Vesti

Kontrola taksi saobraćaja

Sremska Mitrovica – Predstavnici Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove obavestili su javnost o rezultatima akcije kontrole odvijanja taksi saobraćaja u Sremskoj Mitrovici.

Ljubomir Vujičić načelnik Gradske uprave za saobraćaj i komunalno inspekcijske poslove rekao je da su sa akcijom kontrole taksi saobraćaja krenuli mnogo ranije, kroz tzv. preventivne akcije da upozore taksi vozače u kakvoj su obavezi da bi mogli da se bave taksi prevozom.

„Međutim, to nije dalo baš nekih velikih rezultata, tako da smo u decembru, posle najave, krenuli sa akcijama koje su za taksiste nepopularne ali su jednostavno u skladu sa zakonom. Sve taksi prevoznike koji nisu ispunili zakonske obaveze, isključujemo iz saobraćaja. Ovo nije samo akcija da bi taksi prevoznike doveli u red, iako je jedan od naših motiva i od stvari koje treba da rešimo, nama je mnogo važnije da građani znaju, da ne mogu da ulaze u vozilo za koje ne znaju da li je uopšte taksi vozilo, da li je sigurno, zato što nije prošlo tehnički pregled, nije registrovano za obavljanje taksi prevoza, ne znaju kakav je vozač u autu, da li uopšte ispunjava uslove da se bavi taksi prevozom, odnosno da bude taksi vozač, da li je prošao lekarski pregled i sve ostalo. Dakle svako ko ulazi u taksi vozilo koje ne ispunjava zakonske uslove jednostavno je nesiguran,” poslove rekao je načelnik Vujičić.

Trenutno ima oko 78 registrovanih  taksi vozila, a na terenu su evidentirali oko 20 taksi vozila koja ne ispunjavaju uslove, dodaje načelnik.

„Većinu njih smo već isključili iz saobraćaja, sve to se radi na putu, radi se u pokretu, nije ih uvek lako zaustaviti ali to radimo putem fotografija. Fotografiju sa izgledom taksi vozila i sa registracijom šaljemo MUP-u koji nam daje podatke o vlasniku taksi-vozila, taksi vozač ili vlasnik ili preduzetnik dolazi kod saobraćajnog inspektora, daje izjavu i takođe se to taksi vozilo, ukoliko se utvrdi da ne ispunjava uslove, isključuje iz saobraćaja i plaća određene kazne koje uopšte nisu male. Nova gradska odluka isključivo je doneta u skladu sa novim zakonom i jako malo daje lokalnoj samoupravi mogućnosti da bilo šta menja. Zakon je tačno propisao sve, od registracije preduzetnika, udruženja ili samo taksi prevoznika, od vozila šta mora da ispunjava, do vozača, tako da mi tu nemamo neku širinu, gde bi mi mogli da improvizujemo, takođe su propisali u kojem su rasponu kazne, ta odluka je već stupila na snagu, tako da ćemo većinu prekršaja prosleđivati osnovnom sudu,” ističe Vujičić.

Uslovi i način rada javnog taksi prevoza regulisani su Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Gradskoj upravi povereni su poslovi inspekcijskog nadzora nad obavljanjem delatnosti taxi prevoza putnika, a na terenu se kontrolišu i proveravaju uslovi koje prevoznici moraju da ispunjavaju.

Dimitrije Vlajić saobraćajni inspektor Gradske uprave za saobraćaj komunalne inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica o nadzoru kaže: „Uslove koje moraju da ispunjavaju prevoznici su uslovi u pogledu sedišta, taksi vozača, taksi vozila i poslovnog ugleda u skladu sa novim zakonom. Provera se vrši na taksi vozilima kojima se obavlja taksi prevoz i ta vozila moraju da ispunjavaju određene uslove, odnosno da svako taksi vozilo mora biti prijavljeno i pregledano kod nadležne gradske uprave i na osnovu te prijave mora biti propisno obeleženo kao vozilo kojim se vrši taksi prevoz na putu. Između ostalog svako taksi vozilo na registarskim tablicama na zadnje dve pozicije mora da ima slovnu oznaku latinično TX. U toku dosadašnje provere, uglavnom su kontrolisana vozila koja nemaju TX oznaku i u skladu sa zakonskim odredbama, članom 149. predviđeno je isključivanje vozila iz saobraćaja i oduzimanja saobraćajne dozvole, registarskih tablica, u prvom slučaju prevoznika u trajanju od 10 dana, a prilikom ponovnog isključenja u trajanju od 30 dana. U prethodna dva dana iz saobraćaja su isključena takva tri putnička vozila, koja nisu bila propisno obeležena, nisu imala na zadnjim registarskim tablicama slovne oznake TX. Novčane kazne su propisane i Zakonom, i važećom Odlukom o auto taksi prevozu na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, prema našoj odluci vozilo koje nije prijavljeno, pregledano, ne može ni da dobije TX tablice, propisana je kazna u fiksnom iznosu od 75 hiljada dinara.”

Gradska uprava za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove nastavlja akciju kontrole odvijanja taksi saobraćaja u Sremskoj Mitrovici.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142