Vesti

Prva beba u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Prva beba rođena u Sremskoj Mtrovici u 2020. godini je devojčica iz Laćarka. Mala Teodora, ćerka Aleksandre Bosančić, rođena je 3. januara, u 2 sata.

Naša najmlađa sugrađnka u novoj godini rođena je 3. januara. Devojčica Teodora rodila se u 2 sata, prirodnim putem, a srećna mama je Aleksandra Bosančić iz Laćarka. Nije krila svoju sreću i zahvalnost svima koji su njoj i njenoj bebi posvetili posebnu pažnju u ovoj, novoj 2020. godini.

„Porođaj je protekao odlično, beba je odlično, devojčica je, zvaće se Teodora, 3. 280 grama je teška i 48 cm dugačka. Prirodno sam se porodila, ovo mi je treća beba. Predivno iskustvo, sestre i doktori su jako ljubazni i sve je super prošlo”, rekla Aleksandra Bosančić iz Laćarka.

Porodilište je obišao gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader sa saradnicima, povodom rođenja prve bebe u 2020. godini. Tom prilikom darovane su majka i beba.

„Danas smo ovde jednim zaista lepim povodom, kao i svake godine Grad Sremska Mitrovica daruje prvorođenu bebu sa teritorije našeg Grada. Posebno mi je zadovoljstvo da smo darivali bebu koja je treće dete u porodici. Lokalna samouprava i Republika Srbija pokušavaju da kroz mnoge mere koje preduzimamo poboljšamo naš prirodni priraštaj, naš natalitet. Ovaj naš današnji dolazak u porodilište u Opštu bolnicu Sremska Mitrovica pokazuje koliko nam je ovaj segment bitan i koliko ćemo se i narednih godina boriti da imamo što više beba i što viši natalitet,” istako je gradonačelnik Sanader.

Novogodišnja noć i prvi dani ove godine u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica protekli su uobičajeno. Tokom prvog dana 2020. rođen je prosečan broj beba za to doba i sve je proteklo u najboljem redu.

Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obišao je prorodilište zajedno sa gradonačelnikom i izjavio: „Grad Sremska Mitrovica je i za 2020. godinu opredelio sredstva za roditeljski dodatak za prvorođene bebe. Reč je o ukupnom iznosu od 10 miliona dinara, odnosno po 30.000 dinara za svaku prvorođenu bebu na teritoriji našeg Grada. Ovo je jedna od mera pronatalitetne politike koju Grad sprovodi, a pored nje hteo bih da napomenem da je i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom opredelio značajna sredstva u iznosu od 105.000 dinara za prvorođeno dete, za drugorođeno dete 24 rate po 10.000 dinara, a za treće i četvrto dete 12.000, odnosno 18.000 dinara u narednih deset godina. Smatram da su ovo dobre mere pronatalitetne politike i Grad će nastaviti sa ovim merama i u budućnosti, a ovakve mere da će sigurno doprineti porastu populacije. Na teritoriji Grada je prethodne godine rođeno 309 beba koje su bile prve bebe svojim roditeljima.”

Prva beba rođena u porodilištu Opšte bolnice sa teritorije Srema 1. januara u 2 sati i 45 minuta, devojčica (3,900g, 51cm), majka Vesna Ninković iz Jaska (Irig).

„Porodilište Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici i ove godine ima zadovoljstvo da ugosti gradonačelnika Sanadera sa saradnicima i direktora ustanove dr Živka Vrcelja. Ovom prilikom želeo bih da istaknem da Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina, Grad Sremska Mitrovica i rukovodstvo Opšte bolnice redovno prate porodilište u svojim aktivnostima, tako da je ono uvek lepo okrečeno, čisto, uredno i spremno čeka naše buduće mame. Takođe, želeo bih da izrazim žaljenje zato što je broj porođaja u prošloj godini u odnosu na 2018. godinu bio značajno manji, tako da smo ukupno imali 119 beba manje. U 2019. godini rođeno je 1.383 beba, od toga 700 muških i 683 ženske bebe. Imali smo 19 blizanaca i jednu trudnoću koja se završila rođenjem trojki. Poručio bih sugrađankama da karijera i sve ostalo što prati karijeru nije najbitnija stvar u životu, prvorotka u Sremu sada već starija od 29 godina i apelovao bih na njih da se što ranije opredeljuju za rađanje, dok je njihovo telo, odnosno organizam mlad,” rekao je dr Dragan Malobabić.

Na kraju je dr Dragan Malobabić čestitao svima Novu godinu i izrazio nadu da će se u Vojvodini broj porođaja bar vratiti na nivo iz 2018. godine.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142