Vesti

Polaganje kamena temeljca za izgradnju novog vrtića „Čuperak” u Laćarku

Laćarak – U Laćarku je počela izgradnja novog objekta dečijeg vrtića „Čuperak”  koji će moći da primi 250 mališana. Ovo je treći veliki objekat koji se gradi u Sremskoj Mitrovici uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Sredstvima Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije izgrađena je škola u Mačvanskoj Mitrovici, gradi se „Popovićeva” škola, a ovo je treći kapitalni objekat u oblasti obrazovanja. Kamen temeljac za izgradnju novog objekat vrtića „Čuperak”  položili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, i zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

Svečanosti su pored pomentuih, prisustvovali ministar Branislav Nedimović i predstavnici gradske vlasti Vladimir Sanader gradonačelnik, Ilija Nedić načelnik Uprave za obrazovanje Grada i drugi.

Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika rekla je prilikom polaganja kamena temeljca: „Zahvalila bih se prvenstveno Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, gospodinu Mladenu Šarčeviću i Svetskoj banci koji su izdvojili 105 miliona dinara za ovaj novi objekat vrtića u Laćarku. Zaista je preka potreba jer u starom objektu nema dovoljno prostora za svu našu decu, za sada, ove školske godine ih ima 160 ali imamo još tri grupe predškolaca koji su smešteni u Osnovnu školu „Triva Vitasović Lebarnik” i još dece na listi čekanja, tako da bismo ovim prostorom od 1.159 kvadratnih metara rešili problem smeštaja naše dece i ove sa liste čekanja. Predviđeno je da se ovaj stari objekat rekonstruiše, takođe bi bio u upotrebi, u njega bismo smestili predškolce iz osnovne škole, tako da bi deca koja pohađaju vrtić bili svi na jednom mestu. Kao Grad možemo da se pohvalimo da je ovo treća velika investicija, kapitalna investicija što se tiče obrazovanja u našem gradu i to poslednje tri godine, pored dve osnovne škole jedna koja je izgrađena i druga koja je u fazi izgradnje imamo sada i ovaj objekat vrtića.”

Projekat Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” na teritoriji Srbije podržava Ministarstvo finansija Republike Srbije. Radove finansira Ministarstvo prosvete kroz projekat Svetske banke.

„Projekat „Pčelica” Laćarak je prvi objekat koji se radi iz sredstava koji su opredeljeni za povećanje kapaciteta predškolskih ustanova u Srbiji. Ukupno je 35 lokalnih samouprava dobilo prioritet po uslovima kriterijuma Svetske banke među njima je i vaš Grad ali spremnost vaše lokalne samouprave je bila bolja i evo prvi put smo danas krenuli sa radovima. U ovoj prvoj turi imamo još tri grada Novi Pazar, Doljevac i Žitorađa, konkurs već ide za nove celine i on se menja. Dobiće ko je spremniji i tih 35 opština neće dobiti istim prioritetom ali ovo je početak velikog projekta koji za cilj ima da napravimo obuhvat dece preko 86% uzrasta od tri do 5,5 šest godina jer nam je obuhvat dece predškolskog onog obaveznog programa 98,7 posto tako da imamo zadatak da za jedno razumno vreme ovo podignemo na visoki nivo standarda kao što imaju sve evropske zemlje. Dakle ovo je veliki projekat, ima tri celine jedna je samo gradnja i to je negde oko 36 miliona evra drugi delovi projekta su vezani za obuke vaspitača i za novi nastavni plan i program koji obuhvata uzrast dece od tri godine,” rekao je na današnjoj ceremoniji Mladen Šarčević ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Novi vrtić u Laćarku imaće nešto više od hiljadu kvadrata, objekat će biti spratni, imaće prizemlje, prvi sprat, šest učionica spavaonica sa nusprostorijama, toalete, kuhinju tako da će biti dovoljno za smeštaj ovog broja dece. Tako će mališani imati odlične uslove za boravak, a zaposleni za rad. Rok za završetak ovog objekta je 12 meseci, po planu je predviđeno da to bude u novembru 2020.

Takođe, lokalna samouprava će napraviti projekat rekonstukcije starog objekta vrtića i potražiće sredstva u vidu sufinansiranja od ministarstva. Stara zgrada vrtića izgrađena je 1974. godine kao montažna i sasvim je zadovoljavala kapacitete u to vreme, ali danas je neophodna kompletna obnova i proširenje.

Ovo je treća velika investicija, veliki objekat koji se gradi u Sremskoj Mitrovici sredstvima Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja. Izgrađena je nova zgrada Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici, gradi se zgrada OŠ „Jovan Popović”, a ovo je treći kapitalni objekat u oblasti obrazovanja.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929