično za naše udruženje 50. pomagalo koje Udruženje sveukupno uručuje. Udruženje se bavi sakupljanjem čepova i od prodaje reciklaže čepova, od tog novca deci sa posebnim potrebama kupujemo pomagala. Udruženje funkcioniše tako što imamo preko 2.000 volontera zvanično u Srbiji, imamo 35 koordinatora za celu Srbiju i mi decu na konkursu biramo na području cele Srbije. Mi smo organizacije iz Novog Sada ali se trudimo da to što više proširimo i da bude što sveobuhvatnija akcija, da se sve više ljudi uključi u to i da shvate značaj tog čepa kao simbola za pokretanje i za zaštitu životne sredine.”

Tablet-računari će biti veoma značajni kao vid asistivne tehnologije trojici dečaka iz Udruženja građana „Autizam govori srcem” u Sremskoj Mitrovici. Ovo udruženje iako postoji manje od godinu dana, veoma je aktivno.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988