Vesti

Prvi tim sremskomitrovačkog rurala

Novi Sad – Manifestacija posvećena razvoju poljoprivrede „Agrokompas” održana je 12. februara u Svečanom salonu novosadskog „Spensa“, a događaj je realizovala Organizacija za strateški razvoj „Interart”. Ovogodišnjem skupu, pod nazivom „Razvoj i profit agrara u Srbiji”, prisustvovalo je nekoliko predavača iz oblasti poljoprivrede, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Na skupu su govorili i predstavnici kompanije „InoSens” o novim tehnologijama koje su primenjive u poljoprivrednoj proizvodnji.

Razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, posebno onih koja se bave prerađivačkom delatnošću, njihovo udruživanje kao i inovacije u oblasti tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, bile su teme skupa.

Cilj „Agrokompasa” jeste udruživanje lokalnih zajednica (Sremska Mitrovica, Sombor, Zrenjanin, Inđija i Novi Sad – koji su dobar primer razvoja poljoprivrede u Srbiji) u pronalasku predloga i rešenja za dalji razvoj poljoprivrednih gazdinstava i ruralnih područja, koji će biti izneti resornim institucijama.

„Primarna poljoprivredna proizvodnja jeste osnova razvoja svakog ruralnog područja, ali nije i jedini faktor, stoga Agencija za ruralni razvoj jednaku pažnju posvećuje i seoskom turizmu, prerađivačkim delatnostima na selu, seoskom preduzetništvu i zanatstvu, kao i civilnom sektoru. Poljoprivreda nije motika, ona je zastava Srbije i treba je podići dovoljno visoko, kako bismo zadržali mlade ljude u zemlji, i da bismo u tome uspeli, potrebno je iskoristiti jedan od naših najjačih aduta, a to je potencijal sela. Koncept koji se naslanja na četvrtu tehnološku revoluciju, počinje od umrežavanja. Selo je moguće podići i vezati za grad samo kroz multisektorski pristup ruralnog razvoja. U Sremskoj Mitrovici prvi značajniji korak u tom pravcu jeste formiranje „korpe lokalnih tradicionalnih proizvoda“, koja se na tržištu plasira kao korporativni i diplomatski poklon, odnosno kao neka vrsta gradskog suvenira. Ideja jeste da se povežu lokalni proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, proizvođači zanatskih proizvoda i subjekti seoskog turizma, radi zajedničkog nastupa na tržištu. Upravo ti subjekti činili su i Prvi tim sremskomitrovačkog ruralnog područja, koji su se predstavili na „Agrokompasu“ u Novom Sadu. Oni možda nisu najuspešniji u svojim oblastima poslovanja, ali su svakako „prvi među jednakima“, i želja nam je da svake godine imamo novi „prvi tim“ koji će predstavljati potencijal našeg ruralnog područja. Pored problema na koje nailaze, „prvi tim“ je zajedno sa Agencijom za ruralni razvoj definisao dalje pravce razvoja i dalje razvojne projekte, a to je formiranje „centra za ruralnu kulturu“, koji podrazumeva edukaciju predstavnika ruralnog područja o registraciji poslovanja, o značaju marketinga i brendiranju proizvoda, o legalnoj proizvodnji i prometu. Ideja jeste da se na jedan kreativan način obezbedi poluga za konkurentnost poljoprivredno prehrambenih i zanatskih proizvoda na domaćem, regionalnom, pa i evropskom tržišt.” Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Ovogodišnji „Prvi tim ruralnog područja Sremske Mitrovice”:

-Ratarstvo, stočarstvo i prerada mleka na gazdinstvu -„SIR ŽILIĆ” – PG ŽILIĆ, Martinci;
-Prerada mesa na gazdinstvu – Preduzetnička radnja „TODOŠKOVIĆ”, Kuzmin;
-Povrtarstvo u zaštićenom prostoru i prerada povrća na gazdinstvu – PG STOJNIĆ, Martinci;
-Voćarstvo – PG STANIŠIĆ, Sremska Mitrovica (Grgurevci, Veliki Radinci);
-Gljive i proizvodi od gljiva – PG JELENA MILOŠEVIĆ, Sremska Mitrovica;
-Pčelarstvo, pčelarska oprema, proizvodnja meda i proizvoda od meda, prva api-komora u Srbiji – Pčelarstvo “TONDA“ – PG MAJKIĆ, Sremska Mitrovica;
-Proizvodnja rakije na gazdinstvu – PG SAVČIĆ, Kuzmin;
-Seoski turizam i tradicionalni poljoprivredno prehrambeni proizvodi – Seosko turističko domaćinstvo „MILA“, Manđelos;
-Vinarstvo i vinogradarstvo – Vinski podrum „CHICHATEAU“, Šišatovac;
-Seosko zanatstvo (proizvodi od pustovane vune) – ZLATNO RUNO SIRMIJUMA, Mačvanska Mitrovica.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7171117.0683117.4195