Vesti

Održan Humanitarni horski maraton za Dečije odeljenje Opšte bolnice

Sremska Mitrovica – Humanitarni horski maraton za Dečje odelјenјe Opšte bolnice Sremska Mitrovica, a povodom proslave Svetskog dana horskog pevanјa održano je u subotu 14. decembra ove godine u Medicinskoj školi „Draginja Nikšić” u Sremskoj Mitrovici na kojem je bila prisutna zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

Humanitarna akcija čiji je moto „… za DECU, jer bude i podstiču ono najbolje u svima nama!” započinje ovim horskim koncertom a inicijator-organizator je hor „Serbica” iz Sremske Mitrovice uz pokroviteljstvo i podršku Grada Sremska Mitrovica. 

Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika rekla je:„Na inicijativu hora Serbika i magistra Vladimira Opačića je i započeo ovaj horski maraton jer danas obeležavamo i Svetski dan horskog pevanja, a mi smo ovu akciju pretvorili u humanitarnu akciju za pomoć Dečjem odeljenju naše Opšte bolnice. Mi smo se naravno rado priključili ovom pozivu pogotovo što su u pitanju deca, a i ovako lep povod. Od hora Serbika nam zaista dolaze uvek dobre ideje kao što smo prošle godine imali pevače iz Južnoafričke Republike na taj način obeležili Svetski dan horskog pevanja sada ovo, ali ova akcija nam je zaista izuzetno značajna jer se radi o deci, o Dečjem odeljenju. Grad Sremska Mitrovica je svakako imao u planu rekonstrukciju, renoviranje Opšte bolnice, cele bolnice naša bi obaveza bila da isfinansiramo ovaj projekat i to u vrednosti od 30 miliona, a sredstva za rekonstrukciju bolnice bi dala Republička Vlada tako da svakako imamo u planu ovako jednu akciju ali ovo je naša pomoć kao građana dok se to sve ne izvrši u narodne recimo tri godine, da mi uradimo ono šta možemo da radimo za našu decu. Prvo je bio plan da se uradi Dečiji kutak da bi toj deci nekako olakšali dane koje moraju svakako da provedu u bolnici na lečenju, da bi oni mogli da se zabave, pa su nam onda kada smo bili na licu mesta došle neke druge ideje, npr. da se napravi kutak za majke koje takođe imaju pravo da se bar malo odmore, predahnu negde, popiju kafu, pa smo takođe primetili da recimo nemaju trpezariju u tom Dečjem odeljenju i tako ideja je puno, a mi smo evo započeli večeras ovu akciju koja traje 6 meseci tako smo otprilike planirali negde do proleća. Pozivam sve koji su zainteresovani da nam se pridruže, fizička lica ili društveno odgovorne firme svi su dobrodošli, ideja imamo, pomoć nam treba, a posebno bih se zahvalila donatorima koji su nam već sada pomogli u realizaciji ovog programa i posebno našim večerašnjim gostima muzičarima, to su muške i ženske pevačke grupe, horovi koji su iz Šida, iz Novog Sada, nisu iz Sremske Mitrovice ali su došli da nam pomognu u ovoj našoj akciji. Ima 6 horova neki su muški čisto muški, neki su ženski ansambli, imamo baš horove i naravno naš hor Serbika.”

Na koncertu su učestvovali: Ženski hor „Hor Šideja”, Šid (dirigent Aleksandar Švarc); Muški vokalni ansambl „Mušket”, Novi Sad (dirigent Vuk Milanović); Hor AKUD UNS „Sonja Marinković”, Novi Sad (dirigent Dunja Deurić); Ansambl studenata Etnomuzikologije, Akademija umetnosti Novi Sad (klasa dr Nice Fracile, red. prof; ddr Vesna Ivkov, docent; msr Svetlana Đačanin i msr Julijana Baštić, saradnici); Ženski vokalni sastav „Res miranda”, Novi Sad (dirigent Dunja Huzjan) i domaćin Hor „Serbica” Sremska Mitrovica (dirigent mr Vladimir Opačić). 

Živeći kulturu kao opšte dobro, preko 100 pevača na sceni ispevali su humanitarni maraton i zajedno sa mitrovačkom publikom proslavili Svetski dan horskog pevanja, međunarodni horski događaj koji promoviše univerzalne vrednosti solidarnosti, saradnje, mira i razumevanja među ljudima, narodima i kulturama. Proslavlja se u decembru, u celom svetu. Koncerti su besplatni ili humanitarnog karaktera čime se kapaciteti zajednice usmeravaju na opšte dobro. Stimuliše i profesionalce i amatere da se uključe, izraze i ostvare. Stvara partnerski odnos između umetnika i publike. 

Grad Sremska Mitrovica se nakon organizacije prošlogodišnjeg gostovanja vokalnog ansambla iz Južne Afrike, a na inicijativu mr Vladimira Opačića dirigenta hora “Serbica” i uz podršku i pokroviteljstvo Grada Sremska Mitrovica, po drugi put priključuje ovoj globalnoj proslavi.  

Humanitarni horski maraton do sada su podržali: 

Donatori: Kazneno-popravni zavod, Sremska Mitrovica; Rotarakt Klub, Sremska Mitrovica; Učenici OŠ „B.P. Pinki”, Sremska Mitrovica; Vinarija „RB Baril”, Aleksandrovac | Blagoje Ivljanin; KFTRJ – Gradska kafeterija, Sremska Mitrovica i tehnički partneri: Opšta bolnica Sremska Mitrovica; Medicinska škola „Draginja Nikšić”, Mitrovačka gimnazija, Jelena Milaković veb dizajner, Turistička organizacija grada i Kancelarija za mlade Sremska Mitrovica i tu nije kraj. Akcija se nastavlja do ispunjenja projektovanih ciljeva! 

Ako želite da uradite nešto plemenito „…za DECU,  jer bude i podstiču ono najbolje u svima nama! budite deo ove lepe priče. PRIDRUŽITE NAM SE!”

Tehničku podršku koncertu obezbedili su: Centar za kulturu „Sirmiumart” i „Moon Multimedia”.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176