Vesti

Naš Grad prvi rešio zagađenje vazduha savremenim gradskim autobusima

Sremska Mitrovica – Naš Grad prvi rešio problem zagađenja vazduha uvođenjem autobusa sa Euro 6 motorom u javni gradski saobraćaj. Gradski čelnici povodom tim izvršili su smotru vozila koja se koriste u sistemu javnog gradskog prevoza u „Sirmiumbusu”.

Naša lokalna samouprava rešila je veoma aktuelan problem zagađenja vazduha društveno odgovornim potezima. Danas su u prostorijama garaža „Sirmiumbusa“ Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika i Ljubomir Vujičić načelnik Gradske uprave za saobraćaj i komunalno inspekcijske poslove izvršili smotru vozila koja se koriste u sistemu javnog prevoza.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika ističe da je naš grad prvi rešio ovaj aktuelni problem: „Najaktuelniji problem svakako ovih dana jeste zagađenje vazduha. Mi kao odgovorna lokalna samouprava smo taj problem rešili, što se tiče gradskog i prigradskog saobraćaja, tako što koristimo autobuse sa Euro 6 motorom. To su autobusi koji su rađeni po evropskim standardima, moderni, kvalitetni, koji saobraćaju kako na teritoriji našeg Grada, tako i u prigradskim naseljima, idu i do najudaljenijeg sela. Mi smo ovaj problem rešili i dugotrajno, i kvalitetno, isto tako kao što smo doneli i Odluku da naši penzioneri, sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, mogu da koriste ovaj prevoz besplatno svakog dana, o čemu smo dali informacije pre nekoliko dana. Mi smo prva Opština, odnosno prvi Grad koji je ovaj problem rešio ovako kvalitetno i dugotrajno. Dok drugi razmišljaju mi smo taj problem već rešili.”

Zamenica gradonačelnika tom prilikom apelovala je na građane da više koriste ovu vrstu prevoza kako bi se u što većoj meri smanjila emisija štetnih gasova u saobraćaju.

Svetlana Vladisavljević inženjer zaštite životne sredine u Gradskoj upravi za saobraćaj rekla je da svi možemo da doprenesemo smanjenju zagađenja, a da je naša lokalna samouprava povukla odličan potez u oblasti javnog gradskog saobraćaja.

„Zagađenje vazduha je aktuelna tema ovih dana s obzirom da se može se reći da je na relativno malom prostoru koncentrisan veliki izvor zagađivača, može se reći da je saobraćaj dominantan izvor zagađenja, s obzirom da se sagorevanjem raznih goriva u motorima pored energije, oslobađa i velika količina štetnih materija kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota, čađ i pepeo. Neka naša preporuka sa ekološkog aspekta i na šta mi apelujemo, da se na neki način malo smanji broj automobila u gradu, da se koristi više gradski prevoz. Gradski prevoz se sastoji od 18 voznih jedinica, od kojih se 15 koristi svakodnevno za gradski prevoz, a tri služe kao rezervna. Oni sa aspekta zaštite životne sredine treba da ispunjavau ekološke euro-norme, autobusi kojima se vrše gradski prevoz ispunjavaju Euro 6 standarde emisije štetnih gasova. Takođe se u narednom periodu planira da se vozni park obnovi novijim vozilima što bi dalje uticalo na smanjenje emisije štetnih gasova u gradu od strane gradskog javnog prevoza”, dodala je Vladisavljević.

Uvođenje autobusa sa motorom Euro 6 standarda smanjiće emisiju štetnih gasova u značajnoj meri. Sremska Mitrovica, kao prvi grad koji je ovaj problem rešio može da bude primer svim ostalima.

Najava događaja

11avgCelodnevni dogadjaj14Punoletstvo „Srem Folk Festa” ovog avgusta na Žitnom trgu

11avgCelodnevni dogadjaj20Prezentacija narodne nošnje u okviru „Srem Folk Festa”

27avg18:0023:59Memoriši datum 27. Avgust - Vinski park '22

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.9696117.3216117.6736