Vesti

Održana prezentacija za najbolju tehnološku inovaciju

Sremska Mitrovica – Prezentacija u našem gradu pod nazivom Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji održana je u gradskoj kući na kojoj su učestvovali prof. dr Dragan Povrenović koordinator takmičenja NTI 2005-2020, predstavnici Gradske uprave (iz oblasti obrazovanja) predstavnici Regionalne privredne komore, direktori srednjih škola, zainteresovani nastavnici i učenici, zainteresovani privrednici i preduzetnici.

Misija Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju NTI2019 jeste promovisanje preduzetničke inovativne klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim visoko-tehnološkim preduzetnicima/istraživačima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno priznate inovacije.

Profesor dr Dragan Povrenović s Tehnološkog fakulteta u Beogradu jedan od koordinatora takmičenja o samoj promociji  kaže: „Nalazimo se na počeku ciklusa za 2020 godinu za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji i Republici Srpskoj i ovde smo  na promociji takmičenja u kategoriji realizovanih inovacija koje je otvoreno za sve stanovnike. Svi koji hoće da se prijave i da budu sa nama na sajtu http://inovacija.org/ mogu to da urade a do kraja godine zajedno sa nama biće sa nama i učiće i naučiti kako svoju inovaciju da podignu na viši nivo i sutra sebi omoguće da mogu od nje da žive. U drugom delu skupa imaćemo obuku za već prijavljene učesnike u kategoriji srednjoškolaca i studenata za koje je takmičenje otvoreno početkom ove školske godine. Očekujemo da do početka školske godine dobijemo rang listu ovih učesnika koji su odvažili da učestvuju. Ove godine imamo čast i zadovoljstvo da je porastao broj srednjoškolaca i studenata, a i geografska raspodela im se poboljšala. Dogodine očekujemo još više učsnika i to iz svih lokalnih samouprava. Naše je da ih osokolimo da se pojave na takmičenju, da nauče jer ovo takmičenje to pruža. Sa nam su i oni koji su od 2005 bili u sistemu oni uče od nas mi od njih asimbioza od 9.000 ljudi koji su se okupili oko projekta daje nam za pravo da istrajavamo i imamo takmičare u svim kategorijama.”

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji se tradicionalno održava od 2005. godine i cilj takmičenja je podsticanje preduzetničke inovativne klime u Srbiji i pružanje pomoći potencijalnim i postojećim visoko-tehnološkim preduzetnicima istraživačima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i pronalaske pretoče u tržišno valorizovane inovacije.

Vojin Šenk koordinator  takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju kaže: „Ovo takmičenje je velika radionica koja traje cele godine i pomaće učesnicima da se pojave na sva tri tržišta tržištu inovacija, finansija i radn snage.

O zstupljeni Sremaca u ovom takmičenju odgovorio je „da bi voleli da su mnogo više zastupljeni  ali ima prijavljenih srednjoškolskih timova iz Sremske Mitrovice ali svakako više imali smo učesnike iz Novih Banovaca Inđije a iz Mitrovice i Rume jako malo. Dobru inovaciju smo imali iz Adaševaca kod Šida i odnosila se na probiotik za životinje odnosno odbrana životinja od bolesti prirodnim putem.”

Takmičenje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Tehnološko-metalurškim  fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio televizijom  Srbije i Vojvodine.

Direktor Tehničke škole Nikola Tesla Milisav Daničić kaže: „Insistiram poslednjih godina kod učenika da njihovo znanje pokažu na takmičenjima. Pre par godina sam ih povezao sa nekim inovativnim centrima pa imam učenika koji je povezan i uspešno radi sa invatvnim centrom u Staroj Pazovi. Iniciramo učešće mladih u naučno tehnološkim inovacijama da bi se uklopili u novi trend digtaizacije, a nove tehnologije su na tom princpiu. Deca su zainteresovana imaju ideja, a mi smo tu da im pomognemo da ih realizuju. Ovaj projekat je dobra stvar za sve, a posebno za mlade, radionice su da se upoznaju sa nekih procedrama, a kada sve realizujemo biće dobro i za grad.”

Ova škola ima učenika Nemanju Baburać iz Vognja koji vanredno uči školu. Ima izvanredne ideje  o kojima će se čuti. „Bazirali smo se na ideji oko energetskih efikasnosti. Iz te oblasti naš učenik je osvojio drugu nagradu među učesnicima 80 škola za energetske efikasnosti,” dodao je direktor Daničić.

Prezentacija nacionalnog takmičenja organizovana od strane  Gradske uprave bila je otvorena za sva lica koja planiraju da učestvuju na takmičenje kao i ostale zainteresovane za ovu temu.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218