Vesti

Besplatan gradski i prigradski prevoz za penzionere i starije od 65 godina

Sremska Mitrovica – Svi penzioneri iz Sremske Mitrovice i naši sugrađani stariji od 65 godina imaće besplatan gradski i prigradski prevoz do kraja godine.

Na današnjem sastanku predstavnika Grada Sremska Mitrovica, Udruženja penzionisanih železničara Sremska Mitrovica i Udruženja penzionera „Treće doba” iz Laćarka, u Gradskoj kući dogovorena je procedura realizovanja besplatnog gradskog i prigradskog prevoza za naše starije sugrađane.

Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika rekla je kako su došli na ideju da usvoje ovu odluku: „Udruženje penzionera „Treće doba” iz Laćarka i Udruženje penzionera železničara podneli su zahtev Gradskoj upravi za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, odnosno načelniku, tražeći povlastice za gradski i prigradski prevoz. Lokalna samouprava im je izašla u susret tako da je načelnik Gradske uprava za saobraćaj, komunalne i inspekcije poslove doneo odluku da svi penzioneri iz Sremske Mitrovice imaju besplatan prevoz i u gradskom, i prigradskom saobraćaju. Ova odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, oko 10. februara i trajaće do 31. decembra 2020. godine. U našem gradu ima, prema poslednjoj proceni, 16.000 penzionera, tako da ćemo ovom Odlukom izaći u susret većem delu našeg stanovništva. Ova odluka se odnosi i na ljude koji imaju preko 65 godina, a nisu stekli penziono pravo tako da su i oni u ovoj odluci. Danas smo pozvali predstavnike udruženja penzionera u Gradsku kuću kako bismo se dogovorili oko načina sprovođenja, oko načina prikupljanja dokumentacije, da im objasnimo šta je potrebno, gde će moći ovo svoje pravo da steknu. U prostorijama „Sirmijumbusa” biće poseban šalter samo za ovu namenu. Oni mogu da dođu sa očitanom ličnom kartom ili fotokopiranom i poslednjim čekam od penzije i na taj način će dobiti povlasticu.”

Gradska Odluka o besplatnom gradskom i prigradskom prevozu za korisnike penzija i lica starijih od 65 godina koja nemaju status penzionera doneta je na predlog ova dva udruženja penzionera.

Nedeljko Terzić član Udruženja penzionera „Treće doba” kaže: „Sremska Mitrovica je jedan lep grad, koji svakim danom postaje lepši, međutim gestom koji čini ovoga puta, pokazuje da je Grad koji ima i svoju dušu. Ovaj grad u stvari treba dve kategorije posebno da izdvoji da favorizuje, to je kategorija najmlađih i najstarijih. Najmlađi oni koji će nešto stvarati i najstariji koji su već nešto stvorili iza sebe i što će ostaviti. Time što će se obezbediti besplatan prevoz za sve penzionere učinjen je veliki iskorak da im se pomogne da budu u komunikaciji sa gradom, sa gradskom upravom, sa bolnicom, sa insituacijama koje su u njima potrebne i neophodne.”

Korisnici penzija i lica starija od 65 godina, mogu da dobiju povlastice za besplatnan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na posebnom šalteru za ovu namenu u prostorijama „Sirmijumbusa”. Potrebno je da dođu sa očitanom ili fotokopiranom ličnom kartom i poslednjim čekam od penzije.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158