Vesti

Počeli radovi na rekonstrukciji ulice Mačvanski kej

Mačvanska Mitrovica – Danas su počeli radovi na rekonstrukciji ulice Mačvanski kej u Mačvanskoj Mitrovici. Početak radova obišli su Tomislav Janković predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić i predstavnici javnih preduzeća uključenih u projekat i mesne zajednice ovog mačvanskog naseljenog mesta.

Rekonstrukcija radova će se izdvoditi u delu ulice od broja 145 do 190 i podrazumeva uklanjanje trotoara, zamenu vodovodne instalacije, postavljanje gasne instalacije i atmosferske kanalizacije. Nakon toga će biti urađen potpuno nov trotoar, kao i sama saobraćajnica.

Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu rekao je prilikom obilaska radova: „U 2020. godini Grad Sremska Mitrovica uz podršku Vlade Republike Srbije i Javnog preduzeća Putevi Srbije nastavlja rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture na teritoriji naše Opštine. Danas smo započeli rekonstrukciju ključne saobraćajnice u naseljenom mestu Mačvanska Mitrovica, to je ulica Mačvanski kej. U ovom trenutku radi se uklanjanje trotoara kako bi se omogućio pristup našim javnim preduzećima pre svega Vodovdu i Srem-gasu, da započne radove na rekonstrukciji svoje infrastrukture, odnosno svoje mreže. Nakon toga će se pristupiti radovima na rekonstrukciji same saobraćajnice i očekujemo da u narednom periodu, za tačno naredna dva meseca u potpunosti završimo ovaj projekt. Ovo je nastavak projekta koji smo uspešno okončali prošle godine, a to je rekonstrukcija saobraćajnice Mačvanska Mitrovica – Zasavica i rekonstrukcijom ulice Mačvanski kej dobićemo jednu savremenu, modernu saobraćajnicu u celoj svojoj dužini, koja će pre svega biti bezbedna za sve učesnike u saobraćaju koji budu koristili ovu deonicu.”

Vrednost ove investicije je oko 100 miliona dinara i finansirana je od strane Javnog preduzeća „Putevi Srbije”. U Mačvanskoj Mitrovici završen je i projekat za izgradnju mosta preko kanala Bogaz i očekuje se da vrlo brzo počnu i radovi, koje će finansirati i izvoditi u potpunosti JP „Putevi Srbije”. Načelnik Jokić se zahvalio Vladi i tom preduzeću na podršci u svim projektima koji su realizovani u prethodnim godinama, a i u projektima koji će se realizovati u toku 2020. godine.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod” u okviru ovih radova pristupiće rekonstrukciji svoje distributivne mreže u dužini od 1,5 kilometara. U pojedinim delovima ulice biće povećan prečnik vodovodnih cevi kako bi snabdevanje vodom u ovom delu naseljenog mesta bilo što kvalitetnije.

Borislav Babić direktor JKP „Vodovod” navodi da će to preduzeće da radi rekonstrukciju vodovodne mreže kako bi bilo što kvalitetnije vodosnabdevanje u ovom delu grada i ističe: „Procenjujemo da će vrednost radova biti oko 10 miliona dinara, to ćemo videti u zavisnosti od vremena i od toga kako će nam biti na terenu ali za nekih 2 do 3 meseca ćemo uraditi sve. Radovi se izvode kako bi se rešilo vodosnabdevanje jer odavde vod ide dalje prema Salašu Noćajskom i prema Noćaju. U tim selima se sve više ljudi priključuje na vodovodnu mrežu, ali imaju problema sa pritiskom, tako da ćemo na ovaj način rešiti i probleme i dostići veći kvalitet u vodosnabdevanju u tim naseljima. Kroz ove radove će se rešiti i atmosferska kanalizacija.”

S obzirom da distributivna mreža za gas u ovom delu naselja nije postojala „Srem-gas” će pristupitu izgradnji sopstvene mreže.

Danica Nedić direktor Javnog preduzeća „Srem-gas” Sremska Mitrovica kaže da to predzueće uvek podržava sve projekte Grada Sremska Mitrovica i dodaje: „Tako je i ovaj put jer zajedničkim snagama možemo da obavimo velike poslove. Mi smo Planom i programom za 2020. godinu predvideli i izgradnju produžetaka distributivne gasne mreže, a zatim i produžetak za rekonstrukciju ovog dela Mačvanskog keja u Mačvanskoj Mitrovici. Tom prilikom JP „Srem-gas” izvodiće radove na produžecima distributivne gasne mreže ali isto tako uradićemo i polupriključke za sve objekte u ovom delu Mačvanskog keja. Na taj način ćemo sprečiti situaciju da kada bude rekonstruisan i kompletno izgrađen Mačvanski kej ne dođemo u situaciju da, ukoliko se potencijalni potrošači jave naknadno, moramo ponovo da dižemo i rušimo to što je već izgrađeno i da sečemo trotoare .”

