Vesti

Dan proizvodjača mleka održan u našem gradu

Sremska Mitrovica – U Hotelu „Srem” u našem gradu okupili su se proizvodjači mleka iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske da obeleže svoj Dan i prisustvuju prezentacijama i predavanjima. Sa mlekarima su razgovarali ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Povod okupljanja bio je Dan proizvodjača mleka iz Srbije, tom prilikom održane su brojne prezentacije kompanija i predstavljanje. Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede u Vladi Republike Srbije najavio je već inovacije u oblasti proizvodnje mleka.

Kako je naglasio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović: „Uspeli smo da zaustavimo trend smanjenja broja grla na teritoriji Srbije pre svega zato što podstičemo nabavku kvalitetnih grla, izgradnju objekata iz različitih izvora finansiranja. Razvijamo i nova tržišta i jako je važno da smo zaustavili negativan trend koji je bio prisutan nekih 20 godina. Srbija je već krenula u nabavku robota za mužu. Nema ko više da muze krave. Da mu date 70.000 dinara mesečno da muze krave, ne možete da nađete čoveka. Da odete u bilo koje selo u zapadnobačkom, severnobačkom okrugu isto ćete sve čuti. Nema ljudi. I to je najveći problem poljoprivrede i zato moramo ići sa nabavkom nove opreme i sa modernizacijom. 75 odsto država Srbija daje za kupovinu robe. Naravno, ne mogu svi da kupe, ali na nama je da pomognemo koliko god možemo, da damo što više novca, da se izborimo sa svim ovim problemima koji postoje.”

Govoreći o kontroli kvaliteta mleka ministar Nedimović je istakao: „Laboratorija u ovom trenutku radi. Radi kompletan monitoring mleka na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Različit je kvalitet u zavisnosti od dela Srbije u kome se proizvodnja mleka dešava. Mi radimo kontrole potpuno nezavisno, ideja nam je da od trećeg kvartala ove godine, kad izmenimo Zakon o podsticajima, da uzrokujemo svaku farmu na prostoru Srbije gde se proizvodi veća količina mleka i da bukvalno svako, na svake dve nedelje, ima analizu za svoj uzorak. To će raditi država, Nacionalna referentna laboratorija, imaćemo zaposlene, biće posebna vozila, posebna oprema.”

Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske sreću sa istim problemima na terenu, nedostaje ljudi za mužu krava, a smatraju da je neophodno da država i dalje subvencioniše izgradnju neophodne savremene poljoprivredne infrastukture i kupovinu nove opreme.

Boris Pašalić ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske kaže da je zadovoljan saradnjom sa ministrom Nedimovićem: „Ne samo da dve vlade i dva ministarstva dobro sarađuju, nego i naši proizvođači mleka imaju dobru saradnju i mogu da sa ponosom da kažem da je ova aktivnost koju danas imamo ovde u Mitrovici, počela u Rogatici pre četri, pet godina. Mlekarstvo nije samo proizvodna grana, već i naučna oblast i želeli smo da u stvari ono što naši profesori i kolege na institututima, univerzitetima shvate i spoznaju tokom svog naučnoistraživačkog rada, primene u proizvodnji i upravo danas je ovde prezentovao nekoliko novih tema koji su koriste našim poljoprivrednim proizvođačima pre svega mlekarima. U 2019. u Republici Srpskoj otkupljeno je oko 120 miliona litara mleka, što je za nekih tri miliona litara više nego u 2018. godini, a desetak miliona više nego u 2017. godini. Opada nam broj farmi, imamo oko 4.100 farmi, a raste nam proizvodnja i broj farmi gde ima više grla. To je trend koji se dešava u svim zemljama u okruženju, pa tako i kod nas. Broj isporučilaca je sada zaustavljen, nekih 4.100, ali imamo blizu 28.000 muznih grla i taj broj raste. Nekih gotovo 50% iz agrarnog budžeta se odvaja samo za mleko. Mlekari imaju podršku za nabavku junica, za proizvodnju junica, odnosno odgoj, za izgradnju objekata, sistema za mužu, nabavku mehanizacije, ukupno nekih desetak mera im je na raspolaganju i oni ih u koriste.”

Tokom Dana proizvodjača mleka održane su i prezentacija kompanija. Učestvovali su: Imlek, Somboled, Patent i Komercijalna banka.

Sanja Bugarski predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda kaže: „Mi smo danas bili već u dugogodišnjoj obavezi da napravimo ovakav skup, zato što smo proteklih godina bili gosti kako u Hrvatskoj, tako je i u Republici Srpskoj. Ono što mogu lično da kažem da sam ja prezadovoljna, da stvarno imam komunikaciju. Ono što je nama najbitnije, dosta prerađivača koji su u Republici Srbiji su i u Republici Srpskoj, i takođe i u Hrvatskoj, recimo razmenjujemo te informacije koje su nam bitne oko prerađivača, oko stvari koje su vezane za zakonodavstva. Takođe imamo prijatelje iz Hrvatske, pa nam oni preporučuju, odnosno upućuju nas šta nam je najbitnije da obratimo pažnju kod pristupanja Evropskoj uniji gde su oni napravili neke propuste. Ovaj skup je za nas izuzetno kvalitetan i značajan.”

Oko 87 odsto kravljeg mleka čini voda, a ostatak materije dragocene za čovekovu ishranu – kalcijum, belančevine i vitamini. To je jedna od namirnica koja se gotovo svakodnevno nađe na svačijem stolu.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142