Vesti

Unapređenje bezbednosti biciklista u saobraćaju

Sremska Mitrovica – Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici i Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica, organizovali su u Fruškogorskoj ulici, zajedničku akciju namenjenu biciklistima radi povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Kampanju organizuje Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica, a cilj je da se vozačima biciklova unapredi svest o značaju bezbednog učešća u saobraćaju, da im se ukaže na ključne uzroke nastanka saobraćajnih nezgoda sa učešćem biciklista.

Miroslav Jokić, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica ovom prilikom je rekao. „Savez za bezbednost saobraćaja grada Sremska Mitrovica zajedno sa Saobraćajnom policijom organizovao je današnju akciju “Pokaži se u pravom svetlu uzmi svetlo i vozi bezbedno”. Cilj današnje akcije je da ukažemo koliko je važno da učesnici u saobraćaju budu bezbedni naročito biciklisti kojih na naše zadovoljstvo ima sve više u gradu s obzirom da grad propagira i zastupa zdrav način života i ohrabruje sve učesnike u saobraćaju da kao prevozno sredstvo što više koriste bicikl. U današnjoj akciji podeljeno je 1.000 kompleta svetala kako bi u večernjim časovima svi biciklisti koji se kreću na teritoriji našeg Grada vozili na bezbedan i siguran način. Pored Saveta za bezbednost saobraćaja i Saobraćajne policije, u današnjim aktivnostima kao i u velikom broju aktivnosti koje organizuje Grad Sremska Mitrovica učestvuju i volonteri Kancelarija za mlade grada Sremska Mitrovica kao mladi i odgovorni ljudi i na taj način takođe pokazuju na kakav način svi učesnici u saobraćaju treba da se ponašaju. Grad Sremska Mitrovica u svoje programe pre svega Saveta za bezbednost saobraćaja trudi se da uvrsti sve ono što stručnjaci iz te oblasti predlože i tu najdirektnije sarađujemo sa Saobraćajnom policijom. U narednom periodu radićemo na povećavanju broja biciklističkih staza jer postoji trend povećavanja broja biciklista i veliki broj građana Sremske Mitrovice ga koristi kao prevozno sredstvo ali to nije dovoljno, moraju se urediti i drugi segmenti koji utiču na bezbednost u saobraćaju. Ono što ozbiljno razmatramo u narednom periodu jeste da na prostoru našeg Bulevara koji predstavlja ključnu saobraćajnicu u gradu Sremska Mitrovica budu postavljene kamere za detekciju prekršaja, a o tome naravno ćemo razgovarati i doneti odluku zajedno sa kolegama iz Saobraćajne policije i sa Policijskom upravama grada Sremska Mitrovica.”

Cilj akcije je povećanje bezbednosti biciklista u saobraćaju. Kazne za vozače bicikla koji ne koriste svetla je 5.000 dinara.

„U poslednje vreme Zaključno sa mesecom septembrom dogodilo se više saobraćajnih nezgoda na području Grada gde je uzrok nezgode bio to što su biciklisti bili bez svetla i vozači nisu ih videli na vreme. Imali smo situaciju da su ulici Stevana Sremca dva vozača bicikla izgubila život, nažalost pokušali smo da rešimo taj problem kažnjavanjem tih vozača međutim statistika je poražavajuća barem 50% vozača bicikala uopšte ne koristi svetlo i nema izgrađenu svest o potrebi korišćenja svetala na biciklu tokom noći. Mnogi nisu ni svesni da moraju da imaju svetlo i nisu upoznati sa tim propisima tako da smo se obratili za pomoć Gradu. Naišli smo na dobar odgovor i zajedno sa Gradom i sa Savetom za bezbednost saobraćaja organizovali smo preventivnu kampanju sa ciljem da podignemo svest tih vozača, da pokušamo da rešimo problem ne samo kažnjavanjem, nego i preventivnim radom, da podignemo broj vozača bicikla koji koriste svetlo tako da 1.000 kompleta svetla koji je Grad obezbedio u najkraćem mogućem roku biće podeljeno po mesnim zajednicama, osnovnim i srednjim školama, u blizini gradske pijace, u blizini tržnih centara, na biciklističkim stazama kako bi se što pre ovaj problem rešio kako bi se podigla bezbednost vozača bicikala. Za 2020. godinu se već napravio jedan plan, biće sprovedene četiri kampanje, a jedna će sigurno biti usmerena za vozače bicikla. U poslednjih sedam dana, u akciji kontrole alkohola samo poslednjeg vikenda našli 105 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, većina njih su bili biciklisti, 20 je zadržano zbog toga što su upravljali vozilom sa preko 1,2 promila alkohola, a od toga je 10 vozača bicikla. Ppored toga što ne koriste svetla i vožnja pod uticajem alkohola je takođe veliki problem. Dešava se često da vozač bicikla koji je u lošem imovinskom stanju plati kaznu od 100.000 dinara zato što je vozio bicikl sa preko 1,5 promila alkohola u krvi. Takođe bliži nam se vreme novogodišnjih i verskih praznika kada se vozači opuštaju i upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, tako da koristim priliku da apelujem i kažem da je život njih i svih naših vozača, pešaka bitniji od bilo kakve proslave, tako da se upravlja vozilom u ispravnom stanju, da ne konuzumiraju alkohol i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.”, rekao je Vladimir Roljić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

Akcija obuhvata podelu flajera biciklistima, sa podsetnikom za bezbedno učešće u saobraćaju i podelu komplete prednjeg i zadnjeg svetla za biciklove.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988