Vesti

Subvencije poljoprivrednicima za kupovinu domaćih traktora

Beograd – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović saopštio je da je raspisan javni poziv za kupovinu traktora snage do 60 kW. Reč je o traktorima koji su sklopljeni u Srbiji, kao i da država daje pola novca za njihovu kupovinu.

Nedimović je rekao da će konkurs biti otvoren do kraja maja.

„Mislim da je to dobra mera koja će pomoći srpskim poljoprivrednicima, s obzirom na to da 85 odsto njih ima traktore koji su do 60 kilovata”, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, to je važno i za srpsku industriju jer se traktori ne uvoze, već se koriste resursi koji su sklopljeni u Srbiji.

Pravo na podsticaje ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i to:

– fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

– preduzetnik

– privredno društvo

– zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Investicija u nabavku novog traktora treba da je u potpunosti realizovana u periodu od 1. januara tekuće kalendarske godine za koju se podnosi zahtev, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

Osim konkursa za kupovinu traktora, Nedimović je najavio da će ove godine biti objavljeni i svi konkursi koji su bili aktuelni i prethodne godine. Ministar je kazao da je samo iz državnog budžeta za subvencionisanje poljoprivrednika ove godine izdvojeno oko 40 milijardi dinara.

Ministar Nedimović je podsetio da je nedavno završen konkurs za grantove za mlade poljoprivredne proizvođače do 40 godina. Objasnio je da su mladi dobijali 15 hiljada evra za uspostavljanje svoje poljoprivredne proizvodnje.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158