Prema nekim procenama JP „Srem-gas” će uložiti u ovu rekonstrukciju oko 3 miliona dinara, dodaje Nedićeva. Svim zainteresovanim potrošačima odmah, prilikom rekonstrukcije biće izvedeni kompletni priključci, a svi ostali dobiće polupriključke.

Miloš Kovač predsednik Saveta Mesne zajednice „Mačvanska Mitrovica” kaže: „Ovo je jedan od većih projekata koji se završava u ovoj godini. Mislim da preko 35 godina nije bilo nikakve konkretne rekonstrukcija ovakvog tipa. Ovim mi, ne samo da dobijamo kvalitetan put kroz mesto, nego se povećava i bezbednost učesnika u saobraćaju. U ovom delu ima jedan deo gde je sužen put i nezgodan za proći, rekonstruiše se i atmosferska kanalizacija koja je bila problem dugi niz godina voda je ležala na putu tako da kažemo prolaskom vozila prskala kuće, štetila ljudima, tako da mnogo stvari će se rešiti i nakon 35 godina ovaj put se prvi put rešava onako kako treba. Dakle nije klasično krpljenje, nego se kompletno radi nov asfalt.”

Tomislav Janković predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica kaže da su pre deset dana uspeli da dobiju projektnu dokumentaciju za most na Bogazu. Time će, posle četiri godine koliko most nije u funkciji za prelazak motornim vozilima, biti rešen veliki problem za Mačvansku Mitrovicu ali i za Salaš Noćajski.

Kako objašnjava Janković: „Imali smo dve mogućnosti, da rekonstruišemo postojeći most, a za oko 50 do 60 kvadrata postojećeg mosta vrednost radova bi bila oko 10 miliona dinara ili da pristupimo izgradnji potpuno novog mosta. Zašto smo se odlučili za ovu drugu varijantu? Zbog činjenice da grad Sremska Mitrovica više nema prostora da se širi ni prema auto-putu, ni prema istoku, ni zapadu ili severu. Na istoku su dve industrijske zone, na zapadu naseljeno mesto Laćarak, jedini prostor gde grad može da se širi je desna obala reke Save, tj. Mačvanska Mitrovica. Gradska uprava je donela odluku da otkupimo zemljište i zgradu bivšeg Brodogradilišta u Mačvanskoj Mitrovici gde će se formirati velik i lep prostor koji će se razvijati. Ovde će se ulagati u infrastukturu i izgradnju stanova i stambenih jedinica zbog toga smo i doneli odluku da gradimo most mnogo veći nego što je planirano, na Modranu. To je most koji će imati dužinu 27 metara sa devet metara širine, imaće dve kolovozne trake sa po 3 metra za motorna vozila i po dve pešačke staze, metar i po za pešake. Oko 250 metara kvadratnih će biti ukupna površina mosta i sa pristupnim saobraćajnicama više od 270 metara kvadratnih. Ukupna vrednost investicije je 45 miliona dinara bez PDV-a i ovaj će projekat finansirati JP „Putevi Srbije”. Očekujemo da krajem maja i početkom juna počnemo sa realizacijom ovog velikog i značajnog projekta i do kraja leta, početka jeseni ove godine da se izgradi most i samim tim omogućimo prolaz za motorna vozila i za poljoprivredne mašine. Ovim se povezuju dve katastarske opštine Mačvanska Mitrovica i Salaš Noćajski i onda će moći da se grad tamo širi, da se grade i stambene kuće ali i verovatno poslovni objekti.”

Kada završe rekonstrukciju Mačvanskog keja, napomenuo je Janković, biće izrađena mini-pijaca u centru Mačvanske Mitrovice, od oko 100 kvadrata. Biće postavljeno 6 do 7 tezgi kako bi omogućili ljudima koji žive u Mačvanskoj Mitrovici i u Severnoj Mačvi da mogu da prodaju svoje poljoprivredne proizvode. Pokušaće da do kraja godine takođe uđu u još jedan velik i značajan projekat, da pribave dokumentaciju za rekonstrukciju i proširenje predškolske ustanove u Mačvanskoj Mitrovici. Kada završe to, zajedno sa fiskulturnom salom Mačvanska Mitrovica će u potpunosti rešiti najveće i najznačajnije probleme.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291