Vesti

Dan Biblioteke „Gligorije Vozarović” i 154. rođendan

Sremska Mitrovica – Biblioteka „Gligorije Vozarović” obeležila je danas 154 godine postojanja. Biblioteka baštini tradiciju Srpske građanske čitaonice osnovane davne 1886. godine, što je čini jednom od najstarijih biblioteka na području Srema.

Povodom obeležavanja Dana Biblioteke „Gligorije Vozarović” na današnjoj svečanosti nagrađeni su verni čitaoci i posetioci. Svečanosti su prisustvovali Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice, Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport, direktori ustanova kulture i sremskih biblioteka, zaposleni, brojni saradnici i čitaoci.

Rajko Sekulić direktor Biblioteke „Gligorije Vozarović” čestitao je Dan ustanove svim zaposlenima, nekadašnjim radnicima, posetiocima i korisnicima rekavši: „Ovo je 154. rođendan Biblioteke, ustanove od velikog kulturnog značaja. Godina iza nas bila je uspešna, kvalitetna, nastavićemo tako, trudićemo se da bude bolje jer uvek može bolje. Kroz prostorije biblioteke, za sve ove godine, prošao je veliki broj pisaca, muzičara, književnika, a organizovan je i veliki broj književnih susreta, radionica i ostalih kulturnih programa. I ove godine, kao i svake, ponosno, samouvereno i stručno, obavili smo sve svoje programske zadatke i trudili se da učinimo sve što možemo da biblioteka dobije na veoma velikom značaju. Trudimo se da izlazimo u susret korisnicima u skladu sa našim mogućnostima i uslovima. Povodom Dana biblioteke cela nedelja će biti ispunjena raznim događajima promocijama i radionicama, već je u toku izložba kojom smo počeli bibliotečku razmenu i saradnju sa bibliotekom iz Kragujevca. Danas smo nagradili i najvernije čitaoce, one koji su pročitali najviše knjiga i decu koja su nagrađivana na raznim festivalima.”

Tradicionalni popust na članarinu, dodaje Sekulić, ove godine bitće organizovan tokom Vaskršnjih praznika. U toku ove nedelje, najavio je već nekoliko programa za decu, promocije i radionice.

Direktor Biblioteke „Gligorije Vozarović” Rajko Sekulić i Mirjana Delić pomoćnik direktora uručili su zahvalnice korisnicima koji su tokom protekle godine pročitali najviše knjiga, posebno za svako odeljenje Biblioteke i za svaki ogranak. Uručene su zahvalnice i darodavcima, sugrađanima koji su poklonili velik broj knjiga ovoj ustanovi i deci koja su nagrađivana na festivalima.

Ova ustanova je matična biblioteka Srema i jedna od regionalnih biblioteka u Republici Srbiji. Biblioteka je dobila ime po poznatom knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru. Krajem XIX i početkom XX veka u gradu su postojale i druge biblioteke koje su u godinama Prvog i Drugog svetskog rata doživljavale razaranja i prestanak rada. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, dolazi do objedinjavanja knjižnih fondova u gradu i stvaranja Narodne knjižnice i čitaonice „Prosveta”, koja je imala 2.115 knjiga i bila smeštena u dve prostorije privatne zgrade.

Prigodan program obuhvatio je nastup Hora „Sirmium cantorum” čiji rad je obnovljen posle višegodišnje pauze upravo pri našoj gradskoj biblioteci, video-prezentaciju koju je pripremio Igor Čolak.

Program je vodila Tijana Trivić, recitator.

Danas knjižni fond ove biblioteke broji preko 120.000 knjiga. U okviru kulturne i javne delatnosti, Biblioteka ostvaruje saradnju sa brojnom čitalačkom publikom od predškolskog uzrasta do zrelog doba. Kroz njene prostore prođu mnogi gosti (književnici, slikari, naučnici) koji svojim govorom i delom pružaju bogatstvo i lepotu čovekovog stvaralaštva.

Stručni rad Biblioteke odvija se u Odeljenju za matične poslove Odeljenju za nabavku i obradu knjiga, Odeljenju za popularizaciju knjige i čitanja, Zavičajnoj zbirci, Odeljenju za rad sa odraslima, Čitaonici sa stručnom i priručnom literaturom, Odeljenju za rad sa decom i ograncima Biblioteke u Bosutu, Jarku, Kuzminu, Martincima, Čalmi i Šašincima. Centrala i veći deo ove ustanove od 1969. godine u Sremskoj Mitrovici smešteni su u zdanju Srpskog doma u samom srcu starog dela grada.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988