Vesti

Brnabić: Sremska Mitrovica grad za primer drugima

Sremska Mitrovica – Na teritoriji našeg Grada, u Laćarku u toku je izgradnja novog vrtića, ali se i stari objekat rekonstruiše. Rok za završetak izgradnje novog vrtića je novembar ove godine, a radove je danas obišla premijerka Ana Brnabić, zajedno sa ministrom Branislavom Nedimovićem i predstavnicima gradskih vlasti. Tokom posete Opštini Sremska Mitrovica istakla je naš grad kao dobar primer drugima.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tokom današnje posete Sremskoj Mitrovici rekla je da prezadovoljna ovim šta je videla i da se nada da ćemo uskoro imati potrebu da počnemo izgradnju još jednog vrtića. Vrtić u Laćarku će biti kapaciteta za 120 dece, dok će u potpuno renoviranom, rekonstruisanom objektu biti mesta za još 80 dece, ukupno će biti mesta za dve stotine dece iz Sremske Mitrovice. Projekat finansira Vlada Republike Srbije.

Kako je tokom posete rekla Brnabić: „Vi u Sremskoj Mitrovici imate snažnu lokalnu samoupravu, koja je pokazala kako brzo može da se radi i da se razvija opština, velika zahvalnost svima koji su radili na tome od mog sadašnjeg ministra, bivšeg gradonačelnika Nedimovića, preko trenutnog gradonačelnika i celog tima. Mitrovica ima stabilnu, dobrostojeću lokalnu samoupravu, dobar budžet, sredstava za kapitalne investicije i nezaposlenost ispod pet odsto. Pre deset godina stopa nezaposlenosti u Sremskoj Mitrovici iznosila je 38 odsto. Ovo je jedna lokalna samouprava, jedan grad za primer i uvek mi je zadovoljstvo da se vraćam u Sremsku Mitrovicu i sve što je potrebno da Vlada Republike Srbije uradi da nastavimo ovako da gradimo i pre svega da nastavimo da gradim nove škole i vrtiće”.

Premijerka je zajedno sa ministrom poljoprivrede, nekadašnjim gradonačelnikom Sremske Mitrovice, Branislavom Nedimovićem posetila fabriku Metalfer, najveću fabriku za proizvodnju armature na Balkanu u čija dva pogona je zaposleno oko 150 radnika. Posetili su novi pogon ove fabrike na 20.000 kvadrata, čija izgradnja se privodi kraju. Investicija je vredna 60 miliona evra, biće završena do 20. marta, a u njemu će biti zaposleno 50 ljudi.

„Posetila sam i „Metalfer” koji sada investira u dodatne pogone investiciju od 60 miliona evra i to je veliko priznanje i za lokalnu samoupravu, i za Srbiju. Kada imate investitora koje uložio u Srbiji i stalno se širi u Srbiji, dakle stvarno prelepe stvari koje je meni kao predsednici Vlade zaista daju samo nekako novi podstrek da radimo još više i još bolje zato što vidimo da može zaista vidimo da može. Obrazovanje i predškolsko obrazovanje su jedan od osnovnih prioriteta Vlade i Plan Srbija 2020 – 2025. predviđa da bude uloženo 60 miliona evra u vrtiće, a do kraja ove godine biće izgrađeni vrtići u 15 lokalnih samouprava za više 2.200 dece. Mi smo kao Vlada Komisiji dali saglasnost za zapošljavanje 2.000 ljudi samo u predškolskim ustanovama. Cilj nam je i da se maksimalan broj zaposlenih poveća. Ministru prosvete sam dala jasan zadatak da svi ljudi, zaposleni u prosveti, u bilo kojoj oblasti obrazovanja, koji godinama imaju ugovore na određeno, da se zapošljavaju na neodređeno,” rekla je Brnabić.

„Mi smo prošle godine prvi put iz budžeta Srbije prebacili novac nekim lokalnim samoupravama kako bi mogli zaposlenima da povećaju plate. Sremska Mitrovica je, recimo, to sama mogla da isprati, bez finansijske podrške Vlade”, rekla je premijerka.

Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika zahvalila se u ime Mitrovčana, u ime Laćaraca predsednici Vlade na poseti i Vladi Republike Srbije na pruženoj podršci u svakom slučaju i obećala da će se ponovo obratiti Vladi i premijerki kada budu imali neki novi projekat.

„Proteklo je svega nekoliko meseci od kada smo postavili kamen temeljac za ovaj novi objekat vrtića i mislim da svi možemo da budemo zadovoljni kojim tempom se gradi. Završetak je planiran za novembar mesec ali ako nastavimo ovim tempom da radimo mislim da može biti i pre. Deca koja pohađuju ovu predškolsku ustanovu sledeću zimu će dočekati u novom, modernijem i savremenom objektu. Uporedo sa izgradnjom ovog objekta radiće se i rekonstrukcija starog, postojećeg objekta tako da će svih 220 mesta sigurno biti popunjeni i naravno da više nećemo imati liste čekanja. Laćarak je najveće selo u Srbiji, Grad Sremska Mitrovica puno ulaže u infrastrukturu u Laćarku, grad se razvija tako da ovde imamo problem sa smeštajem, sa kapacitetom, ako Laćarak nastavi da se razvija ovim tempom mislim da ćemo narednih godina morati da planiramo izgradnju bar još jednog vrtića. Sa ponosom mogu da istaknem i činjenicu da je Grad Sremska Mitrovica jedini grad u Srbiji u kojem smo u poslednjih dve, tri godine izgradili dve osnovne škole, jedna je izgrađena, druga je u drugoj fazi izgradnje, izgrađen je i ovaj objekat vrtića, a planirano je da se rekonstruiše i još jedan objekat vrtića u naselju Stari most koji je najveći u Predškolskoj ustanovi „Pčelica”, Hvala još jednom,” rekla je zamenica Milovanović.

Očekivano je, kako je rečeno, da radovi budu gotovi i pre roka. Kada vrtić bude izgrađen, neće više biti lista čekanja.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142