Vesti

Naš Grad prvi rešio zagađenje vazduha savremenim gradskim autobusima

Sremska Mitrovica – Naš Grad prvi rešio problem zagađenja vazduha uvođenjem autobusa sa Euro 6 motorom u javni gradski saobraćaj. Gradski čelnici povodom tim izvršili su smotru vozila koja se koriste u sistemu javnog gradskog prevoza u „Sirmiumbusu”.

Naša lokalna samouprava rešila je veoma aktuelan problem zagađenja vazduha društveno odgovornim potezima. Danas su u prostorijama garaža „Sirmiumbusa“ Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika i Ljubomir Vujičić načelnik Gradske uprave za saobraćaj i komunalno inspekcijske poslove izvršili smotru vozila koja se koriste u sistemu javnog prevoza.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika ističe da je naš grad prvi rešio ovaj aktuelni problem: „Najaktuelniji problem svakako ovih dana jeste zagađenje vazduha. Mi kao odgovorna lokalna samouprava smo taj problem rešili, što se tiče gradskog i prigradskog saobraćaja, tako što koristimo autobuse sa Euro 6 motorom. To su autobusi koji su rađeni po evropskim standardima, moderni, kvalitetni, koji saobraćaju kako na teritoriji našeg Grada, tako i u prigradskim naseljima, idu i do najudaljenijeg sela. Mi smo ovaj problem rešili i dugotrajno, i kvalitetno, isto tako kao što smo doneli i Odluku da naši penzioneri, sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, mogu da koriste ovaj prevoz besplatno svakog dana, o čemu smo dali informacije pre nekoliko dana. Mi smo prva Opština, odnosno prvi Grad koji je ovaj problem rešio ovako kvalitetno i dugotrajno. Dok drugi razmišljaju mi smo taj problem već rešili.”

Zamenica gradonačelnika tom prilikom apelovala je na građane da više koriste ovu vrstu prevoza kako bi se u što većoj meri smanjila emisija štetnih gasova u saobraćaju.

Svetlana Vladisavljević inženjer zaštite životne sredine u Gradskoj upravi za saobraćaj rekla je da svi možemo da doprenesemo smanjenju zagađenja, a da je naša lokalna samouprava povukla odličan potez u oblasti javnog gradskog saobraćaja.

„Zagađenje vazduha je aktuelna tema ovih dana s obzirom da se može se reći da je na relativno malom prostoru koncentrisan veliki izvor zagađivača, može se reći da je saobraćaj dominantan izvor zagađenja, s obzirom da se sagorevanjem raznih goriva u motorima pored energije, oslobađa i velika količina štetnih materija kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota, čađ i pepeo. Neka naša preporuka sa ekološkog aspekta i na šta mi apelujemo, da se na neki način malo smanji broj automobila u gradu, da se koristi više gradski prevoz. Gradski prevoz se sastoji od 18 voznih jedinica, od kojih se 15 koristi svakodnevno za gradski prevoz, a tri služe kao rezervna. Oni sa aspekta zaštite životne sredine treba da ispunjavau ekološke euro-norme, autobusi kojima se vrše gradski prevoz ispunjavaju Euro 6 standarde emisije štetnih gasova. Takođe se u narednom periodu planira da se vozni park obnovi novijim vozilima što bi dalje uticalo na smanjenje emisije štetnih gasova u gradu od strane gradskog javnog prevoza”, dodala je Vladisavljević.

Uvođenje autobusa sa motorom Euro 6 standarda smanjiće emisiju štetnih gasova u značajnoj meri. Sremska Mitrovica, kao prvi grad koji je ovaj problem rešio može da bude primer svim ostalima.

Najava događaja

13jun19:0020:00Promocija knjige „Ždral”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7160117.0672117.4184